Yapay Zeka

Friday, October 18, 2024

Toyota ve Boston Dynamics, insansı robot geliştirmek için ortaklık kurdu.

Toyota araştırma birimi ve Hyundai Motor şirketi Boston Dynamics, yapay zekaya sahip insansı robotların geliştirilmesini hızlandırmak için güçlerini birleştiriyor.

Çarşamba günü yapılan açıklamaya göre ortaklık, Toyota Araştırma Enstitüsü'nün makineler için büyük davranış modeli öğrenme konusundaki uzmanlığını Boston Dynamics'in insansı Atlas robotu ile eşleştirecek. TRI ve Boston Dynamics'ten Boston merkezli ekipler, insan-robot etkileşimi gibi alanlarda yapay zeka eğitimli robotlar için kullanım durumları üzerinde araştırma yapacaklar.
Toyota, robotlara öğrenmeyi öğretmede yapay zeka ile bir atılım yaptığını ve 2020'de Hyundai tarafından satın alınan Boston Dynamics'in robotik bekçi köpeği ve depoları yeniden stoklamak için mobil bir robotik kol ile ticari başarı elde ettiğini söyledi.

Bu işbirliği, rakip Tesla tarafından geçen hafta sergilenen Optimus robotu gibi diğer akıllı robot programlarına potansiyel bir meydan okuma olarak görülüyor. Bir dizi insansı robot girişimi de dikkatleri ve milyarlarca dolarlık sermayeyi üzerine çekiyor.
Toyota ve Boston Dynamics arasındaki işbirliği, nihai ticari kullanıma yönelik olarak temel araştırmalara odaklanacak, ancak şirketlerin yöneticileri bir zaman çizelgesi belirtmeyi veya proje için bütçelerini açıklamayı reddetti.
Toyota'nın baş bilim adamı Gill Pratt bir röportajda “Bu tür bir teknoloji gelecek için muazzam bir umut vaat ediyor” dedi. “Üretken yapay zeka alanında yaptığımız çalışmalar, Boston Dynamics'in yaptığı türden çalışmalar için muazzam bir tamamlayıcı olabilir.”

Pratt, robotların eninde sonunda fabrika montaj hatlarına ve yaşlı bakımı için evlere getirilmesinin hedeflendiğini söyledi.
Otomobil üreticileri, işçilik maliyetlerini düşürmek ve işçi güvenliğini artırmak için daha fazla montaj hattı sürecini otomatikleştirme çabalarının öncüsü olmuştur. Frankfurt merkezli Uluslararası Robotik Federasyonu'na göre otomotiv endüstrisi, 2023 yılında yeni kurulumların yaklaşık dörtte biri ile küresel olarak diğer tüm sektörlerden daha fazla robotu fabrikalarda konuşlandırıyor.
Boston Dynamics'in baş teknoloji sorumlusu Aaron Saunders, Bloomberg'e verdiği demeçte, Toyota'nın davranışsal bilgi birikimiyle eşleştirilen Boston Dynamics robotlarının el becerisinin, diğer şirketlerin akıllı robotlar üretme çabalarında önemli bir fark yarattığını söyledi.

“Bu, şu anda pek çok insanın insansı robotları dünyaya geniş ölçekte sunma vaadini yerine getirmek için gerekli ortamı hazırlayacak” dedi.
Saunders, Boston Dynamics'in “önümüzdeki yıllarda” Hyundai fabrikalarında dar odaklı görevlere sahip insansı robotlar kullanmayı planladığını ve Toyota ile birlikte daha uzun vadeli bir hedef olan yapay zeka destekli, çoklu görev yapabilen robotlar üzerinde araştırmalar yürüttüğünü söyledi.
Güney Kore'deki Kia marka bir otomobil fabrikasında Boston Dynamics teknolojisiyle halihazırda bir pilot programa sahip olan Hyundai, şirketin %80 hissesini Japon SoftBank Group şirketinden satın aldı ve geri kalanını elinde tuttu.
Üretken yapay zeka, robotların öğrenilmiş davranışlara dayalı olarak yeni beceri setlerini daha hızlı benimsemelerine olanak tanıma vaadini taşıyor. ChatGPT gibi sanal yardım programlarının büyük dil modellerinden evrimleşmesi gibi, robotları programlamak için de büyük davranış modelleri kullanılıyor.
Toyota Araştırma Enstitüsü'nün difüzyon politikası olarak bilinen alandaki ilerlemesi, bir robota çok çeşitli bireysel görevleri yapmayı öğretmek için tek bir yapay zeka tekniğinin kullanılabileceğini göstermiştir. Bir sonraki araştırma odağı, bir robotun aynı anda birçok görevi öğrenmesini sağlamak için büyük davranış modelleri oluşturmayı içeriyor.