En Son Haberler
Monday, December 9, 2024
Apple, Kuzey Kaliforniya'daki ABD Bölge Mahkemesinde açılan ve şirketin Çocuk Cinsel İstismarı Materyali (CSAM) için planlanan tespit özelliğini durdurarak çocuk cinsel istismarı mağdurlarını koruyamadığı iddiasıyla 1,2 milyar dolarlık bir davayla karşı karşıya. Cumartesi günü açılan dava, Apple'ın eylemlerinin istismar görüntülerinin geniş çapta paylaşılmasına izin verdiğini iddia eden 27 yaşındaki bir kadın tarafından başlatıldı.
New York Times'ta yer alan bir habere göre, 27 yaşındaki genç kadın, istismar görüntülerinin istismarcısı tarafından Apple'ın iCloud platformunda saklandığını belirtti. Kendisinin ve annesinin sık sık kolluk kuvvetlerinden, istismar görüntülerini bulundurmakla suçlanan kişilerle ilgili bildirimler aldığını söylüyor. “Dışarıda bu kadar çok olduğuna inanmak zordu. Durmak bilmiyorlardı,” diye anlatıyor yayına.
Dava, Apple'ı kararından sorumlu tutmayı amaçlıyor ve 2.680 kadar mağdur için tazminat talep ediyor. ABD yasalarına göre, çocuklara yönelik cinsel istismar mağdurları en az 150.000 dolar tazminat alma hakkına sahipler; bu da Apple'ın sorumlu bulunması halinde potansiyel ödemesini 1,2 milyar doların üzerine çıkarabilir.
Davanın kökeni Apple'ın 2022 yılında iCloud görüntülerini CSAM için tarama planından vazgeçmesine dayanıyor. 2021 yılında duyurulan plan, cihaz üzerinde bir hash sistemi kullanarak bu tür içeriği tespit etmeyi amaçlıyordu. Ancak, gizlilik endişeleri ve teknolojinin potansiyel kötüye kullanımı konusundaki yaygın eleştirilerin ardından bu girişim rafa kaldırıldı. Eylül 2022'de Apple, istenmeyen sonuçlara yol açabilecek riskleri gerekçe göstererek kararına açıklık getirdi.
Dava aynı zamanda Apple'ın güçlü gizlilik sunan tarihi imajının artık inceleme altında olduğunu vurguluyor. Bu durum özellikle Kuzey Carolina'da dokuz yaşındaki bir kurbanın karıştığı bir başka davanın ışığında ortaya çıkıyor. Bu davada Apple, yabancıların iCloud üzerinden CSAM göndermesine olanak sağlamakla suçlanmıştı.
Mevcut dava, kullanıcı gizliliği ile çocuk güvenliğini dengelemeye yönelik daha geniş bir endüstri tartışmasının altını çiziyor. Bu yılın başlarında, aralarında Meta CEO'su Mark Zuckerberg'in de bulunduğu teknoloji liderleri, çocukların korunmasına yönelik bir Senato oturumunda ifade vererek bu konuya giderek daha fazla odaklanıldığının sinyalini verdiler. Dava aynı zamanda teknoloji sektöründe gizlilik ve hesap verebilirlik arasında süregelen gerilimi de vurguluyor. Mağdurlar adalet ve sistemik reform ararken, dava, şirketlerin kullanıcı gizliliğini yasadışı içerikle mücadele için sağlam önlemlerle dengelemesinin kritik bir ihtiyaç olduğunun altını çiziyor. Potansiyel zararın 1,2 milyar doları aştığı davanın sonucu, teknoloji firmalarının çocuk güvenliğini nasıl ele aldıkları konusunda önemli bir emsal teşkil edebilir. Kamuoyu incelemesi yoğunlaştıkça ve yasal zorluklar arttıkça, Apple ve sektördeki diğer teknoloji liderleri, platformlarının hızla gelişen dijital ortamda hem güvenliğe hem de etik sorumluluğa öncelik vermesini sağlamak için artan bir baskıyla karşı karşıya.