Teknoloji
Monday, September 9, 2024
Sanal dünyada her yıl milyarlarca dolar gelir elde eden popüler çocuk oyun platformu Roblox gerçek oluyor.
Şirket Cuma günü yaptığı açıklamada, platformdaki bazı oyun geliştiricilerinin Roblox'un Robux adlı dijital para birimi aracılığıyla yapılan ödemelere güvenmek yerine kullanıcılardan gerçek para talep edebileceklerini söyledi. Bu değişiklik yalnızca Ücretli Erişim olarak adlandırılan ya da oynaması paralı olan oyunlar için geçerli.
Kaliforniya'daki yıllık geliştirici konferansının bir parçası olarak duyurulan yeni model, geleneksel video oyun endüstrisinden bir ipucu alarak, geliştiricilerin oyun satışından para kazanmalarına ve piyasa talebine göre fiyatları yükseltip düşürmelerine olanak tanıyor. Oyun yaratıcıları artık aracı bir sanal para birimiyle uğraşmadan kullanıcılara daha kolay satış yapabilecek. Bu, şirketin Roblox platformu aracılığıyla tüm küresel oyun içeriği satışlarının %10'unu kolaylaştırma ve günlük 300 milyon aktif kullanıcıya ulaşma yönündeki iddialı planlarının bir parçası.
Roblox'un baş ürün sorumlusu Manuel Bronstein, amacın oyunlarını yaratmak ve bunlardan para kazanmak için daha fazla seçenek isteyen “mevcut geliştiriciler için platformun cazibesini artırmak” olduğunu söyledi.
Ödemeler, daha yüksek maliyetli oyunların içerik oluşturucuya daha büyük bir gelir yüzdesi ile sonuçlanmasıyla değişen bir ölçekte olacaktır.
Maliyeti 50 dolar olan bir oyun için içerik oluşturucu kazancın %70'ini cebine koyacak. 30 ve 10 dolara mal olanlar ise sırasıyla %60 ve %50'lik ödemelere yol açacak. Roblox kullanıcıları bu yıl içinde bilgisayarlarından yerel para birimleriyle ödeme yapabilecekler ve şirket gelecekte ödemeleri diğer cihazlara da genişletmeyi planlıyor.
Bronstein, Roblox oyunlarının çoğunun hala ücretsiz olmasına rağmen, şirketin yeni fiyatlandırma planının platformda “daha görkemli bir şeyler yapmak” ve daha büyük ödemeler kazanmak isteyen geliştiriciler ve küçük oyun stüdyoları için “bir teşvik oluşturmasını” umduğunu söyledi.
Bronstein, “Daha geniş oyun pazarına katılmak için, oyun pazarının tüm formlarına dallanmamız gerekiyor” dedi.
Roblox gelirinin büyük bir kısmını, insanların genellikle sanal ürünler satın almak için kullandıkları Robux satışlarından elde ediyor. Roblox bu satışlardan %30 pay alıyor, geri kalanını ise geliştirici alıyor.
Roblox Ağustos ayında yaptığı açıklamada ikinci çeyrek satışlarının bir önceki yıla göre %31 artarak 893,5 milyon dolara yükseldiğini, net zararının ise bir önceki yılki 282,8 milyon dolardan 207,2 milyon dolara gerilediğini belirtti.
Bu, Roblox'un gerçek dünya parasını dahil etmeyi ilk kez denemesi değil. Bu yılın başlarında şirket, geliştiricilerin Robux yerine gerçek para birimi kullanarak diğer içerik oluşturuculardan belirli özellikleri satın alabilecekleri, artık İçerik Oluşturucu Mağazası olarak adlandırılan yenilenmiş bir dijital pazarı piyasaya sürdü. Şirketin sanal şapkalar gibi dijital ürünler satın almak için kullandığı Avatar Pazarı ise hâlâ Robux kullanımına dayanıyor.
Roblox'un işini çeşitlendirmeye çalıştığı diğer yollar ise çevrimiçi reklamlar ve daha fazla kullanıcıya dijital ürünler yaratmak ve satmak için daha geniş bir seçenekler menüsü sunmak. Şirket yakında geliştiricilerin dijital ürünlerini daha iyi fiyatlandırmalarına yardımcı olacak araçlar sunacağını ve bölgesel fiyatlandırma seçeneklerini deneyeceğini söyledi.
Geliştiriciler ayrıca Shopify ile yapılan bir ortaklık sayesinde 13 yaş üstü ABD'li kullanıcılara bazı fiziksel ürünler de satabilecekler. Şirket Cuma günü yaptığı açıklamada, oyun içi alışveriş özelliğini içerik oluşturucular, markalar ve belirtilmemiş diğer çevrimiçi perakendecilerle dördüncü çeyrekte test etmeye başlayacağını söyledi.