Yapay Zeka
Monday, September 23, 2024
Orta Doğu'daki egemen varlık fonları, Silikon Vadisi'nin yapay zekâ gözdelerinin kilit destekçileri olarak ortaya çıkıyor.
Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Katar gibi petrol zengini ülkeler ekonomilerini çeşitlendirmek istiyor ve bunun için teknoloji yatırımlarına yöneliyor. Pitchbook'un verilerine göre, geçtiğimiz yıl Orta Doğu egemenleri tarafından yapay zeka şirketlerine sağlanan fon beş kat arttı.
İki kaynağın CNBC'ye verdiği bilgiye göre, Birleşik Arap Emirlikleri'nden yeni bir yapay zeka fonu olan MGX, OpenAI'nin bu haftaki son bağışından pay almak isteyen yatırımcılar arasındaydı. Görüşmeler gizli olduğu için isimlerinin açıklanmasını istemeyen kişiler, bu turun OpenAI'ye 150 milyar dolar değer biçeceğini söyledi.
Son yıllarda artan enerji fiyatlarından destek alan hükümetleri adına yatırım yapıyorlar. Goldman Sachs'a göre Körfez İşbirliği Konseyi ya da KİK ülkelerinin toplam servetinin 2026 yılına kadar 2,7 trilyon dolardan 3,5 trilyon dolara çıkması bekleniyor.
Suudi Kamu Yatırım Fonu (PIF) 925 milyar doları aştı ve Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın “Vizyon 2030” girişiminin bir parçası olarak yatırım çılgınlığı yaşıyor. PIF'in aralarında Uber'in de bulunduğu şirketlerde yatırımları bulunurken, LIV golf ligi ve profesyonel futbol için de büyük harcamalar yapıyor.
BAE'li Mubadala'nın yönetimi altında 302 milyar dolar, Abu Dabi Yatırım Otoritesi'nin yönetimi altında ise 1 trilyon dolar bulunuyor. Katar Yatırım Otoritesi'nin 475 milyar doları, Kuveyt'in fonu ise 800 milyar doları aşmış durumda.
Bu haftanın başlarında Abu Dabi merkezli MGX, BlackRock ile yapay zeka altyapısı üzerine bir ortaklığa katıldı, Microsoft ve Global Infrastructure Partners tarafından kurulan MGX, veri merkezleri ve diğer altyapı yatırımları için 100 milyar dolar toplamayı hedefliyor. MGX, Abu Dhabi'nin Mubadala'sı ve yapay zeka firması G42'nin kurucu ortak olduğu özel bir yapay zeka fonu olarak Mart ayında başlatıldı.
BAE'li Mubadala, OpenAI rakibi Anthropic'e de yatırım yaptı ve Pitchbook'a göre son dört yılda sekiz AI anlaşmasıyla en aktif girişim yatırımcıları arasında yer alıyor. CNBC'ye konuşan kaynaklar, Anthropic'in son finansman turunda ulusal güvenliği gerekçe göstererek Suudilerden para almayı reddettiğini söyledi.
Suudi Arabistan'ın PIF'i, ABD'li girişim sermayesi şirketi Andreessen Horowitz ile 40 milyar dolarlık bir ortaklık kurmak için görüşmeler yapıyor. Ayrıca Saudi Company for Artificial Intelligence ya da SCAI adında özel bir yapay zeka fonu da kurdu.
Yine de krallığın insan hakları sicili bazı Batılı ortaklar ve start-up'lar için bir sorun olmaya devam ediyor. Son yıllardaki en dikkat çekici vaka, 2018'de Washington Post gazetecisi Cemal Kaşıkçı'nın öldürüldüğü iddiasıydı ve bu olay iş dünyasında uluslararası tepkilere neden oldu.
Bu alana para akıtan sadece Orta Doğu değil. Pitchbook'a göre, Fransız devlet fonu Bpifrance son dört yılda 161 yapay zeka ve makine öğrenimi anlaşması imzalarken, Singapur'dan Temasek 47'sini tamamladı. Singapur destekli bir başka fon olan GIC ise 24 anlaşmayı tamamladı.
Bu nakit seli bazı Silikon Vadisi yatırımcılarını, Masayoshi Son'un Vision Fund'ına atıfta bulunan SoftBank etkisi konusunda endişelendiriyor. SoftBank özellikle Uber ve WeWork'ü destekleyerek şirketleri halka açılmadan önce çok yüksek değerlere taşıdı. WeWork, 2019 yılında SoftBank tarafından 47 milyar dolar değer biçildikten sonra geçen yıl iflas etti.
ABD için, egemen varlık fonlarının Çin gibi küresel düşmanlara değil Amerikan şirketlerine yatırım yapması jeopolitik bir öncelik olmuştur. Goldman Sachs Küresel Enstitüsü'nden Jared Cohen, Suudi Arabistan ve BAE gibi ülkelerden gelen orantısız miktarda sermaye olduğunu ve bu sermayeyi dünyanın dört bir yanına dağıtmaya istekli olduklarını söyledi. Cohen bu ülkeleri “jeopolitik salıncak devletler” olarak tanımlıyor.