Bilim ve Dünya
Tuesday, September 24, 2024
Hastalığı erken evrelerinde tespit eden yeni bir robotik araç sayesinde akciğer kanseri teşhisi için bekleme süreleri aylarca kısalabilir.
Machester'daki Wythenshawe Hastanesi, Intuitive tarafından geliştirilen gelişmiş Ion Endoluminal Sistemi kullanan Avrupa'daki ilk tıbbi tesislerden biri oldu.
Sistem, klinisyenlerin kanserli olduğundan şüphelenilen akciğer nodüllerine ulaşmak için ince ve manevra kabiliyeti yüksek bir kateteri ağız yoluyla hastanın akciğerine yerleştirmesine olanak tanıyor.
Bu gelişme aynı zamanda Wythenshawe'nin, mobil tarama merkezlerinin 600'den fazla akciğer kanserini, özellikle erken ve tedavi edilebilir aşamalarda teşhis ettiği Greater Manchester Lung Health Check programındaki çalışmalarını da genişletiyor.
Manchester Üniversitesi NHS Foundation Trust'ta Solunum Hekimi ve Ion hizmetinin Klinik Lideri olan Dr. Haval Balata yaptığı açıklamada, “Ion, bu lezyonları güvenli ve doğru bir şekilde örneklememize ve hastalara aradıkları çok ihtiyaç duydukları cevapları sunmamıza olanak tanıyor” dedi.
Birleşik Krallık'ta kansere bağlı ölümlerin en yaygın nedeni akciğer kanseridir ve hastalığın erken döneminde tanı alan bireylerin, hastalığın ilerleyen dönemlerinde tanı alanlara kıyasla beş yıl boyunca hayatta kalma şansı yaklaşık 20 kat artmaktadır.
Araştırmacılara göre, Birleşik Krallık'ta her yıl 48.000'den fazla kişi akciğer kanseri teşhisi almakta ve yaklaşık 35.000 kişi bu hastalıktan hayatını kaybetmektedir.
Şu anda, küçük akciğer nodüllerine geleneksel biyopsi yöntemleriyle erişmek genellikle zordur, bu da akciğer kanserini teşhis etmeyi ve tedaviye başlamayı zorlaştırır.
Taramalar ulaşılması zor lezyonları izlemek için kullanılır, ancak akciğer kanseri şüphesi olan hastaların nodüller teste izin verecek boyuta gelene kadar aylarca “tetikte beklemeleri” gerekebilir.
Manchester Üniversitesi NHS Foundation Trust İcra Kurulu Başkanı Mark Cubbon yaptığı açıklamada, “Klinisyenlerimizin hastalarımıza mümkün olan en iyi bakımı sunmalarını sağlamak için sürekli yenilikler yapmamız ve yeni teknolojileri benimsememiz önemlidir” dedi.
Yeni Ion sistemi, doktorların akciğerlerin ulaşılması en zor kısımlarına bile hassas ve hızlı bir şekilde erişmelerini sağlayan dar bir robotik katetere sahiptir. Muhtemel akciğer kanseri olan ilk hastalardan bu teknik kullanılarak biyopsi alındı.
Ion'un resim arşivleme ve iletişim sistemi (PACS) ile entegre PlanPoint yazılımı, 3D hava yolu haritaları oluşturmak ve akciğer biyopsileri için kılavuzlu bir yol oluşturmak için BT taramalarını alır. 180° artikülasyona sahip ultra ince 3,5 mm kateter, tüm akciğer segmentlerinde gezinerek fiber optik sensör ve canlı kamera görüntüsü aracılığıyla gerçek zamanlı konum takibi sağlar.
Pusula özelliği, doğru navigasyon için sanal ve canlı görüntülemeyi senkronize ederken, gelişmiş yazılım araçları prosedür sırasında BT-vücut sapmasına yardımcı olur. Ion, isteğe bağlı 3D görüntüleme için Cios Spin ile entegre olarak hedef konum doğruluğunu artırır.
Nodüle ulaştığında, kateter gerçek zamanlı şekil sensörleri ve kontrol algoritmaları kullanarak yerine kilitlenir. Zor hava yolları için tasarlanan Flexision İğne, birden fazla denemeyi takip eden bulut biyopsi ile hassas biyopsiler için düz bir yolda açılır.
Araştırmacılara göre yeni robot, tedavinin başlamasına izin vererek veya şu anda mümkün olandan aylar önce her şeyin yolunda gitmesini sağlayarak hasta bakımını ilerletebilir.
“Hastalarımızın erişebileceği bu yeni ve yenilikçi teknolojiye sahip olmak oyunun kurallarını değiştirecek nitelikte. Akciğer Sağlığı Kontrolü programımızı başarıyla genişletmeye devam ederken, akciğer kanserlerini lezyonların çok küçük ve biyopsi yapmanın zor olduğu çok daha erken bir aşamada teşhis ediyoruz,” dedi Balata.