Bilim ve Dünya
Monday, August 12, 2024
Fransa'nın Les Sables-d'Olonne kentinde İsviçreli kaşif Bertrand Piccard liderliğindeki bir ekip Climate Impulse adlı hidrojenle çalışan bir uçak inşa ediyor.
Climate Impulse adlı uçak, yalnızca yeşil hidrojenle çalışarak ekvatorun çevresini sadece dokuz günde durmaksızın uçmak üzere tasarlandı.
İddialı hedefleri, hidrojenle çalışan bu uçağı kullanarak dünyanın çevresini dolaşan ilk uçak olmak ve hedef uçuş tarihi 2028 olarak belirlendi. Testlerin 2026 yılında başlaması planlanıyor.
Piccard özellikle bir balon ve Solar Impulse adlı güneş enerjisiyle çalışan bir uçakla dünya çapında yaptığı öncü uçuşlarla tanınıyor. Ancak güneş enerjisiyle çalışan uçakların "ticari havacılık için pratik olmadığını" ileri sürüyor.
Daha büyük uçaklara sahip olunması halinde daha büyük bataryalara ihtiyaç duyulacağını ve enerjinin bir kısmının ağır bataryaları taşımak için harcanacağını belirtiyor.
Piccard, "İşte bu noktada hidrojenle gitmek daha verimli" diye vurguladı.
Proje, kamu yararı için teknolojik çözümlere olan güveni yeniden tesis etmeyi amaçlayan bir iklim eylemi macerası olarak tanımlanıyor. Havacılık için sürdürülebilir bir yakıt kaynağı olarak yeşil hidrojenin potansiyelini göstermeyi amaçlıyor.
"Pek çok insan havacılığı karbonsuzlaştıramayacağınızı söylüyor. Climate Impulse, benim bozgunculuğa, şüpheciliğe ve çözüm olmadığını söyleyen herkese karşı bir çağrımdır," dedi Piccard CNBC Tech: The Edge'e verdiği röportajda.
Climate Impulse, iddialı hedefine ulaşmak için benzersiz teknik özellikler sergiliyor. Climate Impulse'ın konsept resmi, geleneksel uçakların alışılagelmiş siluetinden çarpıcı bir şekilde ayrılıyor.
Piccard, "Bu uçak temel olarak hidrojen tankları etrafında inşa edilecek" dedi.
Uçağın farklı tasarımı, pilotlar için iki büyük sıvı hidrojen tankıyla çevrili küçük bir merkezi bölme içeriyor. Tek, ince bir kanat bu bileşenleri birbirine bağlıyor. Her tankın öne monte edilmiş bir pervanesi ve bir kuyruğu vardır, bu da itiş ve dengeye yardımcı olur.
Ancak en büyük engel, dokuz günlük uçuş sırasında sıvı hidrojeni mutlak sıfıra yakın, son derece düşük bir sıcaklıkta muhafaza etmektir.
Climate Impulse'ın tasarım ve yapımını denetleyen Raphaël Dinelli, "En büyük teknolojik zorluk, -253°C'de tutulan iki sıvı hidrojen tankı etrafında, yakıt hücreleri aracılığıyla elektrik motorlarına güç sağlayan bir uçak inşa etmektir" dedi.
Bunun için ekip, tüm uçuş boyunca yakıtın durumunu koruyabilecek "devrim niteliğinde" termal tanklar oluşturmak için çalışıyor.
Climate Impulse'ın inşası büyük ölçüde gelişmiş malzeme ve teknolojilere dayanıyor. Bunun için proje, bu son teknoloji sistemleri geliştirmek üzere bilim şirketi Syensqo ile ortaklık kurdu.
Syensqo CEO'su İlham Kadri, "Bu nihai uçuşun, kesintisiz, sıfır emisyonlu, yeşil hidrojen yakıtlı dünya turunun (yolculuğunun) bir parçası olmaktan heyecan duyuyoruz" dedi.
Climate Impulse uçağının tamamlanmasının iki yıl sürmesi bekleniyor. Bu, Airbus ve Capgemini tarafından desteklenen bir ekip tarafından iki yıl süren yoğun araştırma, geliştirme ve tasarımın ardından geldi.
Yaşanan zorluklara rağmen Climate Impulse ekibi her şeyin plan ve programlarına uygun şekilde ilerleyeceği konusunda umutlu.
Dünya karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik acil ihtiyaçla boğuşurken, Climate Impulse havacılık için daha yeşil bir geleceğe doğru atılan cesur bir adımı temsil ediyor.