Teknoloji
Monday, November 11, 2024
Chicago Üniversitesi ve California San Diego Üniversitesi'nden araştırmacılar bakteriyel enfeksiyonlara karşı savaşta heyecan verici bir atılım gerçekleştirdiler.
Bozhi Tian (UChicago) ve Gürol Süel (UC San Diego) laboratuarları, cildimizde bulunan bazı bakterilerin doğal elektriksel aktivitesinden yararlanan ve enfeksiyonları yönetmek için ilaçsız bir yaklaşımın yolunu açan son teknoloji ürünü bir biyoelektronik cihaz geliştirdi.
DEVICE dergisinde yayınlanan bu çığır açıcı çalışma, programlanabilir elektrik stimülasyonunun, hastane kaynaklı enfeksiyonlara neden olduğu ve antibiyotik direncine katkıda bulunduğu bilinen yaygın bir bakteri olan Staphylococcus epidermidis'in zararlı etkilerini nasıl etkili bir şekilde azaltabileceğini ortaya koyuyor.
Cihaz, belirli bir cilt pH seviyesinde bakterilere hafif elektrik sinyalleri ileten, davranışlarında geçici değişikliklere yol açan ve ciddi enfeksiyonlara yol açabilen bakteri kümeleri olan biyofilmlerin oluşumunu önleyen esnek bir elektrokütle bandı içeriyor.
Bu yenilikçi yaklaşım, tüm dünyada hasta güvenliği ve sağlık sistemleri için giderek artan bir endişe kaynağı olan antibiyotiklere dirençli enfeksiyonlarla mücadele etmek için yeni yöntemlere duyulan acil ihtiyacı karşılamaktadır. Yakın zamanda bildirildiği üzere, doktorlar ilaca dirençli enfeksiyonların 2050 yılına kadar %70 artacağını tahmin etmektedir; bu da bu cihazın ve beraberindeki tedavilerin geliştirilmesini, halk sağlığının korunması ve giderek daha dirençli hale gelen mikrobiyal ortamda etkili enfeksiyon kontrolünün sağlanması için gerekli kılmaktadır.
Çalışmanın Önemli Noktaları Şunlardır:
Klinik öncesi testlerde, elektrokoterik yama domuz derisindeki bakteri kolonizasyonunda neredeyse on kat azalma sağlayarak dikkate değer sonuçlar ortaya koymuştur. UC San Diego Biyolojik Bilimler Fakültesi'nde profesör olan Süel, “Bakteriyel biyofilmlerdeki aksiyon potansiyellerini neredeyse on yıl önce keşfettik ve o zamandan beri tipik olarak uyarılabilir olduğu düşünülmeyen bakterilerin gerçekten uyarılabilir olduğunu ve hatta beyindeki nöronlara benzer işlevler yerine getirdiğini göstermek için çalıştık” dedi.
İşbirliğimiz, biyolojik içgörülerimizi Tian grubunun inanılmaz teknik ve bilimsel uzmanlığıyla bütünleştirdi. Birlikte, önemli bir fırsatçı patojenin 'seçici olarak uyarılabilir' olduğunu gösterdik ve Tian grubu, herhangi bir antibiyotiğe ihtiyaç duymadan elektro terapi yoluyla ciltteki biyofilm enfeksiyonlarını tedavi edebilen giyilebilir bir cihaz geliştirdi.”
Bu araştırma biyoelektronik tıp alanında önemli bir adımdır ve araştırmacılar bu cihazın yakında klinik ortamlarda, özellikle de kronik yaraları olan veya tıbbi implantları bulunan hastalar için kullanılabileceği konusunda iyimserdir. Bilim insanları bakterilerin doğal özelliklerinden yararlanarak fırsatçı enfeksiyonlardan muzdarip olanlar için daha etkili ve kişiselleştirilmiş tedavi seçenekleri yaratabilirler.
Sağlık çalışanlarının bu araştırmanın enfeksiyon kontrolüne etkilerini keşfetmeleri ve biyoelektronik tedavilerdeki gelecek gelişmelerden haberdar olmaları teşvik edilmektedir.