Yapay Zeka
Friday, June 28, 2024
Bill Gates, yeni veri merkezlerindeki artışın yeşil enerji kaynaklarını tüketebileceğine dair artan endişelere rağmen, yapay zekanın iklim hedeflerine ulaşmada bir engel olmaktan çok yardımcı olacağını iddia etti.
Hayırsever ve Microsoft'un kurucu ortağı gazetecilere verdiği demeçte, yapay zekanın teknoloji ve elektrik şebekelerini daha verimli hale getirerek ülkelerin daha fazla veri merkezine ihtiyaç duysalar bile daha az enerji kullanmalarını sağlayacağını söyledi.
Gates, teknoloji alanındaki atılımın enerji talebinde artışa yol açabileceği ve bunun sonucunda daha fazla fosil yakıt gerektirebileceği yönündeki endişelerin arttığı bir ortamda, yapay zekanın iklim üzerindeki etkisine ilişkin korkuları küçümsedi.
Gates, "Bu konuda aşırıya kaçmayalım," dedi. "Veri merkezleri, en uç durumda, [enerji talebine] %6'lık bir ektir, ancak muhtemelen yalnızca %2 ila %2,5'tir. Asıl soru şu: Yapay zeka %6'dan daha fazla bir azalmayı hızlandıracak mı? Ve cevap: kesinlikle."
Goldman Sachs'ın tahminlerine göre, yapay zeka chatbot aracı ChatGPT üzerinden yapılan bir sorgunun işlenmesi için Google aramasının yaklaşık 10 katı elektrik gerekiyor ve bu da veri merkezlerinden kaynaklanan karbon emisyonlarının 2022 ile 2030 yılları arasındaki on yılda iki kattan fazla artacağı anlamına gelebilir.
Bazı uzmanların tahminlerine göre, yapay zeka veri merkezlerinin sayısındaki artış, gelişmiş ülkelerde elektrik talebinin %10'a kadar yükselmesine neden olabilir.
Gates, girişim fonu Breakthrough Energy'nin ev sahipliğinde Londra'da düzenlenen bir konferansta gazetecilere yaptığı açıklamada, yapay zeka veri merkezlerinin yarattığı ekstra talebin yeşil elektriğe yapılacak yeni yatırımlarla karşılanma olasılığının daha yüksek olduğunu, çünkü teknoloji şirketlerinin "yeşil enerji kullandıklarını söylemek" için temiz elektrik kaynaklarını kullanmak üzere fazladan ödeme yapmaya "ciddi şekilde istekli" olduklarını söyledi.
"Teknoloji şirketleri, prim ödemeye ve yeşil enerji kapasitesinin artırılmasına yardımcı olmaya istekli olan [şirketler]" diye ekledi.
Breakthrough Energy, enerji dönüşümünde yer alan 100'den fazla şirkete yatırım yaptı. Gates ayrıca, 77 milyar dolarlık (61 milyar sterlin) servetinin yaklaşık üçte birini Microsoft'a yatıran Gates Foundation Trust aracılığıyla yapay zekaya büyük bir yatırımcıdır. Buna karşılık Microsoft, ChatGPT yaratıcısı OpenAI'nin en büyük dış yatırımcısıdır ve Copilot markası altında Windows işletim sistemine bir dizi yapay zeka aracı yerleştirmiştir.
Ancak yapay zekanın nihayetinde karbonu azaltabileceğine olan inancı alışılmadık değil. Şubat ayında Nature Scientific Reports dergisinde yayınlanan hakemli bir makalede, üretken yapay zekanın basit yazı ve illüstrasyon görevlerini yerine getirirken, bunları bir insanın yapmasına kıyasla 130 ila 2.900 kat daha az CO2 ürettiği ileri sürülmüştü.
YZ teknolojisi emisyonları da daha doğrudan etkilemiştir. 2016 yılında, İngiliz yapay zeka laboratuvarı DeepMind'ı satın aldıktan sadece birkaç yıl sonra Google, veri merkezlerindeki soğutma faturasını %40 oranında azaltmak için laboratuvarın yeni ortaya çıkan derin öğrenme teknolojisini kullanabildiğini duyurdu. Google, bunun sonucunda veri merkezlerinin tüm BT dışı görevlere yayılmış olarak %15 daha az elektrik kullanması gerektiğini söyledi.
Ancak bir veri merkezinin güç kullanımı, yapay zekanın karbon etkisiyle ilgili endişelerin yalnızca bir parçası. Microsoft'un kendi emisyon raporlamasında, şirket "kapsam üç" veya dolaylı emisyonlarının, kısmen dünya çapında yeni veri merkezleri inşa etmenin etkisinden dolayı yanlış yönde ilerlediğini söylüyor - henüz yenilenebilir elektrik kullanılarak yapılamayan bir görev.
Microsoft'un yeni Copilot+ PC'leri ve Apple'ın Siri'ye "Apple Intelligence" takviyesiyle gösterdiği "cihaz üzerinde" yapay zekanın yükselişi de suyu bulandırıyor: büyük şirketler tüm elektriği yenilenebilir kaynaklardan satın almayı taahhüt edebilirler, ancak yeni cihazları aksi takdirde olacağından çok daha fazla güç tüketen müşterileri için aynı sözü veremezler.
Gates, yapay zeka ve yeşil elektrik teknolojisindeki ilerlemelere rağmen, fosil yakıtların kullanımdan kaldırılması için gereken yeşil elektrik miktarının yeterince hızlı bir şekilde ortaya çıkmaması nedeniyle dünyanın 2050 iklim hedeflerini 15 yıla kadar kaçırabileceği uyarısında bulundu.
Yeşil enerjiye geçişteki gecikmenin, ağır sanayi de dahil olmak üzere kirletici sektörlerin karbonsuzlaştırılmasını engelleyebileceğini ve net sıfır emisyona ulaşmak için 2050 hedefine ulaşmayı daha zor hale getirebileceğini söyledi.
Gates, "Genel olarak, geçiş için ihtiyaç duyduğumuz yeşil elektrik miktarının ihtiyaç duyduğumuz kadar hızlı ortaya çıkmayacağından endişe ediyorum" dedi.
"Eğer bir harita çıkarmaya çalışır ve '2050'ye kadar sıfıra ulaşalım' derseniz, şöyle düşünürsünüz: 'Bir 10 ya da 15 yıl daha gerçekçi olabilir. Bunu görmek çok zor. 2050'ye kadar sıfıra ulaşacağımızı sanmıyorum," diye ekledi.
Gates'in uyarısı, küresel bir raporun 2023 yılında yenilenebilir enerjideki rekor artışa rağmen, sürekli artan talebin bir sonucu olarak fosil yakıt tüketiminin de yeni bir rekor seviyeye tırmandığını ortaya koymasından bir hafta sonra geldi.