Teknoloji
18/3/2025
Google destekli FireSat takımyıldızının ilk uydusu hafta sonu başarılı bir şekilde yörüngeye oturarak orman yangınlarının tespiti ve izlenmesinde yeni bir dönemi başlatmış oldu.
Takımyıldızı orman yangınlarını yakından takip edecek. Tam olarak faaliyete geçtiğinde, takımyıldızın 50'den fazla uydusu her 20 dakikada bir Dünya yüzeyinin neredeyse tamamını görüntüleyebilecek. İlk aşamada sadece üç uydudan oluşacak ve 2026'da faaliyete geçtiğinde dünyadaki her noktayı günde iki kez tekrar ziyaret edecek.
İlk uydu Muon Space tarafından inşa edildi ve SpaceX'in Transporter 13 göreviyle 14 Mart'ta Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden fırlatıldı. Sensör paketi, orman yangınlarını uzaktan tespit etmek üzere ayarlanmış altı bantlı multispektral kızılötesi kameralardan oluşuyor.
Günümüzde orman yangını takibinde çoğunlukla uçaklar aracılığıyla havadan fotoğraflama ya da bu iş için yeniden tasarlanmış düşük çözünürlüklü uydu görüntüleri kullanılıyor. Bunlardan ilki pahalıdır ve ne sıklıkta güncellenebileceğini sınırlarken, ikincisi düşük çözünürlük ve orman yangını tespitine özel olarak ayarlanmamış sensörlerden muzdariptir. FireSate takımyıldızı bu iki sorunu da çözmek üzere tasarlanmıştır. Beş metre çözünürlüklü görüntüler üreten takımyıldız tam kapasiteyle uçtuğunda, itfaiyecilere yangının yeri ve davranışıyla ilgili neredeyse gerçek zamanlı güncellemeler sağlayacak.
Takımyıldızı, Muon Space ile Google, Muon Space, Çevre Savunma Fonu, Gordon ve Betty Moore Vakfı ve Minderoo Vakfı tarafından desteklenen kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Earth Fire Alliance arasındaki ortak bir çalışmadır.
Kaynak: https://techcrunch.com/2025/03/17/a-google-backed-weapon-to-battle-wildfires-made-it-into-orbit/