Sürdürülebilirlik
Tuesday, October 1, 2024
İngiltere'deki Plymouth Üniversitesi'nden araştırmacılar, gelgit türbinlerinin çalıştığı karmaşık okyanus koşullarını anlamak için Orbital Marine Power'ın İskoçya'nın Orkney adalarında bulunan ve dünyanın en güçlü gelgit türbini olan O2 gelgit türbini çevresinde kapsamlı araştırmalar gerçekleştirdi.
Çalışmadan elde edilen bulgular, ekibin İngiltere kıyı şeridi boyunca gelecekteki gelgit enerjisi toplama sistemlerini planlamasına ve konuşlandırmasına yardımcı olacak. Daha temiz enerji kaynaklarına olan talebin artmasıyla birlikte, rüzgar ve güneş enerjisi kurulumlarında büyük bir artış görüldü.
Ancak bu sistemlerin her ikisi de, yaygın olarak kullanılabilmelerine rağmen, öngörülememektedir. Belirli bir günde rüzgar hızındaki değişim veya aşırı bulut örtüsü bu tesislerden elde edilen enerji çıktısını büyük ölçüde düşürebilir.
Buna karşılık, gelgitten elde edilen enerji düzenli ve son derece öngörülebilirdir. Yine de gelgit enerji sistemlerinin yaygınlaşması yavaş olmuştur ve birçok zorlu görevle karşı karşıyadır.
Teknoloji, yüksek ölçeklendirme maliyetleri ile deneysel aşamadadır. Gelgit enerjisini şebekeye bağlamak için çözümler hala üzerinde çalışılmaktadır. Aynı zamanda, türbülanslı akıntılarda işlevsellik hala bilinmemektedir.
Bu nedenle, Plymouth Üniversitesi'ndeki araştırmacılar ile Deniz Biyolojisi Derneği (MBA) ve Highlands and Islands (UHI) Shetland Üniversitesi'ndeki ekipler, gelgit enerji sistemlerine ilişkin anlayışımızı geliştirmek için O2 gelgit türbini çevresinde kapsamlı araştırmalar yürüttü.
Orkney Adaları yakınlarındaki Warness Şelalesi'ne demirleyen O2, Orbital Marine Energy'nin ilk ticari gelgit türbini. 242 fit (74 m) uzunluğundaki yapı, geleneksel gelgit akıntısı türbinlerine benzemiyor ve bunun yerine su yüzeyinde yüzüyor.
Su yüzeyinin altında, 65 feet (20 m) kanat çapına sahip iki rotor ve gelgit değiştiğinde platformu yalpalamaya gerek kalmadan güvenli operasyonlar sağlamak için 360 derecelik bir yunuslama kontrol yeteneği bulunmaktadır.
2 MW'lık çıkış gücüyle dünyanın en güçlü gelgit türbini. Birleşik Krallık'ta 2.000 eve yetecek kadar enerji üretmekte ve her yıl 2.200 ton karbondioksiti dengelemektedir.
O2 türbini gelgit enerjisi teknolojisini sergilerken, araştırmacılar sekiz knot'tan (saniyede dört metre, saatte dokuz mil) daha büyük gelgit akışlarının cihazın performansını nasıl etkileyeceğini anlamak istiyorlardı.
Araştırmacılar, havadan dronlar ve tekneler kullanarak türbinin karşılaştığı karmaşık gelgit akışlarını ve türbinin varlığının aşağı yönde yerleştirilen diğer gelgit türbinleri üzerindeki etkisini haritalandırdı.
İlginçtir ki, araştırma ekibi daha önce yaptığı bir çalışmada türbin dümen suyunun deniz kuşları için uygun bir yiyecek arama noktası oluşturduğunu tespit etmiştir. Araştırmacılar, türbinlerin çok yakın bir şekilde dizilmemesiyle enerji altyapısının deniz hayvanlarının hareketine de izin vereceğini öne sürüyor.
UHI Shetland'da kıdemli bir bilim adamı olan Shaun Fraser bir basın açıklamasında, “Bu çalışma, dinamik gelgit ortamlarının anlaşılmasında önemli ilerlemeler kaydedilebilmesi için bilimsel uzmanlığın birleştirilmesinin ve yeni teknolojilerin kullanılmasının faydalarını göstermektedir” dedi.