Sürdürülebilirlik
Thursday, October 24, 2024
Dünyanın dört bir yanındaki otomobil üreticileri hidrojene geçişte önemli bir ilerleme kaydetmek için yarışıyor. Güney Koreli otomobil üreticisi Hyundai bu konuda yeni bir adım attı. Bir rapora göre, şirketin Gürcistan'daki fabrikası iç lojistik operasyonlarını hidrojen kullanarak yürütüyor.
Şirket ayrıca gıda artıklarından elde edilen biyogaz kullanarak yakıtın yerli üretimini test etmeye başladı. Bu adımın Hyundai'nin gaz etrafında sürdürülebilir bir enerji geleceği geliştirme yönündeki uzun vadeli vizyonunun bir parçası olduğu iddia ediliyor.
Otomobil üreticisi geçtiğimiz ay, dört senaryoya dayalı sergide dört hidrojen değer zinciri iş çözümünü göstererek kapsamlı bir uçtan uca hidrojen çözümleri setini tanıttı.
Hyundai'nin Kuzey Amerika ticari araçlar ve hidrojen iş geliştirme başkanı Jim Park Bloomberg'e verdiği demeçte, şirketin Georgia'daki fabrikasında, enerji yoğunluğu kullanıcılara daha az menzil kaygısı verme yeteneğine sahip olan hidrojen yakıt hücreli kamyonların kullanıldığını söyledi - çünkü daha fazla mesafe gidebilirler.
“Hidrojen söz konusu olduğunda, taşımadan depolamaya, dağıtımdan kullanıma kadar gerçekten uçtan uca bir çözüm söz konusu. Hidrojen ekonomisinin tüm yelpazesine bakıyoruz” dedi Park.
Aylar önce şirket, gezegene yük olan atıkların hidrojen enerjisi üretmek için hammadde olarak kullanılabileceğini ve bu sayede atık kirliliğini ortadan kaldırarak çifte olumlu etki yaratılabileceğini iddia etmişti.
Hyundai ayrıca elektroliz yoluyla yeşil hidrojen üretebileceğini ve bunun ne yanma sırasında ne de üretim sırasında kirletici gazlar yaymadığını savunmuştu. Su elektrolizi yoluyla yeşil hidrojen üretimi, yenilenebilir enerji kaynakları tarafından üretilen gücü kullanır ve yanma ya da üretim sırasında kirletici gazlar yaymaz.
Şirket daha önce de hidrojen toplumuna geçişi hızlandırmak için HTWO Grid'i tanıtmıştı. Şirketin hidrojen değer zinciri iş markası olan HTWO, hidrojen üretimi, depolanması, taşınması ve kullanımının her aşamasında müşterilerin çeşitli çevresel özelliklerini ve ihtiyaçlarını karşılamak için birim çözümlerini (Grid) entegre eden optimize edilmiş, özelleştirilmiş bir paket sunmak için grup içindeki her bir iştirakin yeteneklerinden yararlanıyor.
Hyundai, kendi iklim hedeflerini karşılamak ve dünyanın yeşil dönüşümünü hızlandırmak için otomobil üretiminin ötesine bakarak hidrojen etrafında bir gelecek inşa etmek için önümüzdeki on yıl içinde yaklaşık 5,7 trilyon won (4,1 milyar $) yatırım yapma sözü verdi. Bloomberg'e göre şirket, 2045 yılına kadar net sıfıra ulaşmayı ve üretim ve operasyonun tüm aşamalarında karbon nötr hale gelmeyi hedeflediğini söyledi.
Hyundai'ye göre, atıktan hidrojene organik atıkları alıyor ve anaerobik sindirim adı verilen bir süreçte mikroorganizmalarla parçalıyor. Bu süreç, atıktan biyogaza dönüşümü sağlıyor. Daha sonra biyogaz, CO2 ve safsızlıklar giderilirken biyometana yükseltilir ve biyometan daha sonra reformasyona tabi tutularak hidrojen olarak yeniden doğar.
Şirket, atıktan hidrojenin en büyük avantajının bölgesel düzeyde mini hidrojen üretim merkezleri kurma becerisi olduğunu iddia ediyor. Hyundai'ye göre, hidrojen taşıma ve depolama sürecinin maliyetini düşürerek hidrojen kaynak bağımsızlığına ulaşmak mümkün hale geliyor.
Şirket ayrıca, geri dönüştürülemeyen ve yakılarak ya da çöp sahalarında biriktirilerek son bulan kontamine plastik, oyuncak gibi kompozit malzeme atıkları ve vinil gibi plastiklerin hidrojen üretmek için malzeme olarak kullanılabileceğini ve atık sorunlarının çözümüne katkıda bulunabileceğini iddia ediyor.