En Son Haberler
26/2/2025
Bir federal yargıç, Meta Platforms'un daha düşük ücret ödeyebileceği yabancı işçileri tercih ettiğine dair açılan davayla yüzleşmesi gerektiğine karar verdi. Facebook ve Instagram’ın çatı şirketi olan Meta, ABD vatandaşı çalışanlara kıyasla daha düşük ücretle çalıştırabileceği yabancı işçileri işe almayı tercih ettiği iddiasıyla suçlanıyor.
San Francisco'da görev yapan ABD Sulh Hakimi Laurel Beeler, Meta'nın nitelikli olmalarına rağmen kendilerini işe almayı reddettiğini iddia eden üç ABD vatandaşının toplu dava açabileceğini belirtti. Davacılar arasında bilişim teknolojileri çalışanı Purushothaman Rajaram, yazılım mühendisi Ekta Bhatia ve veri bilimcisi Qun Wang bulunuyor. Bu üç kişi, 2020 ile 2024 yılları arasında Meta’da birçok pozisyona başvurduklarını, ancak şirketin H-1B vizesi sahiplerine “sistematik bir öncelik” verdiği için reddedildiklerini öne sürdü.
Meta, yaptığı açıklamada iddiaların asılsız olduğunu ve kendisini güçlü bir şekilde savunmaya devam edeceğini bildirdi.
Şirketin davanın reddedilmesi talebinde, ABD vatandaşı olmaları nedeniyle başvurularının reddedildiğine dair hiçbir kanıt olmadığı ve kendilerini işe alma niyetinde olduğuna dair de bir kanıt bulunmadığı savunuldu. Ancak Yargıç Beeler, Meta'nın ABD’deki iş gücünün %15’inin genellikle yabancı profesyonellere verilen H-1B vizeleriyle çalıştığını, bu oranın ABD genelindeki iş gücünün sadece %0,5’ine tekabül ettiğini belirterek davacıların iddialarını destekledi.
Yargıç ayrıca, Meta’nın Ekim 2021’de, geçici vize sahipleri için ayırdığı iş pozisyonlarına Amerikalı çalışanları kabul etmediğine dair federal hükümetin suçlamalarını çözmek amacıyla 14,25 milyon dolara kadar bir ödeme yapmayı kabul ettiğini hatırlattı.
Beeler konuyla ilgili "Bu iddialar, davacıların Meta'nın H-1B vizesi sahiplerini tercih etmesi nedeniyle işe alınmadıkları yönündeki şikâyetlerini destekliyor." diye yazdı.
ABD hükümeti, Meta'ya karşı ilk davayı Aralık 2020'de, dönemin ABD Başkanı Donald Trump’ın ilk görev süresinin sona ermesine yedi hafta kala açmıştı.
Davacıların avukatı Daniel Low, yaptığı açıklamada, "Davanın, teknoloji sektöründe yaygın olan vize sahibi işçilere yönelik ayrımcı tercihi düzeltmeye yardımcı olacağını umuyoruz. Bu sorunun tam anlamıyla çözülmesi için daha fazla yasal uygulama veya yasama reformu gerekecektir." dedi.
Beeler, daha önce yalnızca Rajaram’ın davacı olduğu ilk davayı Kasım 2022'de reddetmişti. Ancak geçen haziran ayında bölünmüş bir federal temyiz mahkemesi davayı yeniden gündeme getirdi ve İç Savaş döneminden kalma bir yasaya dayanarak ABD vatandaşlarının ayrımcılığa karşı korunması gerektiğine karar verdi. 1866 tarihli Medeni Haklar Yasası’nın 1981. Bölümü, ABD vatandaşlarını "yabancılık temelli ayrımcılıktan" koruyor.
Muhafazakar gruplar, Trump’ın da karşı olduğu çeşitlilik politikalarına meydan okumak amacıyla bu yasaya sık sık atıfta bulunuyor.