Teknoloji

Thursday, September 26, 2024

Meta, yeni artırılmış gerçeklik gözlüğü Orion'u tanıttı.

Çarşamba günkü Meta Connect etkinliğinde CEO Mark Zuckerberg “dünyanın şimdiye kadar gördüğü en gelişmiş gözlük” olarak tanımladığı Orion'u duyurdu.

Snap'in kısa süre önce duyurduğu Spectacles 5'ten çarpıcı bir şekilde daha küçük olan gözlük, gerçek AR özelliğine sahip. Orion, bir baş üstü ekranı oluşturmak için gözlüğün şakaklarına yerleştirilmiş küçük projektörler kullanıyor.

Zuckerberg'in yapım aşamasında on yıl olduğunu söylediği gözlükler, bu noktada konsept aşamasının çok ötesinde görünmüyor. Sunum sırasında yönetici, “Bu gözlükler var, harikalar ve heyecan verici olacağını düşündüğüm bir geleceğe bakış sunuyorlar” dedi. Meta'nın bunları resmi bir tüketici ürününe dönüştürmeye hazır olmadan önce ekibin hala biraz “ince ayar” yapması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Özellikle, standart sesli uyarıların yanı sıra Orion, Meta'nın 2019'da cihazlarla uyumlu bir bileklik üreten CTRL-labs'ı satın alması yoluyla gelen bir “nöral arayüz” aracılığıyla kontrol edilecek.

Şirket, yakında çıkacak gözlüğü, mevcut canlı yayın ürünü Ray-Ban Meta'nın bir tür halefi olarak konumlandırıyor. Şöyle diyor:

[Ray-Ban Meta, yapay zeka ile güçlendirilmiş tamamen yeni bir ekransız gözlük kategorisi açarken, XR endüstrisi uzun zamandır gerçek AR gözlüklerinin hayalini kuruyordu - büyük bir holografik ekranın avantajlarını ve kişiselleştirilmiş yapay zeka yardımını rahat, tüm gün giyilebilir bir form faktöründe birleştiren bir ürün. Orion bu zorluğun üstesinden geliyor.

Şu anda Meta tarafından “Orion'un bugüne kadarki en küçük AR gözlük formunda en geniş görüş alanına (FOV) sahip olduğu” gibi pek çok iddia var. Bu noktada herhangi bir ayrıntı için henüz çok erken olsa da, bu iddialar çok dar bir FOV ile son derece büyük olan yeni Spectacles'a yönelik bir eleştiri olarak görülebilir.

Meta, “Bu görüş alanı, Orion için çoklu görev pencereleri ve büyük ekran eğlenceden insanların gerçek boyutlu hologramlarına kadar gerçekten sürükleyici kullanım durumlarının kilidini açıyor” diyor ve ekliyor: “fiziksel dünya görüşünüzle sorunsuz bir şekilde harmanlanabilen tüm dijital içerikler.”

Orion'un yeni Spectacles ile önemli bir ortak noktası, başlangıçta yalnızca geliştiriciler için mevcut olacak olması. Bu, elbette, bu dünyada yaygın bir hareket. Şirketler bu duyuruları, insanları platform için geliştirme konusunda heyecanlandırmak için bir tür kavram kanıtı olarak ele alıyor.

Ray-Ban Metas, özellikle Quest serisinin yavaş da olsa istikrarlı bir şekilde büyümesinin ardından şirket için biraz sürpriz bir hit oldu. Ürün demolara sadık kalırsa, bir uçta Snapchat Spectacles ve diğer uçta Apple'ın Vision Pro'su gibi ürünlerle karşılaştırıldığında Zuckerberg'i abartmakla suçlamak zor.

Meta AI'nin Ray-Ban'lere yakın zamanda eklenmesi, daha tam olarak gerçekleştirilmiş artırılmış gerçeklik gözlükleri için bir basamak olarak da görülebilir. Çeviri ve navigasyon gibi özellikler, görsel bir unsurun devreye girmesiyle daha da güçlü hale gelecektir.

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bu aşamaya gelirken yol boyunca tümsekler vardı. Yakın tarihli bir rapora göre, Orion'u inşa etmek birim başına 10.000 dolar civarındaydı. Meta'nın Quest kulaklıklarında para kaybetmeyi alışkanlık haline getirdiğini biliyoruz, ancak hiçbir şey bu kadar astronomik değil.

Aynı raporda Meta'nın Orion'un nihai varışından önce bilekliği gönderdiğinde gözlüğün önemli ölçüde daha küçük bir HUD'a sahip bir versiyonunu sunacağı da öne sürülüyor.

Meta, “Önümüzdeki birkaç yıl içinde, bizden Ar-Ge çalışmalarımıza dayanan yeni cihazlar görmeyi bekleyebilirsiniz” diye yazıyor. “Orion sadece geleceğe açılan bir pencere değil, bugün ulaşılabilecek çok gerçek olasılıklara bir bakış. Ray-Ban Meta gözlüklerinden Orion'a, insanların dijital dünyanın sunduğu her şeyden yararlanırken fiziksel dünyada daha mevcut ve güçlü olmalarını sağlamanın ne kadar iyi sonuçlar doğurabileceğini gördük.”