Yapay Zeka

Friday, May 31, 2024

Google, Meta ve Microsoft gibi teknoloji devleri, yapay zeka çipi geliştirmek için bir araya geliyor.

Intel, Google, Microsoft, Meta ve diğer teknoloji devleri, veri merkezlerinde yapay zeka hızlandırıcı çipleri birbirine bağlayan bileşenlerin geliştirilmesine rehberlik etmek üzere Ultra Hızlandırıcı Bağlantısı (UALink) Destekleyici Grubu adında yeni bir endüstri grubu kuruyor.

Perşembe günü duyurulan ve üyeleri arasında AMD (ancak henüz Arm değil), Hewlett Packard Enterprise, Broadcom ve Cisco'nun da bulunduğu UALink Promoter Group, giderek artan sayıda sunucuda bulunan yapay zeka hızlandırıcı çipleri birbirine bağlamak için yeni bir endüstri standardı öneriyor. Geniş tanımıyla yapay zeka hızlandırıcıları, yapay zeka modellerinin eğitimini, ince ayarını ve çalıştırılmasını hızlandırmak için GPU'lardan özel tasarlanmış çözümlere kadar değişen çiplerdir.

AMD'nin veri merkezi çözümleri genel müdürü Forrest Norrod, Çarşamba günü gazetecilere verdiği brifingde, “Sektörün, çok sayıda şirketin genel ekosisteme değer katmasına olanak tanıyan açık bir [formatta] çok hızlı bir şekilde ilerleyebilecek açık bir standarda ihtiyacı var,” dedi. “Sektörün, inovasyonun tek bir şirket tarafından engellenmeden hızlı bir şekilde ilerlemesine olanak tanıyan bir standarda ihtiyacı var.”

Önerilen standardın birinci sürümü olan UALink 1.0, tek bir bilgi işlem “bölmesi” üzerinden 1.024 adede kadar yapay zeka hızlandırıcısını (yalnızca GPU'lar) birbirine bağlayacak. (UALink Promoter Group'a göre, AMD'nin Infinity Fabric'i de dahil olmak üzere “açık standartlara” dayanan UALink 1.0, yapay zeka hızlandırıcılarına bağlı bellekler arasında doğrudan yükleme ve depolamaya izin verecek ve mevcut ara bağlantı özelliklerine kıyasla veri aktarım gecikmesini azaltırken genel olarak hızı artıracak.

Grup, UALink spesifikasyonunun ileriye dönük gelişimini denetlemek için 3. çeyrekte UALink Konsorsiyumu adında bir konsorsiyum oluşturacağını açıkladı. UALink 1.0, konsorsiyuma katılan şirketler için aynı zamanda kullanıma sunulacak ve daha yüksek bant genişliğine sahip güncellenmiş bir özellik olan UALink 1.1, 2024 yılının 4. çeyreğinde gelecek.

Norrod, ilk UALink ürünlerinin “önümüzdeki birkaç yıl içinde” piyasaya sürüleceğini söyledi.

Grubun üyeleri listesinde, pazarın tahmini %80 ila %95'ine sahip olan ve açık ara en büyük yapay zeka hızlandırıcı üreticisi olan Nvidia'nın yer almaması dikkat çekiyor. Nvidia bu haber için yorum yapmayı reddetti. Ancak yonga üreticisinin neden UALink'in arkasında hevesle durmadığını anlamak zor değil.

Öncelikle Nvidia, GPU'ları bir veri merkezi sunucusuna bağlamak için kendi tescilli ara bağlantı teknolojisini sunuyor. Şirket muhtemelen rakip teknolojilere dayalı bir spesifikasyonu desteklemeye pek hevesli değildir.