Bilim ve Dünya

Thursday, April 11, 2024

ABD'nin son iklim değerlendirmesi iklim değişikliğinin yol açtığı aşırı zararları gösteriyor

Yeni bir ulusal iklim değerlendirmesine göre, iklim felaketleri ABD'ye yılda milyarlarca dolara mal oluyor ve zarar eşit bir şekilde dağılmıyor.

Yaklaşık her dört yılda bir hazırlanan değerlendirme, iklim değişikliğinin Amerika Birleşik Devletleri'nin her bölgesinde yol açtığı zararları ortaya koyuyor. Bu beşinci rapor, ancak ilk defa bu yılki raporda ekonomik etki ve sosyal eşitsizliklere ayrılmış bölümler de yer alıyor. Seller, yangınlar, sıcak hava dalgaları ve iklim değişikliğine bağlı diğer felaketler yoğunlaştıkça, hane halkları bunun bedelini daha yüksek maliyetler ve kötüleşen çevresel adaletsizliklerle ödüyor.

Seller, yangınlar, sıcak hava dalgaları ve iklim değişikliğine bağlı diğer felaketler yoğunlaştıkça, hane halkları bunun bedelini daha yüksek maliyetler ve kötüleşen çevresel adaletsizliklerle ödüyor.

Rapora göre iklim değişikliği, gezegenin binlerce yıldır görmediği koşullar yarattı. Küresel sıcaklıklar son yarım yüzyılda en az 2.000 yıldır olmadığı kadar hızlı arttı. Bu durum, tipik olarak ılıman olan Kuzeybatı Pasifik'te 1.400'den fazla insanın ölümüne neden olan 2021 sıcak hava dalgası gibi her türlü yeni tehdide yol açtı. Güneybatı'yı kurutan kuraklık gibi eski sorunlar da daha da büyüdü. Batı ABD'deki kuraklık şu anda en az 1200 yıldır hiç olmadığı kadar şiddetli. Sadece kuraklık ve sıcak hava dalgaları 1980'den bu yana 320 milyar dolardan fazla zarara yol açtı.

Aşırı hava felaketleri iklim değişikliğinin en yıkıcı göstergelerinden bazılarını oluşturuyor ve giderek daha yaygın ve daha maliyetli hale geliyor. 1980'lerde ABD'yi ortalama her dört ayda bir milyar dolarlık bir felaket vuruyordu (enflasyona göre ayarlanmış bir rakam). Şimdi ise ABD her üç haftada bir felaketle baş etmek zorunda. Değerlendirmeye göre, bu aşırı olaylar her yıl 150 milyar dolar zarara yol açıyor. Rapora göre bu, "can kayıplarını, sağlıkla ilgili maliyetleri ya da ekosistem hizmetlerine verilen zararları hesaba katmayan muhafazakar bir tahmin".

İklim değişikliğinin ABD ekonomisine zarar vermesinin daha sinsi yolları da var. Fiyatlar iklim değişikliğinin yol açtığı zararları yansıttığı için tüketiciler gıda ve diğer ürünler için daha fazla para ödemek zorunda kalıyor. Orta Batı'da zararlılar, hastalıklar ve iklim değişikliğine bağlı ıslak ve kuru koşullar arasındaki kırbaç, mısır ve elma hasatlarını tehdit ediyor. Rapora göre, iklim değişikliği Alaska'da "özellikle kıyıdaki Yerli Halklar, geçimlik balıkçılar ve kırsal topluluklar için zarar verici olan" 18 büyük balıkçılık felaketini daha şimdiden hızlandırdı.

Bu zorlukların hiçbiri bir boşlukta gerçekleşmiyor. Kirlilik gibi, iklim felaketleri de beyaz olmayan Amerikalıları, düşük gelirli haneleri ve tarihsel olarak marjinalleştirilmiş diğer grupları orantısız bir şekilde etkilemektedir. Bir doğal afet sonrasında kapanan küçük işletmelerin yüzde 20 ila 40'ı bir daha asla kapılarını açmazken, kadınların, beyaz olmayanların ve gazilerin sahip olduğu işletmelerin temelli kapanma olasılığı daha da yüksektir.

Siyah nüfusun daha fazla olduğu topluluklarda sel kayıplarının çok daha hızlı artması beklenmektedir.

Siyahların daha fazla yaşadığı toplumlarda sel kayıplarının çok daha hızlı artması beklenmektedir. Nüfusun en az yüzde 20'sinin Siyah olduğu nüfus sayım bölgelerinde sellerden kaynaklanan yıllık ortalama kayıpların, nüfusun yüzde 1'inden azının Siyah olduğu diğer nüfus sayım bölgelerine göre iki kat daha hızlı artması beklenmektedir. Bu kısmen, bazı toplulukları iklim değişikliğinin getirdiği tehlikelerle başa çıkacak altyapı ve kaynaklardan yoksun bırakan redlining gibi ırkçı konut politikalarının bir belirtisidir. Eskiden kırmızı çizgilerle belirlenmiş mahalleler, daha az yeşil alan ve ısıyı hapseden daha fazla asfalt yüzey nedeniyle çevredeki alanlardan yaklaşık 12 derece daha sıcak olabilir.

Tüm bu riskler, dünyanın en büyük petrol ve gaz üreticisi olan ABD ve diğer ülkeler fosil yakıtlarla çalışmaya devam ettiği sürece artacaktır. Dünya, Sanayi Devrimi'nden bu yana 1 santigrat dereceden biraz daha fazla ısındı ve rapor, 2 derecelik ısınmanın iklim değişikliğinden kaynaklanan ekonomik zararı iki katından fazla artıracağını söylüyor.

Rapor, ABD'nin bu sonucu durdurmak için yeterince hızlı harekete geçmediğini gösteriyor. ABD'de gezegeni ısıtan kirlilik 2005 yılından bu yana yılda ortalama sadece yüzde 1 oranında azaldı. Ülkelerin küresel ısınmayı 2 santigrat derecenin altında tutmayı taahhüt eden Paris iklim anlaşmasının hedeflerine ulaşması için yılda yüzde 6'dan fazla düşmesi gerekiyor.