Bilim ve Dünya
21/3/2025
Avustralya’da yaşayan 40’lı yaşlarında bir adam, kalp nakli beklerken yapay titanyum kalp ile 100 gün boyunca hayatta kalarak, yapay kalp teknolojiyle yaşamını sürdüren en uzun süreli hasta oldu. İsmini paylaşmak istemeyen hasta, geçen Kasım ayında St. Vincent’s Hastanesi Sydney’de gerçekleştirilen bir ameliyatla implantı aldı. Şubat ayında ise cihazla hastaneden taburcu edilen ilk kişi olarak dünya çapında tıbbi bir ilke imza attı. Bu ayın başlarında uygun bir donör bulunmasıyla kalp nakli gerçekleştirildi.
St. Vincent’s Hastanesi, Monash Üniversitesi ve cihazın arkasındaki ABD-Avustralya ortaklığındaki BiVACOR şirketi tarafından yapılan açıklamada, ağır kalp yetmezliği yaşayan hastanın “iyi şekilde iyileştiği” bildirildi. Cihazın bu kadar uzun süre hayatta kalmayı sağlaması, kalp yetmezliği yaşayan bireyler için potansiyel uzun vadeli bir çözüm olarak değerlendirilmekte fakat cihaz henüz deneysel aşamada ve genel kullanım için onaylanmadı.
Cihazın mucidi olan Avustralyalı biyomühendis Daniel Timms, çalışmayı, kalp hastalığından kaybettiği babasının ardından geliştirmeye başladı. “On yıllık emeğin gerçeğe dönüştüğünü görmek heyecan verici” diyen Timms, “Tüm BiVACOR ekibi olarak hastaya ve ailesine Total Yapay Kalp’imize güven duydukları için derin minnet duyuyoruz. Bu cesaret, sayısız hastanın bu hayat kurtaran teknolojiye ulaşmasının yolunu açacak.” açıklamasında bulundu.
BiVACOR Total Yapay Kalp (TAH), tek hareketli parçaya sahip: manyetikler tarafından yerinde tutulan bir rotor. Titanyumdan üretilen cihazda mekanik yataklar veya aşınmaya yatkın valfler bulunmuyor. Cihaz, kanı vücuda ve akciğerlere pompalayarak kalbin her iki karıncığını (ventrikül) tamamen değiştiriyor.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, kardiyovasküler hastalıklar yılda yaklaşık 18 milyon kişinin ölümüne neden olarak dünya genelinde birinci sıradaki ölüm sebebi konumunda. BiVACOR’un uzun vadeli hedefi, donör bekleme listelerinde sıkışıp kalan hastalara çözüm sunmak. ABD Sağlık Bakanlığı’na göre, 2024 yılında yaklaşık 3.500 kişi kalp nakli alırken, aynı yıl yaklaşık 4.400 kişi bekleme listesine alındı.
Victor Chang Kalp Araştırma Enstitüsü’nden Profesör Chris Hayward, BiVACOR kalbinin “kalp nakillerinde tamamen yeni bir dönemi başlattığını” ifade etti. “Önümüzdeki on yıl içinde, yapay kalp, donör bekleyemeyen veya donör bulunamayan hastalar için bir alternatif haline gelecek.” diyen Hayward, aynı zamanda Avustralyalı hastanın iyileşme sürecini takip ediyor ve cihazın klinik denemelere hazırlanmasında rol alıyor.
Cihaz, daha önce ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından yürütülen Erken Uygunluk Çalışması kapsamında test edildi. Çalışmada, cihaz beş hastaya başarıyla implante edildi. İlk uygulama, geç evre kalp yetmezliği yaşayan 58 yaşındaki bir hastaya temmuz ayında Texas Tıp Merkezi’nde yapıldı ve cihaz hastayı 8 gün boyunca hayatta tuttu. Ardından dört hastaya daha uygulanan denemelerde, cihazın güvenliği ve performansı değerlendirildi. Denemelerin 15 hastaya kadar genişletilmesi planlanıyor.
Avustralya’daki implant, Monash Üniversitesi’nin Yapay Kalp Sınırları Programı kapsamında planlanan serinin ilk uygulaması oldu. Programın bütçesi 50 milyon Avustralya doları (yaklaşık 31 milyon ABD doları) olup, kalp yetmezliği tedavisine yönelik üç farklı cihazın geliştirilmesini ve ticarileştirilmesini hedefliyor.
Kaynak: https://edition.cnn.com/2025/03/12/health/australia-artificial-heart-100-days-intl-hnk/index.html