Teknoloji
20/3/2025
ABD merkezli yarı iletken şirketi Texas Instruments (TI), "dünyanın en küçük mikrodenetleyicisi (MCU)" olduğunu iddia ettiği yeni ürününü duyurdu. MSPM0C1104 model numarasını taşıyan çip, Embedded World 2025 konferansında tanıtıldı. Almanya'nın Nürnberg kentinde düzenlenen etkinlikte sahne alan TI, yeni mikrodenetleyicinin yalnızca 1.38 mm² boyutunda olduğunu ve bunun karabiber tanesi kadar küçük bir alan kapladığını belirtti.
Mikrodenetleyiciler, temel olarak küçük ölçekli bilgisayarlar olup, giyilebilir teknolojiler gibi küçük elektronik cihazların kontrolü için kullanılıyor. TI'nin yeni nesil MCU'su, Arm 32-bit Cortex-M0+ işlemciye sahip ve 24 MHz'e kadar çalışma frekansına ulaşabiliyor. Ayrıca, 1 KB SRAM ve 16 KB flash bellek ile donatılmış durumda.
TI'ye göre MSPM0C1104, piyasadaki en küçük mevcut MCU'dan %38 daha küçük. Üstelik toplu siparişlerde yalnızca 20 cent gibi düşük bir maliyetle satılacak. Ürünü erkenden test etmek isteyenler için MSPM0C1104 LaunchPad geliştirme kiti 5.99 dolar fiyatla sunuluyor.
Şirketin yaptığı açıklamada, tüketicilerin günlük elektronik ürünlerde daha fazla özellik ve daha düşük maliyet beklentisi içinde olmasıyla mühendislerin daha kompakt ve entegre bileşenlere yöneldiğini vurguladı. Böylece cihazların işlevselliğinin artırılmasının yanında devre kartı alanının da korunabildiği belirtildi.
"Kulaklıklar ve tıbbi cihazlar gibi küçük sistemlerde devre kartı alanı son derece kıymetli bir kaynaktır." diyen TI’nin MSP Mikrodenetleyiciler Başkan Yardımcısı Vinay Agarwal, "Dünyanın en küçük mikrodenetleyicisini portföyümüze ekleyerek, günlük yaşamımızı daha akıllı ve bağlantılı hale getiren sınırsız yeniliklere kapı açıyoruz." ifadelerini kullandı.
Texas Instruments, yeni MSPM0C1104’ün -40°C ila 125°C arasında geniş bir sıcaklık aralığında çalışabildiğini belirtti. Ayrıca 87μA/MHz gibi düşük güç tüketimi ile yüksek enerji verimliliği sağlıyor. SRAM korumalı bekleme modunda ise yalnızca 5μA tüketiyor.
Bu teknik özellikler, mikrodenetleyicinin tıbbi cihazlardan ev elektroniğine, endüstriyel otomasyondan giyilebilir teknolojilere kadar geniş bir kullanım alanına hitap ettiğini gösteriyor. Yeni MCU, akıllı cihazlarda daha fazla işlevsellik sağlarken aynı zamanda giyilebilir teknolojiler ve gömülü sistemlerin gelişimine önemli katkılarda bulunabilir.
TI'nin MSPM0C1104 modelinin, kompakt boyutu, düşük güç tüketimi ve geniş çalışma sıcaklık aralığı ile küçük elektronik cihazların tasarımını ve işlevselliğini dönüştürebileceği öngörülüyor. Yeni mikrodenetleyicinin piyasaya sürülmesi, teknolojinin giyilebilir cihazlar ve tıbbi sensörler gibi alanlarda nasıl bir etki yaratacağını göstermesi açısından büyük önem taşıyor.
Kaynak: https://interestingengineering.com/innovation/us-world-smallest-microcontroller