Sürdürülebilirlik

Wednesday, June 5, 2024

Havadaki karbondioksiti filtrelemek giderek ucuzluyor.

Havadaki CO2'yi filtreleyen yeni nesil endüstriyel tesisler yolda ve bu teknolojiyi iklim değişikliğiyle mücadelede kullanmanın önündeki en büyük zorluklardan bazılarının üstesinden gelmeye yaklaşıyor. Bu teknolojiyi geliştiren ilk girişimlerden biri olan Climeworks, bugün 3. Nesil tesisini tanıttı. Eski tasarımların yarısı kadar enerji kullanması ve maliyetleri de yarıya indirmesi bekleniyor.

Climeworks bu vaadini yerine getirirse, doğrudan hava yakalama (DAC) adı verilen bu teknolojiyi atmosferde biriken karbon kirliliği miktarını azaltmak için uygulanabilir bir yol haline getirme yolunda uzun bir yol kat edebilir. Şu anda bu teknoloji, söz konusu emisyonlarda anlamlı bir düşüş yaratmak için çok yeni ve pahalı. Bununla birlikte, bir dizi büyük marka ve Biden yönetimi teknolojinin geliştirilmesine şimdiden büyük bir inanç ve finansman sağlıyor.

Bugüne kadar, dünya çapında yılda kümülatif olarak yaklaşık 0.01 milyon metrik ton CO2 çekebilen yaklaşık birkaç düzine doğrudan hava yakalama tesisi bulunmaktadır. Climeworks bu hizmeti halihazırda Microsoft, Stripe, Shopify, BCG ve JPMorgan Chase gibi şirketlere sağlıyor. Ancak Microsoft'un tek başına geçen yıl gezegeni ısıtan 15 milyon metrik tondan fazla karbondioksit saldığı düşünüldüğünde bu çok küçük bir miktar. Uluslararası Enerji Ajansı, Paris iklim anlaşması tarafından belirlenen hedeflere ulaşmak için DAC tesislerinin on yılın sonuna kadar 85 milyon metrik ton CO2 çekmesi gerektiğini öngörmüştür.

DAC'ın ton başına 600 $'dan fazla maliyeti olduğu için bu kadar CO2 yakalamak bugün fevkalade pahalı olacaktır. Bu maliyetlerin büyük bir kısmı bir DAC tesisini çalıştırmak için gereken enerji miktarından kaynaklanıyor ki bu da teknolojiyle ilgili bir başka endişe kaynağı. ABD'deki elektrik şebekeleri halihazırda elektrikli araçlar, veri merkezleri ve üretimden kaynaklanan artan elektrik talebini karşılamakta zorlanıyor. Ayrıca, DAC tesisleri kirli enerjiyle çalışırlarsa kendi karbondioksit emisyonlarını yaratırlar. Ve eğer yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çalışırlarsa, bu temiz enerjiyi evlerde ışıkları açık tutmak gibi tartışmasız daha önemli kullanımlardan uzaklaştırma riski taşırlar.

Climeworks, 3. Nesil DAC tesislerinin CO2 yakalama maliyetini 2030 yılına kadar ton başına 250-350 dolara düşürebileceğini, ancak CO2'nin atmosfere geri kaçmaması için yeraltında veya deniz altında kalıcı olarak tutulması için ek maliyetler olduğunu söylüyor. Sektör genelinde hedef, teknolojiyi yaygın olarak kullanılabilecek kadar uygun fiyatlı hale getirmek için genellikle ton başına 100 $ civarına inmektir.

Climeworks'ün eski DAC tesisleri, havayı emen fanlarla kaplı nakliye konteyneri büyüklüğündeki modüllerden oluşuyor. Hava, hafif asidik olan karbondioksiti çekmek ve hapsetmek için bir baz kullanan özel bir filtrenin üzerinden geçer. Filtre CO2 ile tamamen doyduğunda, ünite gazı serbest bırakmak için filtreyi yaklaşık 100 santigrat dereceye (212 derece Fahrenheit) kadar ısıtır. Bu, başka bir yere taşınabilen ve depolanabilen konsantre bir CO2 akışı yaratır.

Climeworks, Generation 3'ün CO2 ile yüzey temasını arttırdığı için daha enerji verimli olduğunu ve filtrelerinin eski filtrelere göre iki kat daha fazla CO2 yakalaması gerektiğini söylüyor. Modüller ayrıca CO2 yakalamayı en üst düzeye çıkarmak için artık küp şeklindedir.

Şirket yeni filtreleri son beş yıldır İsviçre'de test ediyordu ve nihayet bu ay tam ölçekli bir test gerçekleştirdi. Şimdi plan, diğer ülkelere yayılmadan önce teknolojiyi ABD'deki DAC tesislerinde uygulamak. Bunlardan ilki, Biden yönetiminin ABD genelinde en az dört DAC merkezi geliştirmek için 3,5 milyar dolarlık bir programın parçası olarak fon verdiği ilk şirketlerden biri olması için Climeworks'ü seçtiği Louisiana'da olacak.

Climeworks bugün bir basın brifingi sırasında Avustralya'da genişleme planları olduğunu duyurdu. Şirket halihazırda Norveç, Kenya ve Kanada'da başka DAC projeleri geliştiriyor. İlk iki ticari ölçekli tesisi İzlanda'da bulunuyor.