Sürdürülebilirlik
Friday, June 7, 2024
Dünyanın en büyük enerji araştırma kuruluşu Perşembe günü yaptığı açıklamada, güneş enerjisine diğer tüm elektrik kaynaklarının toplamından daha fazla para aktığını ve yatırımların bu yıl yarım trilyon dolara ulaşacağını söyledi.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) yayınladığı bir raporda bu yıl temiz enerjiye yapılacak küresel yatırımın 2 trilyon dolara ulaşarak fosil yakıtlara yapılan yatırımın iki katına çıkacağını öngördü.
Raporda, yenilenebilir enerji ve şebekelere yapılan yatırımların toplamının 2023 yılında ilk kez fosil yakıtlara harcanan miktarı geçeceği belirtildi.
IEA İcra Direktörü Fatih Birol, ajansın yıllık Dünya Enerji Yatırımları raporuna eşlik eden bir açıklamada, “Temiz enerji yatırımları zorlu ekonomik koşullarda bile yeni rekorlar kırıyor ve yeni küresel enerji ekonomisinin arkasındaki ivmeyi vurguluyor” dedi.
Dünya çapında şirketler ve hükümetler, ölümcül iklim değişikliğine neden olan fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan karbon emisyonlarını azaltmak için temiz enerji üretimine yönelik harcamaları artırıyor.
Raporda, tedarik zincirlerinin iyileştirilmesi ve maliyetlerin düşürülmesinin, güneş panelleri, rüzgar türbinleri, elektrikli arabalar ve ısı pompalarının yanı sıra nükleer enerji üretimini de içeren temiz enerji biçimlerine yapılan yatırımları artırdığı belirtildi.
Elektrik üretimi için yenilenebilir enerji kaynaklarına ve nükleere yapılan yatırımların toplamı, fosil yakıtlı enerjiye yapılan yatırımın 10 katına ulaşacak ve bu yatırımlarda en büyük pay Çin'e ait olacak.
Raporda, “Şu anda güneş PV'sine (fotovoltaik paneller) diğer tüm elektrik üretim teknolojilerinin toplamından daha fazla para aktarılıyor” denildi.
Güneş paneli maliyetleri son iki yılda yüzde 30 oranında azaldı ve 2024 yılında “düşen modül fiyatlarının yeni yatırımları teşvik etmesiyle güneş enerjisi yatırımlarının 500 milyar dolara çıkması bekleniyor.”
Buna karşılık, küresel petrol ve gaz yatırımlarının 2023'teki benzer bir artışın ardından 2024'te yüzde yedi artarak 570 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Ancak IEA, temiz enerji projelerinin çok pahalı olduğu “dünyanın birçok yerinde enerji yatırım akışlarında büyük dengesizlikler ve eksiklikler olduğu” konusunda uyarıda bulundu.
Yenilenebilir enerji devi Çin hariç tutulduğunda, yükselen ve gelişmekte olan ekonomiler tarafından yapılan 300 milyar dolarlık yatırım “bu ülkelerin çoğunda artan enerji talebini karşılamak için gerekenin çok altında” kalmıştır.
Birol, “Yatırımın en çok ihtiyaç duyulan yerlere ulaşmasını sağlamak için daha fazlası yapılmalıdır” dedi.
IEA, zararlı karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik orta vadeli küresel hedeflere ulaşmanın, yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımın 2030 yılına kadar dünya çapında iki katına çıkarılmasını gerektireceğini söyledi.