En Son Haberler
28/3/2025
OpenAI, 2025 yılında gelirini 12,7 milyar dolara çıkararak üç katına çıkarmayı hedefliyor. Ancak Çinli rakipleri, özellikle DeepSeek, hızla ilerleyerek rekabeti artırıyor.
Bloomberg’in 26 Mart tarihli haberine göre, ChatGPT’nin geliştiricileri 2026 yılı için gelir hedeflerini 29,4 milyar dolara çıkarmayı planlıyor. The New York Times, OpenAI’nin 2025 için başlangıçta 11,6 milyar dolar gelir hedeflediğini, ancak yeni tahminlerin bu rakamın üzerine çıktığını bildirdi.
Bloomberg’e göre, OpenAI’nin gelirinin büyük bir kısmı, tüketiciler ve işletmelere sunulan ücretli yapay zeka aboneliklerinden geliyor. Şirket, Eylül 2023 itibarıyla kurumsal ChatGPT sürümlerinde 1 milyon ücretli kullanıcıya ulaştı ve daha sonra aylık 200 dolarlık ChatGPT Pro abonelik seçeneğini ekledi.
Buna rağmen OpenAI, 2029 yılına kadar nakit akışı açısından kârlı hale gelmeyi beklemiyor ve o yıl gelirinin 125 milyar doları aşmasını öngörüyor.
Ayrıca, şirketin SoftBank Group liderliğinde 40 milyar dolarlık bir yatırım turunu tamamlamaya yaklaştığı bildirildi. Bloomberg’in 26 Mart tarihli haberine göre, OpenAI’nin değerlemesinin 300 milyar dolara kadar çıkabileceği belirtiliyor. OpenAI aynı zamanda, mevcut kar amacı gütmeyen iş modelini kâr odaklı bir yapıya dönüştürmeyi planlıyor.
Bloomberg, 26 Mart tarihli haberinde, DeepSeek'in ChatGPT rakibi “R-1” modelinin Ocak ayında piyasaya sürülmesinin, yapay zeka endüstrisinde büyük bir etki yarattığını ve diğer Çinli teknoloji şirketlerinin de benzer, düşük maliyetli yüksek kaliteli yapay zeka çözümleri geliştirmeye başladığını bildirdi.
Çin’de, Baidu Inc., DeepSeek’in R-1 modeliyle rekabet etmek amacıyla “Ernie X1” modelini piyasaya sürdü. Alibaba Group, 26 Mart'ta yeni açık kaynak yapay zeka modelini tanıtarak düşük maliyetli yapay zeka ajanları geliştirme hedefini duyurdu. Tencent Holdings de Ant Group çatısı altında kendi yapay zeka sohbet robotunu tanıttı. DeepSeek ise 24 Mart'ta en son modeli DeepSeek-V3-0324’ü duyurdu.
Çin merkezli modellerin, OpenAI ürünleriyle nasıl kıyaslanacağı henüz net değil. Ancak genellikle daha uygun maliyetli olmaları nedeniyle, ABD merkezli şirketlerin iş modelleri üzerinde baskı oluşturuyorlar. Teknoloji yatırımcısı ve Andreessen Horowitz’in eski genel ortağı Balaji Srinivasan, 22 Mart tarihli X paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
"Çin, yapay zeka konusunda her zaman yaptığını yapmaya çalışıyor: incelemek, kopyalamak, optimize etmek ve ardından düşük fiyatlar ve büyük ölçekle herkesi iflasa sürüklemek."
Çinli girişim 01.AI’nin CEO’su Lee Kai-fu, 25 Mart’ta Reuters’a verdiği demeçte, DeepSeek’in son çalışmaları sayesinde Çinli yapay zeka firmalarının, ABD’li rakiplerinden eskiden altı ila dokuz ay gerideyken, artık yalnızca üç ay geride olduklarını belirtti.
Bu arada, OpenAI CEO’su Sam Altman, 12 Şubat’ta yaptığı açıklamada, şirketin önümüzdeki haftalar veya aylarda GPT-4.5 ve GPT-5 modellerini sunmayı planladığını duyurdu. Altman, Plus ve Pro abonelerinin GPT-5 ile daha yüksek bir zeka seviyesinde işlem yapabileceğini, bu modelin ses, görsel tuval, arama ve derin araştırma gibi yeni özellikler içereceğini belirtti.
ABD’de OpenAI'nin en büyük rakipleri arasında Anthropic, DeepMind, xAI ve Google’ın Gemini modeli yer alıyor.