Bilim ve Dünya
Monday, July 1, 2024
Japonya'nın H3 roketi Pazar günü üçüncü uçuşunda bir Dünya gözlem uydusunu başarıyla fırlattı.
H3 roketi, DAICHI-4 olarak da bilinen Gelişmiş Arazi Gözlem Uydusu-4'ü (ALOS-4) taşıyarak 30 Haziran Doğu saatiyle 11:06'da (1 Temmuz UTC saatiyle 0306) Tanegashima Uzay Merkezi'nden havalandı.
Japonya Havacılık ve Uzay Keşif Ajansı (JAXA), iki aşamalı fırlatma aracının planlandığı gibi uçtuğunu ve ALOS-4'ün kalkıştan yaklaşık 16 dakika 34 saniye sonra ayrıldığını duyurdu.
ALOS-4'ün güneş dizileri, Avustralya'daki JAXA Mingenew İstasyonu'nda uydudan alınan telemetri verileriyle doğrulandığı üzere tamamen açıldı.
Fırlatma, H3'ün Şubat ayındaki başarılı ikinci uçuşunu takip ediyor. H3'ün Mart 2023'teki ilk fırlatılışında ikinci kademe motorunda bir arıza meydana gelmiş ve kontrolörlerin kademe ile ALOS-3 yükünü imha etmek üzere bir imha komutu vermesine yol açmıştı.
Bu başarısızlık, Japonya'nın Mars'ın uydusu Phobos'tan örnekler toplayıp Dünya'ya geri getirmeyi amaçlayan Martian Moons eXploration ya da MMX görevinin ertelenmesine yol açtı. Görev şimdi 2026'da Mars'a fırlatılmayı hedefliyor.
Ana yüklenici Mitsubishi Electric Corporation tarafından inşa edilen ALOS-4, faz dizi tipi L-band sentetik açıklıklı radar (PALSAR-3) taşıyor. Uydu güneşle eşzamanlı yörüngede çalışacak ve ALOS-2 uydusu ve onun PALSAR-2 görev yüküne göre daha iyi gözlem performansı sağlayacaktır.
Radar uydusu gece ve gündüz gözlemlerinin yanı sıra bulutlara nüfuz edebilecek. ALOS-4, afetten etkilenen bölgeleri, ormanları ve deniz buzunu gözlemlemek ve izlemek için kullanılacak.
JAXA'ya göre, altyapı yer değiştirmelerinin izlenmesi gibi yeni alanlara da meydan okuyacak. Ayrı gözlemler sırasında elde edilen verilerin karşılaştırılması yoluyla birkaç santimetreye kadar bir ölçekte volkanik faaliyet veya bir depremin neden olduğu zemin dönüşümüne dair kanıt sağlayabilecektir.
ALOS-4, yüksek çözünürlüğü korurken, ALOS-2'nin 50 km'lik genişliğine kıyasla 200 kilometrelik daha geniş bir alan sağlamaktadır.
Uydu ayrıca gemilerden AIS sinyallerini alarak okyanusları izlemek için bir Gemiler için Otomatik Tanımlama Sistemi (AIS) alıcısı da taşıyor.
H3'ün ikinci başarılı uçuşu Japonya'nın uzay planlarına ivme kazandıracak. Yeni nesil roket H-2A'nın yerini alacak. Sivil ve askeri görevler için ülkenin beygiri olacak. Bu görevler arasında keşif görevleri ve HTV-X kargo uzay aracıyla ISS ikmali de yer alacak.
H3, katı roket iticisi olmayan, iki SRB'li veya daha yüksek faydalı yük ihtiyaçları için dört SRB'li konfigürasyonlarda geliyor. Son iki varyantta uzatılmış bir yük kaportası da kullanılabilmektedir.
Roket daha uygun maliyetli ve dolayısıyla uluslararası ticari fırlatma pazarında rekabetçi olacak şekilde tasarlanmıştır.
JAXA ayrıca gelecekteki uzay taşımacılığı planlarının çekirdeği olarak büyük, yeniden kullanılabilir bir fırlatma aracı üzerinde çalışmalar yürütüyor.