Bilim ve Dünya
Tuesday, July 2, 2024
Papa Francis, iklim değişikliği çabalarını desteklemek amacıyla Vatikan'ı %100 güneş enerjisine geçirme planlarını açıkladı.
aciafrica'nın haberine göre, Papa'nın Roma Katolik Kilisesi'ne resmi bir bildirisi olan motu proprio Fratello Sole'de, Vatikan yetkililerine Vatikan'ı yeşil bir organizasyona dönüştürmek için İtalyan yetkililerle çalışmaya başlama talimatını verdi.
Katolik Kilisesi iklim değişikliğini ilk kez 1971 yılında insanlığın "doğayı sömürmesinin onu yok etme riski taşıdığı" yönündeki endişesini dile getiren Papa 6. Paul ile kamuoyu önünde ele almaya başladı.
Bununla birlikte, en önemlisi ve yakın zamanda, yirmi yıl önce Benedict XVI'nın yönetimi altında, Vatikan 2007 yılında Macaristan'da Vatikan Ormanı'nı inşa ederek ilk "karbon nötr devlet" olma planlarını yaymaya başladı. Ancak bu henüz gerçekleşmedi. Yine de aciafrica'nın haberine göre Vatikan, 2008 yılında Vatikan Paul VI Salonu'nun çatısına 2.400 güneş paneli yerleştirdi.
2013 yılında seçilen Papa Francis'in Papa ve Katolik Kilisesi Başkanı olarak on yıllık görev süresine olumlu anlamda iklim değişikliği damgasını vurmuştur. Laudato Si''yi yayınladı: Ortak Evimizin Bakımı Üzerine adlı, bilimsel araştırmalara dayanan ufuk açıcı bir Ansiklopedik Mektubu 2015 yılında yayınladı. Katolik toplumuna hitaben kaleme alınan bu mektup iklim değişikliğini korkunç sonuçları olan tehlikeli bir durum olarak ortaya koymuştur. Vatikan daha sonra 2016 yılında geri dönüşüm sistemini güncellemiştir.
Son apostolik mektubuna, insanlığı çevresel ayak izinin farkına varmaya teşvik eden Laudato Si'ye atıfta bulunarak başladı ve fosil yakıtları gezegen için ikna edici bir tehdit olarak gösterdi. Ardından 2022 yılında Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik küresel çabaları desteklemek için tüm çabaları ortaya koyma girişimine atıfta bulundu. Ardından Vatikan, 2023 yılında Volkswagen ile ortaklaşa elektrikli otomobilleri kabul etti.
Papa Francis, Vatikan yetkililerine bir sonraki adımı atmalarını söyledi: Santa Maria di Galeria'nın sınır dışı bölgesinde, sadece Vatikan radyo istasyonuna değil, yaklaşık 825 kişilik nüfusuyla Vatikan Şehri'nin tamamına elektrik sağlayacak bir güneş enerjisi santralinin inşasına başlanacak.
İlk bakışta, aciafrica'nın da belirttiği gibi, bir devlet olarak Vatikan'ın karbon emisyonları 2022 yılında %0.0000443'lük bir oranla önemsiz görünebilir. Ancak 1992 tarihli Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin destekçisi olan Vatikan, resmi bir devlet olarak karbon ayak izini azaltarak bu konudaki kararlılığını göstermeye devam ediyor.
"Atmosfere sera gazı emisyonlarını azaltan ve iklim nötrlüğü hedefini belirleyen sürdürülebilir bir kalkınma modeline geçiş yapılması gerekmektedir. İnsanoğlu bu çevresel dönüşümle ve onun tehlikeli etik, sosyal, ekonomik ve siyasi sonuçlarıyla başa çıkabilecek teknolojik araçlara sahiptir ve bunlar arasında güneş enerjisi kilit bir rol oynamaktadır."