Gündem
Monday, October 14, 2024
Tesla'nın patronu Elon Musk, firmanın uzun zamandır beklenen robot taksisi Cybercab'i Kaliforniya, Burbank'taki Warner Bros Stüdyolarında tanıttı.
Kanat benzeri iki kapısı olan ve pedal ya da direksiyon simidi bulunmayan fütüristik görünümlü araç, Bay Musk'ı Tesla'nın bir sonraki bölümünün anahtarı olarak gördüğü bir projeyle ilgili ayrıntıları duymaya hevesli bir kitlenin önüne çıkardı.
“We, Robot” olarak adlandırılan etkinlikte multi-milyarder, tamamen kendi kendine giden araçların insanlar tarafından kullanılanlardan daha güvenli olacağı ve hatta gezintiler için kiralanarak sahiplerine para kazandırabileceği görüşünü yineledi.
Ancak, yatırımcılar şu ana kadar onun coşkusunu paylaşmadı - Tesla'nın hisse fiyatı Cuma sabahı ABD'de piyasalar açıldıktan sonra düştü.
Hisselerinin değeri yüzde sekizden fazla düşerek Doğu Saati ile 11:45'te (TSİ 16:45) yaklaşık 219 dolardan işlem gördü.
Bu arada, kendi otonom hedefleri olan araç çağırma rakipleri Uber ve Lyft'in hisselerinin her biri %10'a kadar daha yüksek işlem görüyordu.
Musk'ın Cybercab'in üretimine “2027'den önce” başlanacağı yönündeki öngörüsü, kendi teslim tarihlerini tutturamama konusundaki sicili göz önüne alındığında, sorgulanıyor.
Etkinlik sırasında “Zaman dilimleri konusunda iyimser olma eğilimindeyim,” diye espri yaptı.
Alphabet'in sahip olduğu Waymo da dahil olmak üzere rakipleriyle rekabet edecek olan Cybercab'in 30.000 $'dan (23.000 £) daha aza mal olacağını söyledi.
Ancak analistler bu planın ne kadar gerçekçi olduğu konusunda şüpheye düştüler.
Forrester araştırma şirketinden Paul Miller, “Tesla'nın bu zaman çizelgesi içinde bu fiyata yeni bir araç sunması son derece zor olacaktır” dedi.
“Dış sübvansiyonlar olmadan ya da Tesla her araçtan zarar etmeden, bu on yıl içinde bu fiyata yakın bir fiyatla piyasaya sürmek makul görünmüyor” diye ekledi.
Musk ayrıca önümüzdeki yıl Teksas ve Kaliforniya'da Tesla'nın Model 3 ve Model Y'sinde “tamamen otonom denetimsiz” teknolojinin “düzenleyicilerin onayladığı yerlerde izinle” kullanılabileceğini görmeyi beklediğini söyledi.
Ancak bu onay garanti olmaktan çok uzak.
Cornell Üniversitesi'nde mühendislik alanında doçent olan Samitha Samaranayake, “Yollarda yüksek hızlarda giden büyük bir metal yığını, bu nedenle güvenlik endişeleri büyük” dedi.
Tesla'nın kendi kendine sürüş hedefleri, birçok rakibin araçlarının teknoloji omurgası olan radar ve Lidar (ışık algılama ve menzil) sensörlerinden daha ucuz olan kameralara dayanıyor.
Tesla, araçlarına sürüşü öğreterek, milyonlarca aracından topladığı ham verilerle eğitilmiş yapay zekayı (AI) kullanmayı planlıyor.
Ancak Samaranayake, araştırma camiasının “Tesla'nın bu tarzının istediğimiz güvenlik garantilerini verip veremeyeceği konusunda ikna olmadığını” söyledi.
Bir başka analist de etkinliğin bir yandan geçmişe dönerken bir yandan da geleceğin sinyallerini verdiğini söyledi.
Edmunds'un içgörü başkanı Jessica Caldwell, “Musk, hem zamanımızı boşaltmayı hem de güvenliği artırmayı vaat eden ulaşım için ideal bir gelecek çizerek harika bir iş çıkardı” dedi.
Ancak şovmenliğe rağmen, çizdiği vizyonu gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceği konusunda şüpheler var.
Caldwell, “Pratik açıdan bunun nasıl başarılacağı konusunda pek çok soru var,” diye ekledi.