Bilim ve Dünya

Monday, September 30, 2024

AstraZeneca, Immunai ile yapay zeka immüno-onkoloji Ar-Ge anlaşmasını uzattı.

AstraZeneca, Immunai ile olan çalışmalarını, ilaç üreticisinin kanser immünoterapilerine yönelik klinik denemelerinin tasarımında yapay zeka destekli bağışıklık hücresi atlasını uygulamayı amaçlayan çok yıllık bir işbirliği ile genişletiyor.

İki şirket daha önce de bağışıklık sisteminin hücre hücre analizine dayanan iltihaplı bağırsak hastalığındaki hedeflere yönelik araştırmalarda ortaklık kurmuştu.


Immunai ayrıca multi-omik teknolojisini AstraZeneca'nın CTLA-4 ve PD-L1 bispesifik antikoru volrustomig'in geliştirilmesinde de kullandı ve şu anda akciğer, serviks, baş ve boyun kanserleri arasında faz 3 çalışmalarında test ediliyor.

MIT, Harvard ve Stanford Üniversitelerinden eski araştırmacılar ve bilgisayar mühendisleri tarafından kurulan New York merkezli Immunai, her bir hücre tipinin işlevini, vücutla ve çeşitli hastalıklarla etkileşimlerini haritalandırarak bağışıklık sisteminin dijital bir haritasını oluşturuyor.

Girişim, aynı yılın başlarında A serisi aracılığıyla 60 milyon dolar topladıktan sonra 2021'in sonlarında 215 milyon dolarlık devasa bir B serisi topladı. Bu fonlar, şirketin hem AMICA hücre atlası hem de Immunodynamics Engine veya IDE olarak adlandırılan yapay zeka modeli aracılığıyla immüno-onkolojiden oto-immün, kardiyovasküler ve nörolojik koşullara yönelik daha geniş araştırmalara doğru genişlemesine yardımcı oldu.

Immunai, AstraZeneca ile yeniden yaptığı anlaşma sayesinde yeni projenin ilk aşaması için 18 milyon dolar alacak.

Immunai'ye göre işbirliği bir bütün olarak, bağışıklık sistemlerinin profillerine ve ilacın etki mekanizmasına dayalı olarak hangi hastaların farklı tedavilere yanıt verme olasılığının en yüksek olduğunu belirlemeye odaklanacak ve aynı zamanda klinik karar verme, doz seçimi ve biyobelirteç tanımlamayı da kapsayacak. Büyük İlaç Firması daha sonra ekiplerin görev alanını daha da genişletme seçeneğine sahip olacak.

Immunai CEO'su Noam Solomon, yaptığı açıklamada, “Bu işbirliği, onkoloji ve immünoloji alanlarında ilaç geliştirmeyi ilerletme konusundaki başarılı çalışmalarımızın doğal bir ilerlemesidir” dedi. “Bir ilacı piyasaya sürmek inanılmaz derecede zorlu, zaman alıcı ve pahalıdır. AstraZeneca ile yaptığımız bu işbirliği sayesinde, potansiyel yeni tedavilerin hastalara ulaştırılmasında bu süreci daha verimli hale getirmeye yardımcı olmak için yapay zeka tabanlı motorumuz IDE'den yararlanmaktan heyecan duyuyoruz.”