Teknoloji
Wednesday, June 26, 2024
İsviçreli bir teknoloji firması, laboratuvarda yetiştirilen insan beyinlerini bir işlemci oluşturacak şekilde birbirine bağlayarak 'yaşayan bir bilgisayar' yarattı.
FinalSpark'taki bilim insanları, artık birbirlerine bilgi gönderebilen 16 organoidi - ya da isterseniz beyin hücresi kümelerini - birbirine bağlayarak dünyada çığır açan bir ilke imza attılar.
Kök hücrelerden elde edilen organoidler küçük, kendi kendine organize olan doku kültürleridir. Bu kültürler, beyin gibi bir organın karmaşıklığının çoğunu kopyalamak için yapılabilir.
Bilim insanları bu hücreleri aldılar ve beynimizdeki nöronlara benzer özellikler oluşturana kadar yaklaşık bir ay boyunca yetiştirdiler. İsviçreli bir teknoloji firması, laboratuvarda yetiştirilen insan beyinlerini bir işlemci oluşturmak üzere birbirine bağlayarak 'yaşayan bir bilgisayar' yarattı.
FinalSpark'taki bilim insanları, artık birbirlerine bilgi gönderebilen 16 organoidi - ya da isterseniz beyin hücresi kümelerini - birbirine bağlayarak dünyada çığır açan bir ilke imza attı.
Kök hücrelerden elde edilen organoidler küçük, kendi kendine organize olan doku kültürleridir. Bu kültürler, beyin gibi bir organın karmaşıklığının çoğunu kopyalamak için yapılabilir.
Bilim insanları bu hücreleri aldılar ve beynimizdeki nöronlara benzer özellikler oluşturana kadar yaklaşık bir ay boyunca yetiştirdiler.
FinalSpark'ın kullandığı ufacık beyinler tahminen 10.000 canlı nörondan oluşuyordu.
'Beyinler', belirli görevleri doğru yapmaları karşılığında bir 'ödül' olarak dopamin dozları kullanılarak eğitiliyor.
Organoidleri çevreleyen sekiz elektrot, hem aktiviteyi ölçebiliyor hem de araştırmacılar tarafından gönderilen bir akım aracılığıyla nöronları uyarabiliyor.
Kulağa biraz Black Mirror hikayesi gibi gelebilir, ancak FinalSpark ekibi yeni işlemcinin mevcut işlemcilerden bir milyon kat daha az enerji kullandığını ve bunun enerji krizinde büyük bir etki yaratabileceğini söylüyor.
Uzmanlar, bu açıklamayı biraz daha bağlamlı hale getirmek için, Hewlett Packard Enterprise Frontier ile karşılaştırarak, aynı hız ve 1.000 kat daha fazla bellek için insan beyninin 21 megawatt kullanacak olan bilgisayara kıyasla sadece 10 ila 20 watt kullandığını söyledi. O halde arada büyük bir fark var.
Devam eden yakıt kıtlığı ve tedarik zincirindeki aksaklıkların yanı sıra sürdürülebilir ve yenilenebilir enerjiye yönelimle birlikte, piyasada bu gibi işlemciler için bir boşluk oluşabilir.
Şirketin web sitesinde yer alan bir açıklamada ekip şunları ekledi: "Çalışmalarımızla sadece teknolojide değil enerji sektöründe de devrim yaratacak ve teknolojinin ilerlemesinden ödün vermeden CO2 emisyonlarının azaltılmasına katkıda bulunacak biyo-bilgisayarlar yaratabileceğimizi umuyoruz."
FinalSpark'ın 'yaşayan bilgisayar' haberi, ilk Neuralink hastasının zihniyle satranç oynarken canlı yayına alınmasından sadece haftalar sonra geldi.
Bilmeyenler için Neuralink, Elon Musk tarafından kurulan ve amacı hareket kabiliyeti kısıtlı kişilerin kullanabileceği implante edilebilir beyin-bilgisayar arayüzleri geliştirmek olan bir nöroteknoloji şirketidir.
FDA'nın geçen yıl Mayıs ayında onay vermesinin ardından şu anda insan denemeleri devam ediyor.