Bilim ve Dünya
Thursday, July 4, 2024
Dünyanın en büyük 100 MWh kapasiteli sodyum-iyon depolama bataryasının Çin'in Hubei Eyaleti, Qianjiang'da faaliyete geçtiği bildirildi.
Devlete ait bir enerji üretim şirketi olan Datang Group, bataryayı Haziran ayı sonunda şebekeye bağladı.
Dünya fosil yakıtlardan uzaklaşmaya çalışırken, enerji kaynağı olarak güneş ve rüzgâr kullanıldığında batarya tabanlı enerji depolama çözümleri kritik önem taşıyor. Rüzgar türbinleri veya güneş panelleriyle çalışan büyük ölçekli bir yenilenebilir enerji tesisi, enerji üretimindeki kesintileri gidermek ve gelecekte kullanılmak üzere depolamak için eşit derecede büyük bir depolama çözümüne ihtiyaç duyar.
Yüksek depolama yoğunlukları nedeniyle lityum-iyon piller, elektronik cihazlarda ve elektrikli araçlarda enerji depolama için tercih edilen çözüm olmuştur. Kullanımları yenilenebilir enerjiye de genişletilmiştir, ancak büyük ölçekli enerji depolaması büyük pil paketleri gerektirir.
Yenilenebilir enerji tesisleri bazı ekstrem ortamlarda yer aldığından, batarya paketleri de aşırı ısıya maruz kalmakta, bu da lityum-iyon bataryaların yangın riski, optimumdan daha az depolama performansı ve daha fazlası gibi sorunlarını daha da kötüleştirmektedir.
Bu nedenle bilim insanları lityum-iyon depolamaya daha kullanıcı dostu alternatifler aramış ve sodyum-iyon pillerde ölçeklenebilir bir alternatif bulmuşlardır.
Lityum-iyon pillerle karşılaştırıldığında, sodyum-iyon piller birçok açıdan avantajlıdır. Bol miktarda bulunan ve lityum için gereken kapsamlı madencilikten daha kolay temin edilebilen sodyumdan yapılırlar.
Artan talep nedeniyle lityum fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyesindedir ve bu da daha yeşil enerji kaynaklarına geçişi zorlaştırmaktadır. Bol miktarda bulunan ve daha ucuz bir kaynaktan gelen bir alternatif, geçişi kolaylaştırır.
Dahası, sodyum-iyon piller daha iyi bir güvenlik siciline sahiptir, aşırı düşük ve yüksek sıcaklıklarda iyi çalışırlar.
Datang Hubei Sodyum İyon Enerji Depolama proje yöneticisi Cui Yongle ESS News'e verdiği demeçte, "Eksi 20 santigrat derecede bile yüzde 85 şarj ve deşarj verimliliğini garanti edebiliyorlar ki bu diğer bataryalarla kıyaslanamaz" dedi.
"Ayrıca 60 santigrat derece gibi yüksek bir sıcaklıkta 1.500 şarj ve deşarj döngüsünü garanti edebiliyorlar."
100 MWh'lik bir proje de teknolojinin ölçeklenebilir olduğunu gösteriyor.
Dünyanın en büyük sodyum-iyon batarya sistemi, Çin merkezli bir tedarikçi olan HiNa Battery tarafından üretilen 185 Ah sodyum-iyon bataryalar kullanılarak inşa edildi. Sistem 42 batarya depolama konteyneri ve 21 set boost dönüştürücüden oluşmaktadır.
İlginç bir şekilde, bu sistemin elektrik şebekesine bağlanmasıyla HiNa pilleri, Çin'in güneybatısındaki Nanning'de bulunan 10 MWh'lik bir ünite için elinde bulundurduğu dünyanın en büyük sodyum pil sistemi rekorunu kırdı. Ünite bu yıl Mayıs ayında faaliyete geçti.
Qianjiang tesisinde, sodyum-iyon pil sistemi tek bir şarjla 100.000 kWh'ye kadar elektrik depolayacak ve günlük ihtiyaçları için 12.000 haneye dağıtacak. Bu ölçekte tesis, yılda 13.000 ton eşdeğer karbon emisyonunun önlenmesine yardımcı olacaktır.
CNEVPost'un raporunda, Nanning tesisinin gelecekte 100 MWh enerji kapasitesine ulaşması beklenirken, Qianjiang tesisinin de bir sonraki aşamada 200 MWh kapasiteye ulaşacağı belirtildi.
Bu ünitelerin artan depolama kapasiteleri, sodyum-iyon pillerin artık laboratuvarlarla sınırlı kalmadığını ve pazarda varlığını hissettirdiğini gösteriyor.