Sürdürülebilirlik
Sunday, March 3, 2024
Yaklaşık 55 ışık yılı uzaklıkta -uzay açısından nispeten yakın bir mesafede- bilim insanları yıldızına son derece yakın bir yörüngede dönen Dünya büyüklüğünde kayalık bir dünya keşfettiler (tek bir yörünge ya da “yıl” sadece 17 saat sürüyor). Dünya'dan çok daha fazla güneş radyasyonu alan ve sıvı su barındırma olasılığı düşük olan dış gezegen, “ultra soğuk kırmızı cüce” adı verilen en uzun ömürlü yıldız türünün yörüngesinde dönüyor. Kırmızı cüce yıldızlar evrende en yaygın olanlardır ve aynı zamanda yıldızların en sönük ve en soğuk olanları olan kırmızı cücelerin en soğuk türlerinin 100 milyar yıldan fazla bir süre boyunca yandığından şüphelenilmektedir.
NASA, “Evren soğuduğunda ve karardığında, bunlar yanan son yıldızlar olacak” açıklamasını yaptı.
Buna karşılık orta büyüklükteki güneşimiz, yakıtını tüketmeden önce yaklaşık 10 milyar yıl boyunca parlayacak.
Ancak SPECULOOS-3 b adı verilen Dünya büyüklüğündeki yakın gezegen tam olarak “soğuk” değil. Bu kadar yakın bir mesafede radyasyonla boğuşuyor.
NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı'nda araştırmacı olan ve Nature Astronomy dergisinde yayınlanan yeni araştırmanın yazarlarından Catherine Clark yaptığı açıklamada, “Bu kırmızı cüce Güneş'ten bin kat daha sönük olmasına rağmen, gezegeni Dünya'dan çok çok daha yakın bir yörüngede dönüyor ve gezegen yüzeyini ısıtıyor” dedi. Uzay ajansı, güneş fırtınaları ve rüzgârları tarafından patlatılan gezegenin fazla bir atmosfere sahip olmayabileceğini söyledi.
Yine de bu yıl bulunan bir süper-Dünya gibi bazı kayalık dünyalar, kırmızı cücelerin etrafındaki “yaşanabilir bölgede”, yani yüzeyinde suyun bulunduğu bir uzay bölgesinde yaşıyor. Bu süper-Dünya'nın (“TOI-715 b” olarak adlandırılan) kırmızı cücesinin yörüngesinde dönmesi 19 gün sürüyor - ki bu hala nispeten yakın. (Bir kırmızı cüce yıldızın etrafındaki yaşanabilir bölge, Dünya'nın Güneş'e olan uzaklığının sadece yüzde biri kadar olabilir).
Dünya büyüklüğündeki bu dünyayı bulmak için bilim insanları dünyanın dört bir yanında bir dizi robotik teleskop kullanarak bu tür ultra soğuk kırmızı cüce yıldızların önünden geçen uzak bir dünyanın neden olduğu hafif bir karartmayı aradılar. Bu sayede gökbilimciler dünyanın boyutunu ölçebiliyor ve yoğunluğunu belirleyebiliyor. Daha sonra, James Webb Uzay Teleskobu gibi bir uzay gözlemevi - dış gezegen atmosferlerinin bileşimini ve yüzey mineralojisini tespit edebilen cihazlarla donatılmış - bu yabancı dünyayı daha fazla araştırabilir. Webb'deki araştırma süresi oldukça rekabetçidir, ancak NASA SPECULOOS-3 b'nin daha fazla araştırma için “mükemmel bir aday” olduğunu belirtti.
Bir gezegenin yaşanabilir olarak kabul edilebilmesi ve yaşamın evrimleşmesine olanak tanıyacak koşullara sahip olabilmesi için pek çok şeyin yolunda gitmesi gerekir. Atmosfer barındıran, çok sıcak ya da soğuk olmayan ve güneş radyasyonuyla acımasızca patlamayan bir gezegen önemli faktörlerdir. Kırmızı cüce yıldızlar gerçekten de büyük radyasyon patlamaları yayabilir, ancak evrende trilyonlarca kırmızı cüce varken, belki de bazıları yaşamın devam etmesi için elverişli ortamlar sağlayabilir.
Eğer öyleyse, böyle bir dış gezegenin potansiyel organizmaların evrimleşmesi için kesinlikle zamanı olacaktır. Belki de 100 milyar yıl.
Kaynak: https://mashable.com/article/planet-earth-size-exoplanet-star