Yapay Zeka
Friday, September 27, 2024
Baş teknoloji sorumlusu Mira Murati'nin sürpriz çıkışının ardından ChatGPT geliştiricisinden daha fazla üst düzey ismin ayrılmasının ardından OpenAI'ın kâr amacı güden bir şirket olma planlarını ilerlettiği bildiriliyor.
Haberlere göre San Francisco merkezli startup, 6,5 milyar dolar (4,9 milyar sterlin) yeni fon arayışında olduğu için kurumsal yapısını değiştirmeye hazırlanıyor.
Reuters'in haberine göre, değişiklikler kapsamında OpenAI, kâr amacı gütmeyen yönetim kurulu tarafından artık kontrol edilmeyecek, kâr amacı güden ancak sosyal ve kamu yararına çalışan bir şirket haline gelecek.
OpenAI raporlar hakkında ayrıntılı bilgi vermeyi reddetti, ancak bir sözcü kar amacı gütmeyen kuruluşun varlığını sürdüreceğini söyledi. “Herkese fayda sağlayan bir yapay zeka oluşturmaya odaklanmaya devam ediyoruz ve misyonumuzda başarılı olmak için en iyi şekilde konumlandığımızdan emin olmak için yönetim kurulumuzla birlikte çalışıyoruz. Kâr amacı gütmeyen kuruluş misyonumuzun özünü oluşturuyor ve var olmaya devam edecek.” dediler.
Reuters'in haberine göre, kar amacı gütmeyen kuruluş ve OpenAI'nin CEO'su Sam Altman, kar amacı güden işletmede bir hisseye sahip olacak.
Altman Perşembe günü yaptığı açıklamada Murati ve diğer iki kıdemli meslektaşının ayrılışının yeniden yapılanma ile bağlantılı olmadığını söyledi. “Bu kesinlikle doğru değil” dedi.
Torino'daki İtalyan Teknoloji Haftası'nda yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bir sonraki aşamaya geçmek için ne gerektiğini düşünürken, yönetim kurulumuz neredeyse bir yıldır bağımsız olarak bunu [yeniden yapılanmayı] düşünüyor. Ama bence bu sadece insanların hayatlarının yeni bölümlerine ve yeni nesil liderliğe hazır olmasıyla ilgili.”
OpenAI 2015 yılında kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak kuruldu ve dört yıl sonra Microsoft'un en büyük yatırımcısı olduğu ve yatırımcılara ve çalışanlara getirisi sınırlandırılmış olan kar amacı güden bir yan kuruluş ekledi. OpenAI, web sitesinde yapısını “orijinal kar amacı gütmeyen kuruluşumuz ile yeni sınırlandırılmış kar kolu arasında bir ortaklık” olarak tanımlıyor. Kamu yararına çalışan bir şirket için kar sınırı yoktur.
Boston College hukuk fakültesinde profesör olan Brian Quinn, “OpenAI'nin mevcut yapısı oldukça karmaşık,” dedi. “Yapılarını bir şekilde basitleştirirlerse ve ana şirket olarak kamu yararına çalışan bir şirkete sahip olurlarsa, istedikleri kadar para kazanabilirler.”
ChatGPT geliştiricisinin, yeni fon toplama kapsamında 150 milyar dolarlık bir değerlemeye doğru ilerlediği ve neredeyse Uber kadar değerli olduğu bildiriliyor. Apple ve çip üreticisi Nvidia, raporlarda finansman turunda potansiyel yatırımcılar olarak belirtilen şirketler arasında yer alıyor.
OpenAI'nin “genellikle insanlardan daha akıllı olan yapay zeka sistemleri” olarak tanımladığı yapay genel zeka yaratma hedefine doğru ilerlemesi eski çalışanlarını endişelendirdi. Bu yıl OpenAI'den ayrılan araştırma mühendisi William Saunders, AGI konusunda sorumlu kararlar alınacağına dair “inancını kaybettiği” için ayrıldığını söylerken, şirketin eski önde gelen güvenlik araştırmacılarından Jan Leike, Mayıs ayında OpenAI'nin güvenlik yerine “parlak ürünlere” öncelik verdiğini iddia etti.
Leike'nin o dönemde X'te yaptığı yorumlara yanıt veren Altman şunları yazdı: “Haklı, daha yapacak çok şeyimiz var; bunu yapmaya kararlıyız.”
Önümüzdeki yıla kadar sürebilecek kurumsal yeniden yapılanma sürecine ilişkin raporlar, daha üst düzey teknik personelin ayrılışlarını duyurmasıyla birlikte geldi. OpenAI'nin GPT-4o modelinin Mayıs ayındaki lansmanının öncüsü olan Murati Çarşamba günü ayrıldığını açıkladı. Murati, geçen yıl Kasım ayında Altman'ın kovulması ve ardından kar amacı gütmeyen yönetim kurulu tarafından görevine iade edilmesi üzerine kısa bir süre OpenAI'nin geçici CEO'su olarak görev yapmıştı.