Teknoloji
17/2/2025
Toyota, geçtiğimiz yıl dünya genelinde toplam 1.778 hidrojen yakıt hücreli elektrikli araç (FCEV) sattı fakat bu rakam, 2023 yılına kıyasla %55,8’lik büyük bir düşüş anlamına geliyor. Söz konusu duruma bakıldığında, Japon otomotiv devinin hidrojen teknolojisine yaptığı yatırımları sonlandırması beklenebilirdi.
Ancak Toyota, hidrojen yakıt hücresi teknolojisini geliştirme çabalarına hız kesmeden devam ediyor. Şirket, “hidrojen toplumunun gerçekleşmesine yönelik süregelen çabalarının” bir parçası olarak üçüncü nesil yakıt hücresi sistemini tanıttı.
Otomotiv devi tarafından yapılan açıklamaya göre, üçüncü nesil yakıt hücresi sistemi önceki versiyonlarına kıyasla daha küçük, daha hafif, daha güvenilir ve daha verimli hale getirildi. Toyota, bu yeni sistemin önceki nesline göre iki kat daha dayanıklı olduğunu ve güvenilirlik açısından dizel motorlarla kıyaslanabilir seviyeye ulaştığını belirtti. Üstelik, bakım gerektirmeyen bir tasarıma sahip olması, işletme maliyetlerini düşürerek kullanıcılar için önemli bir avantaj sağlıyor.
Yakıt verimliliği de önemli ölçüde artırıldı. Toyota, yeni sistemle donatılmış binek araçların önceki modellere göre %20 daha uzun menzil sunduğunu iddia ediyor. Referans olması açısından, mevcut Toyota Mirai FCEV modelinin üretici tarafından belirtilen maksimum menzili 402 mil (yaklaşık 647 kilometre). Yeni yakıt hücresi teknolojisiyle bu mesafenin 480 mile (yaklaşık 772 kilometre) kadar çıkabileceği öngörülüyor. Tabii ki bu mesafeye ulaşmak, uygun bir hidrojen dolum istasyonu bulabilme şartına bağlı.
Toyota ayrıca üçüncü nesil yakıt hücresi sisteminin üretim maliyetlerinde önemli bir düşüş sağladığını belirtiyor. Hücre tasarımında ve üretim süreçlerinde yapılan yenilikler sayesinde, hidrojenle çalışan araçların ve sabit enerji üretim sistemlerinin başlangıç fiyatları daha düşük olabilir.
Her ne kadar binek hidrojen yakıt hücreli araçların satışları düşük olsa da Toyota, hidrojen teknolojisini geniş bir kullanım alanında değerlendiriyor. Şirketin yakıt hücresi sistemi, sabit jeneratörlerden tren lokomotiflerine, ağır yük kamyonlarından inşaat ekipmanlarına kadar birçok ticari alanda kullanılıyor. Hidrojenin kamuya açık yakıt ikmal altyapısının sınırlı olması nedeniyle, bu teknoloji özellikle yanmalı motorlar ve elektrikli araçların uygun olmadığı endüstriyel alanlarda avantaj sağlıyor. Hidrojen yakıt hücreli araçlar ve makineler, çevreye zararlı gaz emisyonu yapmadıkları için hassas bölgelerde de kullanılabiliyor.
Toyota, en yeni nesil hidrojen yakıt hücresi sistemini önümüzdeki hafta Japonya'nın Tokyo kentinde düzenlenecek Uluslararası Hidrojen ve Yakıt Hücresi Fuarı’nda tanıtacağını duyurdu. İlk ticari uygulamaların en erken 2026’dan itibaren Japonya, Avrupa, Kuzey Amerika ve Çin’de hayata geçirilmesi bekleniyor.
Kaynak: https://insideevs.com/news/750736/toyota-3rd-generation-hydrogen-fuel-cell/