Gündem

Wednesday, August 21, 2024

Amazon destekli Anthropic, telif hakkı ihlali nedeniyle toplu dava ile karşı karşıya kaldı.

Amazon destekli yapay zeka girişimi Anthropic, Pazartesi günü Kaliforniya federal mahkemesinde telif hakkı ihlali iddiasıyla bir toplu dava ile karşı karşıya kaldı. Üç yazar, dava dilekçesinde Anthropic'in “kendi kitapları da dahil olmak üzere yüz binlerce telifli kitabı çalarak milyarlarca dolarlık bir iş kurduğunu” söyledi.

Eski OpenAI araştırma yöneticileri tarafından kurulan Anthropic'in destekçileri arasında Google ve Salesforce da bulunuyor.

Yazarlar Andrea Bartz, Charles Graeber ve Kirk Wallace Johnson davada “Anthropic'in iş modelinin - ve amiral gemisi ‘Claude’ büyük dil modelleri (veya 'LLM'ler) ailesinin - temel bir bileşeninin telif hakkıyla korunan eserlerin büyük ölçekli hırsızlığı olduğunu” iddia ettikten sonra “Anthropic'in Davacıların eserlerinin bilinen korsan versiyonlarını indirdiğini, kopyalarını çıkardığını ve bu korsan kopyaları modellerine beslediğini” iddia ettiler.

Dava, Anthropic'in Haziran ayında şimdiye kadarki en güçlü yapay zeka modeli olan Claude 3.5 Sonnet'i piyasaya sürmesinin ardından geldi. Claude, OpenAI'nin ChatGPT'si ve Google gibi sohbet robotlarından biri.

Dava dilekçesinde “Telif hakkı yasası Anthropic'in burada yaptığı şeyi yasaklıyor: korsan ve yasadışı web sitelerinden alınan yüz binlerce telif hakkıyla korunan kitabın indirilmesi ve kopyalanması” ifadeleri yer alıyor.

Universal Music'in açtığı davadan bir örnek: Bir kullanıcı Anthropic'in yapay zekalı sohbet robotu Claude'a Katy Perry'nin “Roar” şarkısının sözlerini sorduğunda, robot “bu sözlerin neredeyse birebir kopyasını” üreterek telif hakkı sahibi Concord'un haklarını ihlal etti. Davada ayrıca Gloria Gaynor'ın “I Will Survive” şarkısı da Anthropic'in iddia edilen telif hakkı ihlaline örnek olarak gösterildi, zira şarkının sözlerinin hakları Universal'a ait.

“YZ modellerinin oluşturulması ve işletilmesi sürecinde, Anthropic büyük miktarda telif hakkıyla korunan eseri hukuka aykırı bir şekilde kopyalamakta ve yaymaktadır” denilen davada, daha sonra ‘Tıpkı matbaadan fotokopi makinesine ve web tarayıcısına kadar daha önce gelen diğer teknolojilerin geliştiricileri gibi, YZ şirketleri de yasalara uymalıdır’ ifadesi yer aldı.

Haber endüstrisi, masraflı haber toplama operasyonlarını karşılamak için yeterli reklam ve abonelik gelirini sürdürmekte zorlanırken, birçok haber yayını ve medya kuruluşu, yapay zeka tarafından üretilen içerik daha yaygın hale geldikçe agresif bir şekilde işlerini korumaya çalışıyor.

Ülkenin kar amacı gütmeyen en eski haber merkezi olan Center for Investigative Reporting, New York Times, The Chicago Tribune ve The New York Daily News gibi yayınların açtığı benzer davaların ardından Haziran ayında OpenAI ve destekçisi Microsoft'a telif hakkı ihlali iddiasıyla federal mahkemede dava açtı.