Yapay Zeka

10/3/2025

Christie’s’in Yapay Zeka Sanat Müzayedesi’nin Geliri 700.000 Doları Aştı: En Yüksek Satış Refik Anadol’dan!

Christie’sın yapay zeka ile yaratılan sanat eserlerine adanmış ilk müzayede etkinliği, Çarşamba günü tamamlandı ve karmaşık sonuçlar verdi. Etkinlik, yeni ve tartışmalı bu sanat alanının geleceğine dair net ipuçları sunmasa da, hem büyük başarılar hem de beklenenden düşük ilgi gören eserler ortaya çıkardı.

14 gün boyunca devam eden çevrimiçi müzayedede satışa çıkarılan 34 eserden 14'ü, yeterli teklif alamadı ya da Christie’sın belirlediği asgari tahmini fiyatların altında satıldı.

Bazı eserler ise beklentileri aştı. Tanınmış dijital sanatçı Refik Anadol’un "Machine Hallucinations – ISS Dreams – A" adlı animasyonu, 277.200 dolarlık satışıyla müzayedenin en yüksek fiyata alıcı bulan eseri oldu. Buna karşın, ABD'li sanatçı Pindar Van Arman'ın "Emerging Faces" adlı eseri beklenen ilgiyi görmedi ve hiçbir uygun teklif alamadı. Bilgisayar sanatının öncülerinden kabul edilen merhum Amerikalı sanatçı Charles Csuri'ye ait bir eser ise, Christie’sın belirlediği tahmini fiyat aralığın en alt sınırının biraz altında, 50.400 dolara satıldı.

Refik Anadol- "Machine Hallucinations – ISS Dreams – A"

Müzayede sonunda Christie’s toplamda 728.784 dolar gelir elde etti.

Christie’s dijital sanat direktörü Nicole Sales Giles, elde edilen sonuçların sanat koleksiyoncularının yapay zeka ile yaratılan eserleri üreten sanatçıların etkisini ve önemini tanıdığını kanıtladığını söyledi: "Bu başarı, koleksiyoncuların sanatın sınırlarını zorlayan yaratıcı sesleri tanıdığını ve onlara değer verdiğini doğruluyor."

New York merkezli bitforms galerisi kurucusu Steven Sacks, müzayede seçilen eserlerin yeni medya ve yapay zeka sanatını daha iyi temsil edebilecek bir seçki olabileceğini belirtti: "Daha yeni medya ve yapay zeka sanatının doğru bir temsili olabilecek eserler seçilebilirdi." Ayrıca, bu eserlerin müzayedede satışa sunulmak için henüz erken olup olmadığı konusunda soru işaretleri olduğunu da ekledi: "Büyük soru şu: Bu eserler müzayedeye sunulmaya hazır mı?"

Sacks, bu sanat alanıyla ilgili kamuoyunun daha fazla bilgilendirilmesi ve sanatçıların daha fazla tanınır hale gelmesi için zamana ihtiyacı olduğunu belirtti.

Müzayedenin gerçekleştirilmesine karşı çıkan ayrı bir grup sanatçı, Christie’sın satışı iptal etmesi için bir dilekçe başlattı. 6.490 imzaya ulaşan dilekçede sanatçılar, satışa sunulan bazı eserlerin, "telif hakkıyla korunan eserleri izinsiz olarak kullanan yapay zeka modelleriyle yaratıldığını" iddia etti. Sanatçılara göre, yapay zeka ile yaratılan eserlerin müzayedeye sunulması, "insan sanatçıların eserlerinin topluca çalınmasından kâr sağlanmasına olanak tanıyor."

2023 yılında, çeşitli sanatçılar popüler yapay zeka platformları Midjourney ve Stability AI gibi şirketlere dava açmıştı. Sanatçılar, bu platformların yazılımlarını "izinsiz olarak insan yapımı eserlerle eğiterek" geliştirdiklerini öne sürmüştü.

Christie’s ve rakibi Sotheby’s daha önce yapay zeka ile yaratılan eserleri müzayedeye dahil etmişti. Bu etkinlik, Christie’s tarafından tamamen yapay zeka sanatına odaklanan ilk müzayede oldu.

2018 yılında Fransız sanat kolektifi Obvious tarafından bir algoritma ile yaratılan bir tablo, Christie’s müzayedesinde 432.500 dolara satılmış ve sanat dünyasında şaşkınlıkla karşılanmıştı. 2022 yılında ise Refik Anadol’un animasyon eseri, yine Christie’s tarafından 1.38 milyon dolara satılmıştı.

Christie’sın ilk tamamen yapay zeka sanatına odaklanan müzayedesi, birçok tartışmayı beraberinde getirirken, gelecekte bu alanda daha fazla etkinliğin düzenlenip düzenlenmeyeceği konusunda soru işaretleri bıraktı.




Kaynak: https://techxplore.com/news/2025-03-christie-ai-art-auction-plenty.html