Yapay Zeka

3/3/2025

DeepSeek, “Teorik” Kâr Marjının %545 Olduğunu İddia Ediyor

Çin merkezli yapay zeka girişimi DeepSeek, geliştirdiği modellerin son derece kârlı olduğunu öne sürdü. Şirketin paylaştığı verilere göre, mevcut hizmetlerinin "maliyet kâr marjı" %545 seviyesinde ancak bu hesaplama, tamamen teorik bir gelir üzerinden yapıldı ve bazı önemli koşullara bağlı olarak şekillendi.

DeepSeek, X’teki paylaşımında kârlılık iddialarına yer verirken, bu rakamların nasıl hesaplandığını GitHub üzerinden detaylandırdı. Açıklamaya göre, eğer V3 ve R1 modellerinin 24 saatlik kullanımı yalnızca R1 fiyatlandırmasıyla ücretlendirilmiş olsaydı, günlük gelir 562.027 dolar seviyesine ulaşabilirdi. Buna karşılık, GPU kiralama maliyeti sadece 87.072 dolar olarak hesaplandı.

Şirket, gerçek gelirlerinin teorik hesaplamalardan çok daha düşük olduğunu kabul ediyor. Bunun başlıca nedenleri arasında gece tarifelerindeki indirimler, V3 modelinin daha düşük fiyatlandırılması ve gelir getiren hizmetlerin sınırlı olması yer alıyor. DeepSeek’in web ve mobil uygulamalarına ücretsiz erişim sağlaması da doğrudan gelirlerini etkileyen faktörlerden biri.

Gelir modeli farklı şekilde yapılandırılsa ve tüm hizmetler ücretli hale getirilse bile, kullanıcı talebinin ne ölçüde korunacağı belirsiz. Dolayısıyla, şirketin sunduğu bu veriler, mevcut mali durumunu yansıtmaktan ziyade, potansiyel kâr marjına dair bir projeksiyon niteliği taşıyor.

DeepSeek, verileri yapay zeka teknolojilerinin maliyetleri ve kârlılığına dair süregelen tartışmaların ortasında paylaştı. Ocak ayında, OpenAI’nin GPT-4o modeliyle rekabet edebilecek yeni bir yapay zeka modeli geliştirdiğini duyurarak dikkatleri üzerine çekmişti. Üstelik, ABD’nin Çinli şirketlere yönelik çip ihracat kısıtlamalarına rağmen bu modeli çok daha düşük bir maliyetle ürettiğini iddia etti. Söz konusu gelişme, teknoloji hisselerinde dalgalanmaya neden olurken, analistlerin yapay zeka yatırımları ve sürdürülebilirliği konusunda yeni tartışmalar başlatmasına yol açtı.

Finans çevrelerinde yankı uyandıran DeepSeek’in başarısı, kullanıcılar arasında da büyük ilgi gördü. Şirketin uygulaması, kısa bir süreliğine Apple’ın App Store’unda OpenAI’nin ChatGPT’sini geçerek zirveye yerleşti fakat zamanla sıralamada gerileyerek şu anda verimlilik kategorisinde 6. sıraya düştü ve ChatGPT, Grok ve Google Gemini gibi güçlü rakiplerinin gerisinde kaldı.




Kaynak: https://techcrunch.com/2025/03/01/deepseek-claims-theoretical-profit-margins-of-545/