Yapay Zeka
13/3/2025
OpenAI, yaratıcı yazım konusunda olağanüstü bir yetenek sergileyen yeni bir yapay zeka modeli geliştirdi. Şirketin CEO’su Sam Altman, X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı paylaşımda, modelin kurgu yazımında oldukça başarılı olduğunu belirtti. Altman, “Yaratıcı yazımda iyi olan yeni bir model eğittik (nasıl/ne zaman yayınlanacağını henüz bilmiyoruz). Bu, ilk defa bir yapay zeka tarafından yazılan bir metinden gerçekten etkilendiğim an oldu; üstkurmaca atmosferini mükemmel bir şekilde yakaladı.” ifadelerini kullandı.
Altman, modelin yeteneklerini sergilemek için bir yapay zekaya şu komutu verdi: “Lütfen yapay zeka ve yas temalı metafictional bir edebi kısa öykü yaz.” Ortaya çıkan hikaye, öz farkındalık ve kayıp kavramlarını işlerken metafiction tekniğini kusursuz bir şekilde yansıtmasıyla Altman’ı derinden etkiledi.
OpenAI, tarihsel olarak yapay zeka modellerini daha çok programlama ve matematiksel problem çözme gibi yapılandırılmış alanlarda geliştirdi. Önceki modeller hikaye anlatımında belirli bir yetenek sergilese de, derinlikli ve etkileyici kurgu eserleri üretmekte zorlanıyordu. Şirketin yaratıcı yazıma yönelmesi, dil işleme yeteneklerinde önemli bir ilerlemeye işaret ediyor.
Jeneratif yapay zeka, yaratıcı sektörlerde büyük bir dönüşüm başlatırken, yapay zeka tarafından üretilen içeriklerin giderek daha kaliteli hale gelmesi hem heyecan hem de endişe yaratıyor.
Öte yandan, OpenAI’nin bu alandaki çalışmaları bazı tartışmalara yol açtı. Şirket, modellerini eğitirken telif hakkına tabi eserleri izinsiz kullandığı iddiasıyla birçok yazar tarafından dava edildi. Bu davalardan biri, 17 kurgu yazarı ve 14.000’den fazla üyesi bulunan yazarlar meslek kuruluşu Authors Guild tarafından açıldı. Yazarlar, OpenAI’nin GPT modellerini eğitirken telifli eserlerini izinsiz kullandığını iddia ediyor.
Yapay zekanın insan benzeri yazım yeteneği geliştirmesiyle, fikri mülkiyet ve adil kullanım konularındaki endişeler de giderek artıyor.
Söz konusu süreçte küresel kurgu endüstrisi de dijital ve yapay zeka destekli yeniliklere adapte oluyor. 2024’te 11,16 milyar dolar büyüklüğe ulaşan küresel kurgu pazarı, 2025’te 11,38 milyar dolara çıkacak. Yapay zeka ticari olarak başarılı romanlar veya senaryolar üretebilirse, yaratıcı sektörün dinamiklerini kökten değiştirebilir.