En Son Haberler

Friday, January 3, 2025

Elektrikli Araçlar, Gündüz Depoladıkları Güneş Enerjisiyle Gece Evleri Aydınlatabilir

Alman düşünce kuruluşu Fraunhofer Enstitüsü, elektrikli araçların (EV) ev tipi akü olarak kullanılmasının potansiyel etkilerine ilişkin bir çalışma yaptı. Çalışma, çift yönlü şarj teknolojisini kullanarak, Almanya ve Fransa gibi Avrupa ülkelerinin büyük ölçekte benimsenmesi halinde büyük fayda sağlayabileceğini ortaya koydu.

Güneş panelleri gibi mikro jenerasyon teknolojileriyle birleştirildiğinde, bu tür bir kurulum hanelere çok para kazandırabilir ve geleneksel elektrik santrallerine olan bağımlılığı azaltmaya yardımcı olabilir. Özellikle de “kirli” fosil yakıtlı olanlara.

Çalışma, Almanya'daki elektrikli araçların çoğunun tipik olarak günde sadece 1 saat kullanıldığını ortaya koydu. Bu da geriye kalan 23 saatte aracın etkin bir şekilde beklemesine neden oluyor.

Bu boş zamanlarda elektrikli araç “çalıştırılabilirse”, teorik olarak elektrikli araç şebeke operatörleri tarafından geçici depolama bataryaları olarak ödünç alınabilir. Bu, arz ve talep dalgalanmaları sırasında şebekeden gelen enerji talebinin dengelenmesine yardımcı olacak.

Düşünce kuruluşu, bu tür bir stratejinin güneş ve rüzgar enerjisini daha cazip hale getirmeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Güneş enerjisi gibi çoğu enerji gündüz saatlerinde üretildiğinden, güç talebi genellikle geceye göre çok daha düşük, bu nedenle etrafta bir depolama bataryası filosuna sahip olmak, ev sahiplerinin bu yenilenebilir enerjiden yararlanmasına yardımcı olabilir.

Şebekeye bağlı elektrikli araçlar park halindeyken, talep arttığında şebekeye güç sağlayabilir. Bunun potansiyeli çok büyük ve Avrupa çevre örgütü Transport & Environment tarafından yaptırılan yakın tarihli bir çalışma, bunun yılda 22 milyar € tasarruf sağlayabileceğini tahmin ediyor.

Sadece bu da değil, aynı çalışma bu şekilde kullanılan elektrikli araçların teorik olarak tüm Avrupa Birliği'nin elektrik ihtiyacının %9'unu karşılayabileceğini öne sürüyor. Koşullar uygun olduğunda bu oran %20'ye kadar çıkabilir.

Bu projenin gerçekleşmesi halinde çift yönlü şarjı AB'nin enerji karışımında önemli bir oyuncu haline getirecek. Aynı çalışma, 2050 yılına kadar dünya çapında 1,5 milyar kadar elektrikli araç olabileceğini tahmin ediyor.