Teknoloji

9/4/2025

Singapur, 7.7 Büyüklüğündeki Depremin Ardından Arama Kurtarma Çalışmalarında Siborg Hamam Böcekleri Kullanmaya Başladı

Dünya çapında bir ilk olarak, 28 Mart’ta Myanmar’da meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından Singapur arama kurtarma ekibine yardım etmek üzere 10 adet siborg hamam böceği görevlendirildi.

The Straits Times gazetesine göre, bu böcek-robot melezleri, üzerlerine yerleştirilen kızılötesi kameralar ve insan ısısı tespit eden sensörler içeren küçük “sırt çantaları” taşıyan Madagaskar cinsinden tıslayan hamam böceklerinden oluşuyor.

Sadece 6 cm uzunluğunda olan böcekler, dar alanlarda hareket edebiliyor. Hareketleri, sinirlerine ve kaslarına sinyal gönderen elektrotlar sayesinde kontrol ediliyor.Topladıkları bilgiler, yaşam belirtisi aramak için makine öğrenimi algoritmasına aktarılıyor ve ardından kablosuz olarak sahadaki mühendislere iletiliyor.

Böcekler, Singapur İçişleri Bilim ve Teknoloji Ajansı (HTX), Nanyang Teknoloji Üniversitesi ve Klass Engineering and Solutions tarafından geliştirildi.Henüz geliştirme aşamasında olan prototipler, Myanmar’daki afetin ardından HTX tarafından hızla devreye alındı.

HTX, dört mühendisiyle birlikte bu böcekleri, Singapur Sivil Savunma Kuvvetleri’nin (SCDF) 80 kişilik Operation Lionheart ekibine dâhil etmek üzere bölgeye gönderdi. Siborg böcekler, Mandalay ve başkent Naypyidaw gibi en çok etkilenen bölgelerde kullanıldı.

İlk kez 31 Mart’ta, yaklaşık iki futbol sahası büyüklüğündeki bir alanda çöken bir hastanede görevlendirildiler.

SCDF’nin arama köpekleriyle alanı taramasının ardından, enkaz altını kontrol etmek için hamam böceklerinin kullanılması istendi. Taramaları yaklaşık 45 dakika sürdü.Herhangi bir hayatta kalana ulaşamasalar da, siborglar insanların ve köpeklerin erişemediği alanların haritalanmasında oldukça işe yaradı.

HTX mühendisi Yap Kian Wee, The Straits Times’a yaptığı açıklamada, “Tüm operasyon boyunca hamam böcekleri iyi durumdaydı, havuç ve su ile beslendiler.” dedi ve “Hayatta kalanları daha hızlı bulabilecek bir teknoloji geliştirmek için çaba göstermemizi sağlayan bir görev duygusuna sahibiz.” diye ekledi.

Hamam böcekleri ve onları yöneten ekip, Salı günü Singapur ekibiyle birlikte ülkeye geri döndü.

Siborg hamam böceklerinin bir insani yardım görevinde ilk kez kullanılması söz konusu olsa da, bilim insanları bu biyomelezler üzerinde bir süredir çalışıyor.

The Guardian’ın aktardığına göre, ABD Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA), 2006 yılında Amerikalı bilim insanlarından “sinek-siborglar geliştirecek yenilikçi öneriler” sunmalarını istemişti. O tarihten bu yana, casusluktan arama kurtarmaya kadar çeşitli amaçlarla bu robotik böcekleri geliştirmeye yönelik ilgi artarak devam etti. Singapur’un geliştirdiği sistemler de bunlardan biri.




Kaynak: https://www.scmp.com/week-asia/health-environment/article/3305721/myanmar-earthquake-singapore-deploys-cyborg-cockroaches-rescue-efforts