Facebook Eskiye Dönüyor!

Meta CEO’su Mark Zuckerberg, yatırımcılarla yaptığı 2024 4. Çeyrek kazanç görüşmesinde, 2025’te Facebook’un eski haline dönüşünü amaçlayan büyük değişiklikler planladıklarını duyurdu. Şirket, platformun nasıl evrileceğine dair ayrıntılı bilgi vermese de, genç kullanıcıları yeniden kazanmayı hedeflediği açıkça görülüyor.

Zuckerberg, Facebook’un ilk yıllardaki etkisini yeniden yakalamayı amaçladıklarını belirterek, Meta’nın 2025 boyunca bu dönüşüme yatırım yapacağını ve yoğun şekilde çalışacağını vurguladı. "Facebook'u bugün olduğundan çok daha kültürel olarak etkili hale getirmek için birçok fırsat olduğunu düşünüyorum." dedi.

Ancak değişikliklerin şirketin kısa vadeli gelirlerinde bazı fedakarlıklar gerektirebileceğini de kabul etti. Ürün güncellemelerinin önümüzdeki altı ay içinde aşamalı olarak sunulacağını ifade etti.

"Bence bu değişikliklerin bazıları, Facebook'un ilk dönemlerinde nasıl kullanıldığına geri dönmeye yönelik olacak." diyen Zuckerberg, dönüşüm süreciyle ilgili daha fazla ayrıntıya girmedi.

Genç Kullanıcılar Facebook’tan Uzaklaşıyor

Meta, Facebook’un gençler arasında giderek daha az tercih edilmesi nedeniyle büyük bir sorunla karşı karşıya. Ana kullanıcı kitlesi yaşlanırken, Z kuşağı alternatif platformlara yöneliyor.

eMarketer’in Ağustos 2023’te yayımladığı rapora göre, ABD’de 18-24 yaş arası gençler, TikTok’ta çok daha fazla zaman geçiriyor. Instagram ve Snapchat gibi uygulamalar da Facebook’tan iki kat daha fazla kullanılıyor.

Pew Research’ün 2024 anketine göre, 13-17 yaş arası gençlerin Facebook kullanımı 2014-2015 yıllarında %71 iken, 2024 itibarıyla %33’e geriledi.

Üstelik gençler için Facebook’un en ilgi çekici yanı, sosyal ağ özelliklerinden ziyade Facebook Marketplace gibi işlevsel araçlar.

Meta'nın Facebook'u Gençler İçin Yeniden Canlandırma Çabaları

Genç kullanıcıları platforma çekmek için Meta, Ekim 2024’te Facebook’un tasarımını Z kuşağına daha uygun hale getirecek bir güncelleme sundu. Bu değişiklikler, yerel topluluk bilgilerine, video içeriklerine ve Facebook Grupları’na daha fazla vurgu yapmayı amaçlıyordu.

Şirket, şimdi platformu daha köklü bir şekilde yenileyerek 2025’te Facebook’un temel yapısını değiştirmeyi planlıyor fakat TikTok gibi popüler uygulamalarla rekabet etme konusunda başarı sağlanıp sağlanamayacağı belirsiz.

TikTok Yasağı Gençleri Facebook'a Döndüremedi

ABD’de TikTok’un yasaklanması gündeme geldiğinde, bazı uzmanlar genç kullanıcıların Meta platformlarına geri döneceğini tahmin ediyordu. Ancak beklentiler gerçekleşmedi.

TikTok’un ABD’de kısa süreliğine yasaklanması sırasında, genç kullanıcılar Facebook yerine, RedNote adlı TikTok benzeri başka bir Çin uygulamasına yöneldi.

Bu durum, Facebook’un gençleri geri kazanmasının düşünüldüğünden daha zor olacağını gösteriyor.

Meta, eski popülerliğini yeniden yakalamak için 2020’de yalnızca üniversite öğrencilerine özel “Campus” adında bir Facebook versiyonu başlatmıştı. Ancak proje yetersiz ilgi nedeniyle 1,5 yıl içinde sona erdi.

Ayrıca, çevrimiçi flört hizmetleri gibi farklı girişimlerle yeni kullanıcıları çekmeye çalıştı ancak bu çabalar da beklenen ilgiyi görmedi.

Bununla birlikte, Mastodon’un kullandığı ActivityPub ve Bluesky’ın AT Protocol gibi açık sosyal ağ sistemleri giderek büyüyor. Kullanıcılara verileri ve sosyal bağlantıları üzerinde daha fazla kontrol sunan bu merkeziyetsiz platformlar, büyük ilgi çekmeye başladı.

Bu yeni sosyal ağların gelişmesi, Facebook’un "orijinal haline" dönüş girişimini daha zorlu hale getirebilir.

Meta, Facebook’un Düşüşünü Gizlemeye Mi Çalışıyor?

Meta, Facebook’un kullanıcı kaybını yatırımcıların gözünden saklamak için yıllardır farklı yöntemler uyguluyor.

2019’un 4. çeyreğinde Meta (o dönemde Facebook), yatırımcıların dikkatini dağıtmak amacıyla “Aile Günlük Aktif Kullanıcılar” ve “Aile Aylık Aktif Kullanıcılar” gibi yeni istatistikler tanıttı.

Daha sonra, 2024’ün ilk çeyreğinde Meta, uygulama bazlı günlük ve aylık aktif kullanıcı sayısını raporlamaktan vazgeçti ve sadece “Meta ailesi” genelindeki etkileşim istatistiklerini paylaşmaya başladı.

Şirket değişikliğin, "kullanıcıların yalnızca Facebook ve Messenger değil, tüm Meta ürünleriyle nasıl etkileşimde bulunduğunu daha iyi göstermek için yapıldığını" savundu.

Ancak bazı analistlere göre söz konusu hamle, Facebook’un düşüşünü Meta’nın genel büyüme rakamlarının içinde gizlemek için yapılmış olabilir.