Teknoloji

Monday, September 9, 2024

Meta, üçüncü taraf uygulamaların WhatsApp ve Messenger kullanıcılarına arama yapmasına izin verecek.

Meta Cuma günü, şirketin mesajlaşma uygulamaları Messenger ve WhatsApp'ı ilgilendiren ve dijital pazarlarda rekabeti teşvik etmeyi amaçlayan Avrupa yasası olan Dijital Pazarlar Yasası'na (DMA) nasıl uymayı planladığına dair bir güncelleme yayınladı.

Meta'nın bir blog yazısında belirttiği gibi, DMA, WhatsApp ve Messenger'da birlikte çalışabilir üçüncü taraf mesajlaşma hizmetleri ve uygulamalarıyla bağlantı kurmak için bir seçenek sunmasını gerektiriyor. Meta, kullanıcıları bu üçüncü taraf entegrasyonları hakkında bilgilendirmek ve yeni uyumlu bir üçüncü taraf mesajlaşma uygulaması çevrimiçi olduğunda onları uyarmak için WhatsApp ve Messenger'da bildirimler oluşturduğunu söylüyor.

Şirket ayrıca WhatsApp ve Messenger'da kullanıcıların üçüncü taraf sohbetler hakkında daha fazla bilgi edinebilecekleri ve bunları açabilecekleri bir katılım akışı sunduğunu söylüyor. Kullanıcılar bu akış üzerinden üçüncü taraf mesajlar için belirlenmiş bir klasör oluşturabilecek ya da alternatif olarak birleşik gelen kutusunu tercih edebilecekler.

Meta, 2025 yılında üçüncü taraf sohbetleri için grup işlevselliğini kullanıma sunacak ve 2027 yılında DMA'ya uygun olarak sesli ve görüntülü aramayı başlatacak.

Şirket, gelecekte belirsiz bir noktada Meta'nın WhatsApp ve Messenger'a üçüncü taraf sohbetler için tepkiler, doğrudan yanıtlar, yazma göstergeleri ve okundu bilgisi gibi “zengin mesajlaşma” özellikleri getireceğini söylüyor.

Meta gönderide “En güvenli ve en iyi deneyimi sağlamak için üçüncü taraf mesajlaşma hizmetleriyle işbirliği yapmaya devam edeceğiz” diye yazdı. “Bir üçüncü taraf mesajlaşma hizmeti, bu özelliği olumlu ve güvenli bir kullanıcı deneyimi haline getirmek için gerekli teknolojiyi oluşturduğunda, test ettiğinde ve kullanıma sunduğunda kullanıcılar üçüncü taraf sohbet seçeneğini görmeye başlayacak.”

Yaklaşan WhatsApp ve Messenger birlikte çalışabilirlik özellikleri kesin bir sonuç değil. Daha önce de bildirdiğimiz gibi, Viber ve Telegram gibi diğer büyük mesajlaşma operatörlerinin bunları destekleyip desteklemeyeceği belli değil. WhatsApp, birlikte çalışabilirliği sağlamak için uçtan uca şifreleme gerektirecek ve bu da teknik engeller oluşturabilir. Ayrıca Meta, sistemlerinden herhangi biriyle entegre olabilmek için şirketlerin - ayrıntıları nispeten kısa bir süre önce kamuoyuna açıklanan - bir anlaşma imzalamasını şart koşuyor.

Açık kaynaklı mesajlaşma protokolü Matrix'in kurucusu Matthew Hodgson, bu yıl yaptığı bir konuşmada Matrix'in WhatsApp ile uçtan uca şifrelemeye dokunmadan “deneysel olarak” çalışacağını belirtti.

Meta, DMA'nın mesajlaşma ile ilgili maddeleri kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmeye çalışıyor, ancak şirket mevzuatın diğer bileşenlerini ihlal ettiği iddiasıyla ateş altında kaldı.

Bu yaz Avrupa Komisyonu, Meta'nın Facebook ve Instagram'ın AB kullanıcılarına ücretli, reklamsız bir deneyim ya da ücretsiz, reklam destekli bir sürüm arasında bir seçim sunan “öde ya da onay ver” reklam modelinin DMA ile uyumlu olmadığını söyledi.