Yapay Zeka
10/3/2025
Otonom sürüş teknolojisi bir kez daha sınırları zorluyor. Maserati MC20, insan kontrolü olmadan 197,7 mil/saat (318 km/s) hıza ulaşarak otonom araçlar için kara hız rekorunu kırdı. Bu başarı, aynı otomobil ve araştırma ekibinin yapay zeka destekli sürüş alanında ikinci kez dünya rekoru kırması anlamına geliyor.
Politecnico di Milano, Indy Autonomous Challenge ile iş birliği yaparak etkileyici başarıyı gerçekleştirdi. Rekor, uzay mekiklerinin geri dönüş pisti olarak da kullanılan Kennedy Uzay Merkezi'ndeki Space Florida Fırlatma ve İniş Tesisi'nde kırıldı. 15.000 feet uzunluğundaki pist, otomobilin güvenli bir şekilde hızlanmasını sağladı.
MC20, Politecnico di Milano’nun AIDA (Artificial Intelligence Driving Autonomous) inisiyatifi altındaki PoliMOVE-MSU ekibi tarafından geliştirilen ileri seviye yapay zeka yazılımı ile donatıldı. Test sırasında, Maserati MC20 pisti kusursuz bir kontrolle kat ederken, sorunsuz bir şekilde ivmelenerek zirve hızına ulaştı.
Yeni 318 km/s rekor, önceki 318 km/s en yüksek hızı geride bıraktı. YZ sürücü sistemi olağanüstü stabilite ve kontrol sergileyerek, otonom teknolojinin yüksek hızlı sürüş senaryolarındaki potansiyelini güçlendirdi.
Bugün düzey 3, 4 ve 5 otonom araçlar hâlâ nadir olsa da, yüksek hızlı testler büyük önem taşıyor.
"Dünya hız rekorları, geleceğin teknolojisini sergilemekten öte, yapay zeka sürücü yazılımlarını ve robotik donanımları mutlak sınırlarına kadar zorluyoruz. Bunu bir yol otomobilinde yapmak, otonom yarış teknolojisini otoyollarda güvenli, sürdürülebilir ve yüksek hızlı mobiliteye dönüştürmeye yardımcı oluyor."- Indy Autonomous Challenge CEO'su Paul Mitchell
Projenin bilimsel direktörü ve Politecnico di Milano Elektronik, Bilgi ve Biyomühendislik Bölümü Başkanı Prof. Sergio Matteo Savaresi, yüksek hızlı testlerin YZ sistemlerinin dayanıklılığını ve tepki sürelerini değerlendirmede kritik olduğunu belirtti: "Yüksek hızlı testlerin amacı, robo-sürücülerin aşırı koşullardaki davranışını değerlendirmektir. YZ sistemleri 2021'den beri Indy Autonomous Challenge yarışlarında yasal yol hızlarında test edilmiştir."
AIDA ekibi, testin otonom sürüşü ileriye taşıyarak güvenlik ve dayanıklılığı iyileştirdiğini belirtti. Savaresi "Test, kontrollü ortamlarda insan sürücüsü olmadan gerçekleştirildi ve YZ sisteminin stabilitesini, dayanıklılığını ve tepki sürelerini değerlendirdi. Nihayetinde şehir içi düşük hızlı otonom sürüş senaryoları için güvenliği artırmayı hedefliyor." diye ekledi.
Yüksek hızlı YZ testlerinden elde edilen dersler, zamanla günlük hayatımıza yansıyabilir. YZ destekli araçlar şu an için bu kadar yüksek hızlara ulaşmasa da, testlerden elde edilen bilgiler gelecekteki otonom sürüş teknolojilerinin güvenliğini ve verimliliğini artırabilir.
Otonom araç teknolojisindeki hızlı ilerlemeler, umut verici bir geleceğe işaret ediyor. YZ güdümünde çalışan araçlar otoyollarda yaygınlaştıkça, güvenli ve verimli ulaşım sağlayan sürücüsüz sistemlerin yaygınlaşması bekleniyor. Rekor kıran test, YZ’nın yeteneklerinin hızla evrildiğini ve gerçek dünya uygulamalarının yakın zamanda hayata geçebileceğini gösteriyor.
Kaynak: https://interestingengineering.com/photo-story/undefined