Teknoloji

Friday, November 15, 2024

Kök Hücre Nakliyle Görme Yetisi İyileşiyor.

Kök hücre nakli yapılan ileri derecede görme bozukluğu olan üç kişinin görme yetilerinde bir yıldan uzun süredir devam eden önemli iyileşmeler görüldü ve bu durum kör görme yetisinin restorasyonunda önemli bir ilerlemeye işaret ediyor.
Görme yetisi çok zayıf olan dördüncü bir kişide ise iyileşme görülmüş ancak bu iyileşme uzun sürmemiştir.
Bu dört kişi, gözün şeffaf dış yüzeyi olan yaralı korneaları iyileştirmek için yeniden programlanmış kök hücre nakli alan ilk kişilerdir.

Bethesda, Maryland'deki ABD Ulusal Göz Enstitüsü, Ulusal Sağlık Enstitüleri'nde translasyonel kök hücre araştırmacısı olan Kapil Bharti'ye göre bugün The Lancet'te yayınlanan bulgular çarpıcı. “Bu heyecan verici bir gelişme.”
La Jolla, Kaliforniya'daki Scripps Research'te kök hücre araştırmacısı Jeanne Loring, “Sonuçlar daha fazla hastayı tedavi etmeyi hak ediyor” diyor.
İrisin etrafındaki koyu halka olan limbal halka, korneanın en dış tabakasını sağlıklı tutan bir kök hücre rezervuarı barındırır.
Bu hayati gençleştirme kaynağı tükendiğinde -limbal kök hücre eksikliği (LSCD) olarak bilinen bir bozukluk- korneada skar dokusu oluşur ve sonunda körlüğe yol açar. LSCD'ye oküler hasarın yanı sıra otoimmün ve kalıtsal hastalıklar da neden olabilir.

LSCD için tedaviler sınırlıdır. Genellikle kişinin sağlıklı gözünden alınan kök hücrelerden üretilen kornea hücrelerinin nakledilmesini gerektirirler ki bu da sonuçları şüpheli olan invaziv bir süreçtir.
Her iki göz de etkilendiğinde, ölen donörlerden kornea nakli bir seçenektir; ancak alıcının bağışıklık sistemi bunları reddedebilir.
Japonya'daki Osaka Üniversitesi'nde göz doktoru olan Kohji Nishida ve meslektaşları kornea nakillerini alternatif bir hücre kaynağı kullanarak yaptı: indüklenmiş pluripotent kök (iPS) hücreler.
Sağlıklı bir donörden kan hücreleri alıp bunları embriyonik benzeri bir duruma yeniden programladılar ve ardından bunları arnavut kaldırımı şeklindeki ince, şeffaf bir kornea epitel hücresi tabakasına dönüştürdüler.

Ekip, Haziran 2019 ve Kasım 2020 tarihleri arasında, her iki gözünde de LSCD olan, yaşları 39 ila 72 arasında değişen iki kadın ve iki erkeği çalışmaya dahil etti.
Ameliyatın bir parçası olarak ekip, yalnızca bir gözdeki hasarlı korneayı kaplayan yara dokusu tabakasını kazıyarak çıkardı, ardından bir donörden elde edilen epitel tabakalarını dikti ve üstüne yumuşak bir koruyucu kontakt lens yerleştirdi.

Nakillerin yapılmasından iki yıl sonra, alıcıların hiçbiri ciddi yan etkiler yaşamadı. Greftler, büyüyen iPS hücrelerinin bilinen bir riski olan tümör oluşturmadı ve immünosupresan ilaç almayan iki hastada bile alıcıların bağışıklık sistemleri tarafından saldırıya uğradığına dair açık işaretler göstermedi.