Gündem
17/3/2025
Volkswagen, Avrupa’nın yeniden silahlanma çabaları kapsamında Alman ordusu için askeri ekipman üretimini değerlendirmeye açık olduğunu duyurdu. Avrupa’nın en büyük otomobil üreticisinin CEO’su Oliver Blume, şirketin şu ana kadar herhangi bir iş birliği teklifi almadığını belirterek, "Konseptleri incelemeye hazırız." dedi.
Açıklama, Donald Trump’ın başkanlık koltuğuna geri dönmesi ihtimalinin Avrupa’daki savunma politikaları üzerindeki etkisinin tartışıldığı bir dönemde geldi. Almanya’nın yeniden silahlanma planları çerçevesinde, Rheinmetall ve KNDS Group gibi büyük üreticiler otomobil fabrikalarını silah üretimi için yeniden düzenlemeye başladı. Ekonomistlere göre, Almanya’nın otomobil ihracatındaki sert düşüş, bu dönüşümü kolaylaştırıyor. Pandemi öncesi döneme kıyasla Almanya’nın yıllık otomobil ihracatı yarı yarıya azalarak 1,2 milyona düştü ve Avrupa otomotiv sektöründeki toplam satışlar 15,1 milyondan 10,6 milyona geriledi. Çin’in dünya otomobil ihracatında lider konuma yükselmesi, Alman üreticiler üzerindeki baskıyı artırıyor.
Blume, Volkswagen’in askeri üretime yönelmesi konusunda kesinleşmiş bir planları olmadığını ancak ihtimalleri değerlendirmeye istekli olduklarını vurguladı: "Mevcut jeopolitik durum göz önüne alındığında, Avrupa’nın ve Almanya’nın daha fazla yatırım yaparak kendini güvence altına alması gerektiği yönündeki kararlar kesinlikle doğru. Askeri araç üretimi konusunda bir seçenek ortaya çıkarsa, bunu incelemek durumundayız. Geçmişte de benzer çalışmalar yaptık. Volkswagen Grubu, otomotiv alanında büyük bir uzmanlığa sahip ve danışmanlık ile teknik destek sunmaya hazırız ancak şu an için savunma sanayisi daha çok kendi girişimleriyle bu alanda ilerliyor."
Avrupa’nın yeniden silahlanma çabaları Alman savunma sanayi hisselerinde büyük artışlara yol açtı ve sektör üretimi hızla artırıyor. Bu doğrultuda, Almanya’daki bazı otomobil fabrikaları silah üretimine yönlendirilmeye başlandı. Avrupa Otomobil Üreticileri Derneği'ne (ACEA) göre, 2019’dan bu yana yeni otomobil satışları Avrupa Birliği genelinde keskin bir düşüş yaşadı ve sektör, pandemi öncesindeki üretim seviyelerine ulaşmakta zorlanıyor.
Merkezi Avrupa Reform Merkezi'nde baş ekonomist olan Sander Tordoir, Alman otomotiv üreticilerinin askeri ekipman üretimine yönelmesini "zor durumdaki otomotiv firmaları için yeni bir iş alanı" olarak değerlendirdi. Tordoir, Almanya'nın ekonomik büyümesini desteklemek için tüketici talebini artırmaya yönelik önerilen teşviklerin, otomobil fabrikalarını tam kapasiteye geri döndürmek için yeterli olmayacağını belirterek, "Almanya, net otomobil ihracatının yarısını kaybetti. Bu yüzden, hem elektrikli araç üretimini hem de askeri üretimi artırmak için bol miktarda atıl kapasite mevcut." dedi.
Blume’un açıklamaları, Volkswagen’in 2024 yılı finansal sonuçlarını duyurduğu gün geldi. Şirket, geçen yıl 22,5 milyar euro olan kârının 2024'te 19,1 milyar euroya gerilediğini açıkladı ve büyümenin bu yıl yatay seyretmesini beklediğini bildirdi. Bunun yanında, Volkswagen, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kanada ve Meksika'dan ithal edilen araçlara getirdiği yeni gümrük tarifelerinin üretimlerine olası etkilerine karşı da hazırlık yapıyor. Ayrıca şirket, Çinli otomobil üreticileriyle rekabet edebilmek adına kapsamlı bir dönüşüm sürecinden geçiyor. Volkswagen’in bu çerçevede 35.000 kişiyi işten çıkarma planı bulunuyor. Bu stratejik hamle, şirketin değişen küresel pazarlarda daha rekabetçi hale gelmesini amaçlıyor.
Volkswagen’in savunma sanayisine yönelme ihtimali, Avrupa’daki otomotiv sektörünün değişen dinamikleri ve küresel rekabet koşulları nedeniyle şirketlerin alternatif iş alanlarına yönelmek zorunda kalmasının bir yansıması olarak değerlendiriliyor.