Sürdürülebilirlik
17/1/2025
Bu hafta, Google ve Amazon, Eylül ayında Microsoft'un Constellation Energy ile nükleer enerji satın alma anlaşması yapmasının ardından, nükleer enerji anlaşmaları yaptıklarını duyurdu.
Yapay zeka patlaması, büyük teknoloji şirketlerinin gelirlerini arttırsa da, muazzam enerji talebi sürdürülebilirlik çabalarını engelliyor. Bilindiği üzere, Google, Amazon ve Microsoft gibi şirketler, yapay zeka çalışmalarını desteklemek için nükleer enerji gibi alternatif kaynaklara yönelmeye başladı. Bu durum, hem enerji güvenliği hem de sürdürülebilirlik açısından önemli tartışmalara yol açtı. Bu yılın başlarında, hem Google hem de Microsoft, hiçbir şirketin iklim hedeflerine ulaşma yolunda olmadığını söyledi.
Veri merkezleri için talep, büyük teknoloji şirketleri daha güçlü yapay zeka modelleri üzerinde çalıştıkça artmaya devam edecek. Uzmanlar, çevresel etkilerine rağmen, verilerin ve diğer yapay zeka altyapısının yapay zekanın bir sonraki aşamasının kazananları olacağını söylüyor.
Goldman Sachs çalışmasına göre, OpenAI'nin ChatGPT'si üzerindeki bir arama, ortalama bir Google aramasından yaklaşık 10 kat daha fazla elektrik tüketiyor. OpenAI'nin kurucusu Sam Altman, yapay zekanın artan enerji ihtiyacıyla mücadele etmek için alternatif enerji kaynaklarını ve yeni depolama şemalarını kullanmaya ilgi duyan teknoloji liderinden biri olarak öne çıkıyor. Altman'ın yatırımları ve açıklamaları, yapay zeka sektörünün enerji tüketimiyle ilgili endişeleri ve bu konuda sürdürülebilir çözümler arayışını gözler önüne seriyor. İşte o yatırımlar:
Altman, ocak 2015'te Oklo'nun tohum turunda önde gelen yatırımcılardan biriydi, ancak daha sonra yatırımını geri çekti.
Üç proje sahası bulunan nükleer enerji şirketi, "küresel ölçekte bol, uygun maliyetli ve temiz enerji üretmek için yeni nesil fisyon santralleri geliştiriyor" diyor. Oklo'nun Aurora santrali, şirketin belirttiğine göre, 15 megavat elektrik gücü (MWe) üretebiliyor ve 50 MWe'ye kadar ölçeklendirilebiliyor ve yakıt ikmali yapılmadan on yıl veya daha uzun süre çalışabiliyor.
PitchBook verilerine göre, Altman, Kasım 2021'de Helion Energy'nin 500 milyon dolarlık Seri E Turu'nda önde gelen yatırımcıydı. OpenAI lideri, füzyon enerjisi üzerine çalışan şirkete 375 milyon dolar yatırım yaptı.
Helion, füzyon enerjisi üretmek için gereken yüksek sıcaklığa ulaşabilen teknolojiye sahip ilk özel füzyon şirketi olduğunu iddia ediyor. Helion'un işletme sorumlusu Scott Krisiloff, Business Insider'a yaptığı açıklamada, füzyon enerjisinin veri merkezlerine enerji sağlayabileceğini söyledi.
Geçen Mayıs ayında Microsoft, 2028 yılına kadar Helion'dan 50 megavat elektrik satın alma sözleşmesi imzaladı. Bu miktardaki elektrik, 40.000 evi aydınlatmak için yeterlidir.
Altman, Nisan ayında Exowatt'ın 20 milyon dolarlık tohum turunda önde gelen yatırımcılardan biriydi.
Startup, yapay zeka veri merkezleri için elektrik üreten ve ısı olarak enerji depolayan modüller geliştiriyor. Exowatt'ın konteyner büyüklüğündeki modülleri, güneş enerjisini ısıya dönüştüren güneş lensleriyle donatılmıştır. Bu ısı, ucuz malzemeleri ısıtabilir ve 24 saate kadar depolanabilir. Modüller daha sonra depolanan ısıyı bir motordan geçirerek elektrik üretir.
Exowatt CEO'su Hannan Parvizian, Wall Street Journal'a verdiği demeçte, "Veri merkezi enerji sorununu çözmek için fosil yakıtlara geri dönmemiz gerekmiyor... Bu, verimsiz bir yaklaşım." dedi.