Google, Siber Güvenlik Firması Wiz'i 32 Milyar Dolar Nakit ile Satın Alarak Şimdiye Kadarki En Büyük Satın Alımını Gerçekleştirdi

Google, hızla büyüyen bir siber güvenlik girişimi olan Wiz'i, şirketin bulut bilişim işini güçlendirmek ve kendisini bir isim haline getiren arama motoru ve tüketici internet hizmetlerinin ötesine geçmek için yaptığı en büyük hamleyle 32 milyar dolara satın almayı kabul etti.

Salı günü açıklanan tamamı nakit anlaşma, Google'ın en büyük anlaşması olacak ve 2012'deki 12,5 milyar dolarlık Motorola Mobility satın alımını kolayca geride bırakacak.

Anlaşma ile Google, çoğu tüketicinin aşina olmadığı ancak giderek artan sayıda işletmenin bulut uygulamalarını korumak için güvendiği beş yıllık bir şirkete sahip olacak. Silikon Vadisi devi geçtiğimiz yıl, en son 12 milyar dolar değer biçilen Wiz için bir anlaşma yapmak üzere aylarca çalıştı. Temmuz ayında Wiz, Google'ın 23 milyar dolarlık devralma teklifini reddederek ilk halka arzı gerçekleştirmek istediğini söyledi, ancak halka arz hiçbir zaman gerçekleşmedi.

Söz konusu büyük satın alma, diğer işletmelere bilişim hizmetleri satan Google Cloud'a yeni bir ivme kazandıracak. Bu aynı zamanda teknoloji devinin siber güvenlik alanında uzun süredir rakibi olan Microsoft'a yetişmek için gösterdiği en agresif çaba olacak.

Google'ın CEO'su Sundar Pichai yaptığı açıklamada, “Bugün bulutta çalışan işletmeler ve hükümetler daha da güçlü güvenlik çözümleri ve bulut bilişim sağlayıcılarında daha fazla seçenek arıyor. Google Cloud ve Wiz birlikte, gelişmiş bulut güvenliğini ve birden fazla bulut kullanma becerisini güçlendirecek.” dedi fakat önce Google'ın ana şirketi Alphabet'in yasal engelleri aşması gerekecek.

Anlaşma, şirketin ABD hükümeti ile uzun süren antitröst savaşları sırasında büyük satın almalar gerçekleştirme yeteneğini test edecek. Adalet Bakanlığı Google'a, biri her yerde bulunan arama motorunu hedef alan, diğeri ise dijital reklam teknolojisi işini parçalamayı amaçlayan iki ayrı tekel davası açtı. Bir federal yargıç, şirketin çevrimiçi aramada yasadışı bir şekilde tekel oluşturduğuna ve ağustos ayına kadar rekabeti yeniden tesis edecek çözümlere karar vereceğine hükmetti.

Başkan Trump döneminde düzenleyici kurumlar kurumsal konsolidasyona karşı tavır almaya devam etti. Ocak ayında Adalet Bakanlığı, Hewlett Packard Enterprise'ın rakibi Juniper Networks'ü satın almasını engellemek için dava açtı ve anlaşmanın bilgisayar ağı sektöründe rekabeti ortadan kaldıracağını ve fiyatları yükselteceğini savundu.

Alphabet, gelirlerinin dörtte üçünü sağlayan arama motoru, YouTube video hizmeti ve diğer çevrimiçi reklamcılık işlerini çeşitlendirmek için yıllarını harcadı. Alphabet, sürücüsüz otomobil şirketi Waymo ve sağlık hizmetlerine odaklanan Verily gibi girişim şirketleri kurdu, ancak bunlar henüz tam olarak karşılığını vermedi.

Şirket ayrıca Google Cloud'a da kaynak aktarıyor. Rakipleri Amazon Web Services ve Microsoft Azure gibi bu birim de şirketlerin veri depolamasına, analiz etmesine ve uygulamaları çalıştırmasına yardımcı olacak çeşitli hizmetler sunuyor.

Wiz'in satın alınması, Google Cloud'u siber güvenlik alanında daha büyük bir oyuncu haline getirme planıyla uyumlu. Birimin CEO'su Thomas Kurian yönetimindeki Google Cloud, 2022 yılında Mandiant'ı 5,4 milyar dolara ve Siemplify'i 500 milyon dolara olmak üzere iki siber güvenlik firması satın aldı. Bu strateji, Google'ın güvenlikten yıllık 20 milyar dolardan fazla gelir elde ettiğini ve dünyanın en büyük siber güvenlik yazılımı sağlayıcısı olduğunu söyleyen Microsoft'u yakalamasına yardımcı olabilir.

Anlaşma tamamlanırsa, Google Cloud'un gelir artışını yeniden canlandırmaya da yardımcı olabilir. İşletme büyüdükçe hızı genellikle yavaşladı, ancak dördüncü çeyrekteki gelir bir önceki yıla göre yüzde 30 artarak 12 milyar dolara yükseldi.

Wiz büyük bir hızla büyüdü. Geçen yıl, iki yıl önce 100 milyon dolar olan yinelenen gelirinin 350 milyon dolara ulaştığını açıkladı. Merkezi New York'ta bulunan şirket, 2025 yılında tekrar eden gelirde 1 milyar dolara ulaşmayı planladığını söyledi.

Wiz'in CEO'su Assaf Rappaport yaptığı açıklamada, “Bu satın alma, ek kaynaklar ve derin yapay zeka uzmanlığı sağlayarak güvenliği geliştirme ve ihlalleri önleme misyonumuzu destekleyecektir.” dedi.

Wiz'in yatırımcıları arasında Andreessen Horowitz, Thrive Capital, Greenoaks ve Advent International yer alıyor.

Kaynak: https://www.nytimes.com/2025/03/18/technology/google-alphabet-wiz-deal.html