Yapay Zeka

27/3/2025

Mistral CEO’su : YZ, Her Ülkenin GSYİH’sini Çift Haneli Oranda Etkileyecek

Arthur Mensch, yapay zekanın büyük bir ekonomik değişim yaratacağına ve her ülkenin kendi yapay zeka altyapısını kurması gerektiğine inanıyor. Fransız yapay zeka girişimi Mistral’ın CEO’su Mensch, Perşembe günü yayımlanan A16z podcast’inin bir bölümünde, “Önümüzdeki yıllarda her ülkenin GSYİH’si üzerinde çift haneli bir etki yaratacak.” dedi.

Gayrisafi yurt içi hasıla (GSYİH), bir ülkede üretilen mal ve hizmetlerin değerini ölçen yaygın bir kavramdır. Mensch, kendi yapay zeka sistemlerini kurmayan ülkelerin paranın başka ülkelere kaymasına yol açacağı konusunda uyardı.

Yapay zekayı elektriğin ortaya çıkışıyla kıyasladı: “100 yıl önce, eğer elektrik fabrikaları inşa etmiyorsanız, komşularınızdan satın almak için kendinizi hazırlıyordunuz, bu da sonunda iyi değildi çünkü bazı bağımlılıklar yaratıyordu.” CEO, yapay zekanın bazı önemli alanlarda elektriğinden farklı olduğunu da vurguladı. Yapay zeka, bir ülkenin değerlerini ve kültürünü aktarabilecek içerik üreten bir teknoloji olduğundan, yapay zekanın daha fazla katılım gerektirdiğini belirtti.

2023 yılında Mistral’ı kuran Mensch, Nvidia CEO’su Jensen Huang ile birlikte YZ odaklı bir bölümde yer aldı. İki CEO da her ülkenin kendi yapay zeka stratejisini bulması ve kendi yapay zeka yeteneklerini inşa etmesi gerektiği konusunda hemfikir oldular, çünkü bu teknoloji geniş çapta kullanılacak, buna kamu hizmetleri, tarım ve savunma da dahil. Huang daha önce, doğrudan hükümet yetkililerine benzer açıklamalar yapmıştı.

Mistral, eski DeepMind ve Meta araştırmacıları tarafından kuruldu ve büyük dil modelleri inşa ediyor, ayrıca “Le Chat” adlı bir üretken yapay zeka sohbet botu da piyasaya sürdü. Model, OpenAI, Anthropic ve DeepSeek ile doğrudan rekabet ediyor ve modellerinin rakiplerine göre çok daha hızlı çalışabildiğini iddia ediyor.

Avrupa’nın en değerli girişimlerinden biri olan Mistral, Haziran ayında yapılan bir yatırım turunda 6,2 milyar dolar değerlemeye ulaştı. tura General Capital, Lightspeed ve Andreessen Horowitz katıldı. Ocak ayında Mensch, şirketi devralmak yerine halka arz etmeyi planladığını açıkladı.

Mensch, büyük dil modellerinin açık kaynak olmasının güçlü bir savunucusudur ve podcast’te bu tutumunu yineledi. Açık kaynak destekçileri, teknolojinin hızlı ve demokratik bir şekilde gelişmesini sağladığını, çünkü herkesin kodu değiştirebileceğini ve yeniden dağıtabileceğini belirtiyor. Öte yandan, kapalı kaynak modellerinin savunucuları, kodun özel tutulmasının daha güvenli olduğunu ileri sürüyor.

Mensch “2010 ile 2020 yılları arasında her laboratuvarın birbirinin üzerine inşa etmesiyle ilerlemenin hızlanması yaşandı ve bu, özellikle OpenAI’nin ilk büyük dil modelleriyle kayboldu. Açık dönüşüm çarkını yeniden çalıştırmak, ‘ben bir şey katkı sağlıyorum, başka bir laboratuvar bir şey katkı sağlıyor ve sonra biz bunun üzerinden iterasyon yapıyoruz’ diyebilmek, Mistral’ı kurma nedenimizdi.dedi 

Geçen ay, Mensch, Çinli girişim DeepSeek’in yeni modelinin açık kaynak dünyası için büyük bir destek olduğunu söyledi.






Kaynak: https://www.businessinsider.com/ai-impact-gdp-country-double-digits-mistral-ceo-arthur-mensch-2025-3?utm_source=chatgpt.com