Gündem

Wednesday, October 23, 2024

Facebook ve Instagram ünlü dolandırıcılığı reklamlarını engellemeye başladı.

Facebook ve Instagram'ın sahibi Meta, ünlüleri reklamlarda hileli bir şekilde kullanan dolandırıcıları engellemek için yüz tanıma teknolojisini devreye sokacak.
Elon Musk ve kişisel finans uzmanı Martin Lewis, genellikle yatırım planlarını ve kripto para birimlerini tanıtan bu tür dolandırıcılıkların kurbanı olanlar arasında yer alıyor.
Bay Lewis daha önce BBC Radyo 4'teki Today programına verdiği demeçte, her gün adının ve yüzünün bu tür dolandırıcılıklarda kullanıldığına dair "sayısız" rapor aldığını ve bunların kendisini "hasta" hissettirdiğini söylemişti.
Meta halihazırda sahte ünlü onaylarını tespit etmek için yapay zeka (AI) kullanan bir reklam inceleme sistemi kullanıyor ancak şimdi bunu yüz tanıma teknolojisiyle güçlendirmeye çalışıyor.

Şüpheli olarak işaretlenen reklamlardaki görüntüleri ünlülerin Facebook veya Instagram profil fotoğraflarıyla karşılaştırarak çalışacak.
Görselin eşleştiği doğrulanırsa ve reklam bir aldatmaca ise, otomatik olarak silinecektir.
Meta, sistemin “erken testlerinin” “umut verici sonuçlar” gösterdiğini, bu nedenle artık “ünlü yeminden” etkilenen daha büyük bir grup tanınmış kişiye uygulama içi bildirimler göstermeye başlayacağını söyledi.

Ünlü dolandırıcılığı sorunu Meta için uzun süredir devam eden bir sorundur.
Bu sorun 2010'larda o kadar önemli hale geldi ki Bay Lewis Facebook'a karşı yasal işlem başlattı, ancak teknoloji devi insanların dolandırıcılık reklamlarını bildirebilmeleri için bir düğme getirmeyi kabul edince davadan vazgeçti.
Facebook bu butonu getirmenin yanı sıra Citizens Advice'a 3 milyon sterlin bağışta bulunmayı da kabul etti.
Ancak o zamandan bu yana dolandırıcılıklar daha karmaşık ve çok daha inandırıcı hale geldi.
Bu dolandırıcılıklar giderek daha fazla deepfake teknolojisi olarak adlandırılan ve ünlü bir kişinin bir ürün ya da hizmeti destekliyormuş gibi görünmesini sağlamak için bilgisayar tarafından yaratılan gerçekçi bir benzerlik ya da videonun kullanıldığı teknolojiden güç alıyor.

Meta, bu reklamların giderek artan tehdidi konusunda bir şeyler yapması için baskıyla karşı karşıya.
Pazar günü bir açıklama yapan Lewis, Başbakan Rachel Reeves ile yapılan sahte bir röportajın insanları banka bilgilerini vermeleri için kandırmak amacıyla kullanılmasının ardından hükümeti, dolandırıcılık reklamlarıyla mücadele etmesi için Birleşik Krallık düzenleyici kurumu Ofcom'a daha fazla yetki vermeye çağırdı.
Meta, “Dolandırıcılar acımasız ve tespit edilmekten kaçmak için taktiklerini sürekli geliştiriyorlar,” dedi.
“Yaklaşımımızı paylaşarak sektörümüzün çevrimiçi dolandırıcılara karşı savunmasına yardımcı olabileceğimizi umuyoruz” diye ekledi.

Meta ayrıca, sosyal medya hesapları kilitlenen kişilere yardımcı olmak için yüz tanıma teknolojisini de kullanacağını duyurdu.
Şu anda, Instagram veya Facebook hesaplarının kilidini açmak için resmi kimlik veya belgelerin yüklenmesi gerekiyor.
Ancak şimdi video selfie'ler ve yüz tanıma, bir kişinin kim olduğunu kanıtlamanın ve erişimi daha hızlı bir şekilde yeniden kazanmanın bir yolu olarak test ediliyor.
Kullanıcı tarafından sağlanan materyal, eşleşip eşleşmediğini görmek için hesabın profil görüntüsüne karşı kontrol edilecektir.

Bununla birlikte, yüz tanımanın yaygın kullanımı tartışmalıdır - Facebook daha önce bunu kullanmış, ancak 2021'de gizlilik, doğruluk ve önyargı endişeleri nedeniyle bundan vazgeçmiştir.
Şimdi ise video selfie'lerin şifrelenerek güvenli bir şekilde saklanacağını ve herkese açık olarak gösterilmeyeceğini söylüyor. Karşılaştırma yapılırken oluşturulan yüz verileri kontrolden sonra silinecek.
Ancak sistem başlangıçta İngiltere ve AB dahil olmak üzere düzenleyicilerden henüz izin alınmamış bölgelerde sunulmayacak.