Sürdürülebilirlik
Friday, July 12, 2024
San Francisco merkezli bir sivil toplum kuruluşu olan Global Energy Monitor'un (GEM) yeni raporuna göre Çin, yenilenebilir enerji büyümesinde dünya liderliğini sürdürüyor.
Perşembe günü yayınlanan bulgulara göre, Çin'de 180 gigawatt (GW) şebeke ölçekli güneş enerjisi ve 15 GW rüzgar enerjisi şu anda yapım aşamasında.
Bu rakamın, ülkenin yapım aşamasındaki toplam rüzgâr ve güneş enerjisi kapasitesini 339 GW gibi şaşırtıcı bir seviyeye çıkardığı ve dünyanın geri kalanının neredeyse iki katı olduğu bildiriliyor. Karşılaştırmak gerekirse, Amerika Birleşik Devletleri'nde yapım aşamasında olan sadece 40 GW var.
Araştırmacılar, doğrudan elektrik şebekesini besleyen 20 megawatt (MW) veya daha fazla kapasiteye sahip güneş enerjisi çiftliklerine odaklandı. Bu metodoloji, küçük ölçekli güneş enerjisi çiftliklerinin ülkenin güneş enerjisi kapasitesinin yaklaşık %40'ına katkıda bulunduğu düşünüldüğünde, Çin'deki gerçek güneş enerjisi hacminin önemli ölçüde daha yüksek olabileceği anlamına geliyor.
Bu da Çin'in küresel yenilenebilir enerji üretimindeki öncü rolünü vurgulamaktadır. Bu arada ABD, özellikle güneş enerjisi sektöründe Çin'in aşırı kapasitesi ve pazar dampingi konusunda giderek daha fazla endişe duyuyor.
Çin, hükümetin desteğiyle son yıllarda yenilenebilir enerji gelişiminde kayda değer bir artışa tanık oldu. Başkan Xi Jinping, ekonomide daha fazla teknoloji ve yeniliğe doğru bir hareket anlamına gelen "yeni kaliteli üretici güçlere" olan ihtiyacı vurguladı. Xi Jinping'in planı yeşil üretimi bu yeni üretici güçlerin önemli bir parçası haline getirmeyi içeriyor.
Çin'in yenilenebilir enerji alanındaki genişlemesinin ölçeği dikkat çekicidir. Mart 2023 ile Mart 2024 arasında Çin, önceki üç yılın toplamından ve 2023 için dünyanın geri kalanının toplamından daha fazla güneş enerjisi kurdu.
GEM analistleri, Çin'in 2024 yılı sonuna kadar 1.200 GW kurulu rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesine ulaşma yolunda ilerlediğini ve bu rakamın hükümetin hedefinin altı yıl önünde olduğunu tahmin ediyor.
Raporda, "Hız kesmeyen inşaat dalgası, Çin'in yakın gelecekte rüzgar ve güneş enerjisi kurulumunda dünyanın geri kalanının çok önünde liderliğini sürdüreceğini garanti ediyor" denildi.
Ancak, bu etkileyici rakamlara ulaşmak zorluğun sadece bir parçası.
Analistler, Çin'in ekonomisinin karbon yoğunluğunu %18 oranında azaltma yönündeki iddialı hedefine ulaşabilmesi için daha da fazla yenilenebilir kapasiteye ihtiyaç duyulacağı konusunda uyarıyor. Karbon yoğunluğu, üretilen elektriğin kilovat saati başına üretilen CO2 emisyon miktarını ölçer.
Daha önce yapılan çalışmalar, Çin'in tüm enerjisinin %25'ini fosil olmayan kaynaklardan sağlama hedefine ulaşmak için 2030 yılına kadar 1.600 GW ile 1.800 GW arasında rüzgar ve güneş enerjisi kurması gerektiğini göstermektedir. 2020'den 2023'e kadar enerji tüketimindeki artışın sadece %30'u yenilenebilir kaynaklardan karşılanarak %50 hedefinin gerisinde kalınmıştır.
The Guardian'ın aktardığına göre, Washington DC'deki Asya Politika Enstitüsü'nde Çin İklim Merkezi Direktörü olan Li Shuo, bu geçişin karmaşıklığının altını çizerek şunları söyledi: "Çin'in hedeflerine ulaşmak için daha fazla yenilenebilir enerji eklemeye devam etmesi elbette önemli. Ancak bu, sadece inşa etmeye devam edin ve sorun çözülecek kadar basit değil ... [çünkü] ülkenin kömür tüketiminden uzaklaşmaya çalıştığına dair hiçbir işaret yok."
Yenilenebilir enerji kaynaklarındaki hızlı büyümeye rağmen Çin önemli zorluklarla karşı karşıya. GEM ve Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi tarafından daha önce yapılan bir analiz, yeni kömürlü termik santral onaylarının 2016-2020 yılları arasındaki bir önceki beş yıllık döneme kıyasla 2022-2023 yılları arasında dört kat arttığını ortaya koymuştur.
Kömürlü termik santral onaylarındaki bu artış, 2021 yılında yeni kömürlü termik santral projelerini "sıkı bir şekilde kontrol etme" taahhüdüne rağmen gerçekleşti. Ayrıca, bu dönemler arasında toplam kömür tüketimindeki artış yıllık ortalama %0,5'ten %3,8'e yükselmiştir.
Ukrayna'daki savaş gibi jeopolitik gerilimler, dünya genelinde enerji güvenliğine ilişkin endişeleri artırdı. Son yıllarda Çin'in bazı bölgelerinde yaşanan büyük elektrik kesintileri de bu endişeleri körüklemiş ve yetkililerin yenilenebilir enerjinin kesintili yapısına karşı kömürü güvenilir bir enerji kaynağı olarak görmelerine yol açmıştır.
Temiz enerji sektörleri, 2023 yılında GSYH artışının %40'ını oluşturarak Çin'in ekonomik büyümesinin başlıca itici gücü haline gelmiş olsa da kömür, ülkenin enerji stratejisinin önemli bir bileşeni olmaya devam etmektedir.
Analistler, Çin'in rüzgar ve güneş enerjisi çiftlikleri tarafından üretilen artan temiz enerji hacmini verimli bir şekilde kullanmak için daha iyi depolama çözümlerine ve şebeke esnekliğine ihtiyaç olduğunu vurguluyor. Bu zorluğun farkında olan Çin hükümeti, lityum-iyon pilleri, elektrikli araçlar ve güneş panellerinin yanı sıra yüksek kaliteli büyüme için gerekli olan "yeni üç" teknolojiden biri olarak tanımladı.