Yapay Zeka

31/3/2025

Yapay Zeka Onlarca Yıldır Göz Ardı Edilen Yerlerde Kritik Mineraller Keşfetti

Geçtiğimiz yaz, madencilik girişimi KoBold’un Zambiya’da son on yılın en büyük bakır yataklarından birini keşfettiğini açıklaması büyük ses getirmişti. Şimdi ise bir başka girişim olan Earth AI, TechCrunch’a özel olarak, Avustralya’da diğer madencilik şirketlerinin onlarca yıldır göz ardı ettiği bölgelerde umut verici kritik mineral yatakları keşfettiğini duyurdu. Her ne kadar bu yatakların KoBold’un bulgularıyla kıyaslanabilir büyüklükte olup olmadığı henüz bilinmiyor olsa da, haber, kritik minerallerin gelecekte yapay zeka tarafından işlenen saha verileriyle keşfedileceğine işaret ediyor.

Earth AI’nin kurucusu ve CEO’su Roman Teslyuk TechCrunch’a yaptığı açıklamada, "Madencilikte gerçek sınır, coğrafi olmaktan ziyade teknolojiktir." dedi.

Şirket, Kuzey Bölgesi’nde bakır, kobalt ve altın; Sidney’in 500 kilometre kuzeybatısındaki Yeni Güney Galler’de ise gümüş, molibden ve kalay yatakları belirledi.

Earth AI, Teslyuk’un Sidney Üniversitesi’ndeki doktora çalışmaları sırasında ortaya çıktı. Ukrayna doğumlu Teslyuk, burada Avustralya madencilik endüstrisini yakından tanıma fırsatı buldu. Avustralya’da maden hakları hükümete ait ve altı yıllık dönemler halinde kiralanıyor. Teslyuk, 1970’lerden bu yana keşif şirketlerinin topladıkları verileri ulusal bir arşive sunmak zorunda olduklarını belirterek, "Bir şekilde, kimse bunları kullanmıyor." dedi. Ardından şu ifadeyi kullandı: "Eğer geçmişteki milyonlarca jeoloğun başarı ve başarısızlıklarından öğrenebilecek bir algoritma geliştirirsem, gelecekte minerallerin nerede bulunacağına dair çok daha isabetli tahminlerde bulunabilirim."

Earth AI başlangıçta sadece tahmin yazılımı geliştiren bir şirket olarak yola çıktı ve ardından belirlediği sahalarla ilgilenebilecek potansiyel müşterilere ulaşmayı hedefledi ancak Teslyuk, müşterilerin henüz kanıtlanmamış bir teknolojiye milyonlarca dolar yatırmakta çekimser davrandığını belirtti. "Madencilik çok muhafazakâr bir endüstri. Onaylanmış dogmaların dışındaki her şey sapkınlık olarak görülüyor." dedi.

Bunun üzerine Earth AI, tahminlerinin doğruluğunu ispatlamak amacıyla kendi sondaj ekipmanını geliştirmeye karar verdi. 2019 baharında Y Combinator programına kabul edilen şirket, sonraki birkaç yıl boyunca donanım ve yazılımını birlikte geliştirerek Ocak ayında 20 milyon dolarlık Seri B yatırım aldı.

Earth AI, her ne kadar KoBold gibi yapay zekayı mineral keşfinde kullanıyor olsa da, Teslyuk farklı bir yöntem izlediklerini belirtiyor. Earth AI’nin algoritmaları geniş alanları hızlı ve verimli bir şekilde taramak üzere eğitildi. "Geçmişte metalleri keşfetme yöntemimiz çok uzun sürüyordu. Bir şeyi bulmak onlarca yıl alıyordu." diyen Teslyuk, "Modern dünyada bu kadar bekleyemezsiniz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: https://techcrunch.com/2025/03/25/earth-ais-algorithms-found-critical-minerals-in-places-everyone-else-ignored/