Sürdürülebilirlik

Thursday, October 31, 2024

Almanya, Fotosviç Teknolojisiyle Güneş Enerjisini Isı Olarak Depolamayı Başardı.

Almanya'daki Johannes Gutenberg Mainz Üniversitesi (JGU) ve Siegen Üniversitesi'nden araştırmacılar, güneş enerjisinin özel moleküllerde veya foto anahtarlarda verimli bir şekilde depolanmasını sağlayan yeni bir yaklaşım geliştirdiler. Bu enerji daha sonra talep üzerine ısı olarak serbest bırakılabilir ve ısıtma uygulamaları için daha uygun bir yaklaşımdır.
Fotosviçler, güneş enerjisini emen ve kimyasal bağlar şeklinde depolayarak ısının haftalarca ve aylarca muhafaza edilmesini sağlayan moleküllerdir. Güneş ısısını emip su veya diğer sıvılarda depolamak için teknoloji geliştirilmiş olsa da, bu sıvıların ısıyı kaybedip oda sıcaklığına dönmesi sadece bir zaman meselesidir.

Dünyanın daha temiz enerji kaynaklarına geçmeye hevesli olmasıyla birlikte, güneş ve rüzgar çiftliği kurulumlarında bir artış görüyoruz. Ancak bunlar sadece elektrik sağlayabilir. Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) tahminlerine göre, küresel enerji tüketiminin yüzde 50'si ısınma ihtiyaçları için harcanıyor.
Bu nedenle,güneş enerjisinden faydalanmak ve depolamak ve bunu ısıtma uygulamaları için kullanmak mantıklıdır. Foto şalterlerin en iyi çalıştığı yer burasıdır.
Siegen Üniversitesi'ndeki araştırmacılar ilk olarak birkaç yıl önce güneş enerjisini lityum-iyon pillerde depolamaya daha iyi bir alternatif olarak foto şalterleri geliştirdi. Ekip, bu moleküllerde daha yüksek bir enerji depolama potansiyeli olduğunu başarıyla gösterdi.

Ancak bunların kullanımında büyük bir eksiklik vardı. Bu ilk foto şalterler sadece ultraviyole (UV) ışıkta aktive oluyordu. UV, güneş ışığı spektrumunun sadece küçük bir bileşeni olduğundan, enerji hasadı yetenekleri sınırlıydı.
Siegen ve JGU araştırmacıları tarafından bu alanda yapılan son araştırmalar, fotosentezde olduğu gibi güneş enerjisinden dolaylı olarak da faydalanılmasını sağlayarak bu eksikliğin üstesinden geldi. Bu, güneş enerjisi depolama verimliliğini bir büyüklük sırasından daha fazla artıran “hassaslaştırıcı” adı verilen bir bileşiğin dahil edilmesiyle elde edildi.
JGU'da inorganik kimya profesörü olan Christoph Kerzig bir basın açıklamasında, "Duyarlaştırıcı ışığı emiyor ve daha sonra enerjiyi bu koşullar altında doğrudan uyarılamayan fotoswitch'e aktarıyor" dedi.