Teknoloji
Wednesday, September 11, 2024
iPhone üreticisinin iOS 18 ile gelen yeni yapay zeka yetenekleri seti Apple Intelligence, uygulamaları kullanmanın yeni bir yolu için zemin hazırlıyor.
Günümüzde, eski App Store modeli sürekli bir düzenleyici saldırı altında. Bu arada, kullanıcılar ChatGPT gibi bir yapay zeka asistanına oldukça basit sorular sorarak pek çok görevi yerine getirebilir. Destekçiler, yapay zekanın cevapları aramak, iş yerinde üretken olmak ve yaratıcılığı denemek için tercih ettiğimiz yol haline gelebileceğine inanıyor.
Cevap Apple'ın yapay zeka stratejisinin özüne iniyor.
Apple Intelligence'ın kendisi, yazma yardımcıları, özetleme araçları, üretken sanat ve diğer temel teklifler gibi yalnızca küçük bir dizi yetenek sunuyor.
Ancak bu yılın başlarında, Haziran ayındaki Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansı'nda (WWDC) Apple, geliştiricilerin uygulamalarının hem Siri hem de Apple Intelligence ile daha derinlemesine bağlantı kurmasını sağlayacak yeni özellikler sundu.
Akıllı asistanda yapılan iyileştirmeler, Siri'nin bir uygulamanın menüsündeki herhangi bir öğeyi geliştiricinin ek bir çalışma yapmasına gerek kalmadan çağırmasına olanak tanıyacak. Bu, kullanıcıların Siri'den örneğin bir slayt destesinde “sunum notlarımı göstermesini” isteyebileceği ve Siri'nin ne yapacağını bileceği anlamına geliyor. Siri ayrıca sayfada görüntülenen herhangi bir metne erişebilecek ve kullanıcıların ekranlarında bulunanlara atıfta bulunmasına ve bunlara göre hareket etmesine olanak tanıyacak.
Yani, bir aile üyesine “mutlu yıllar” dilemek için hatırlatıcınıza bakıyorsanız, “FaceTime yap” gibi bir şey söyleyebilirsiniz ve Siri hangi eylemi gerçekleştireceğinizi bilir.
Bu, günümüzün Siri'sinin sunduğu temel işlevsellikten zaten bir yükseltme, ancak bununla bitmiyor. Apple, geliştiricilere Apple Intelligence'ı kendi uygulamalarında kullanabilmeleri için araçlar da sağlıyor. WWDC'de şirket, Apple Intelligence'ın ilk olarak Kitaplar, Tarayıcılar, Kameralar, Belge okuyucular, Dosya yönetimi, Günlükler, Posta, Fotoğraflar, Sunumlar, Elektronik Tablolar, Beyaz Tahtalar ve Kelime işlemciler gibi belirli uygulama kategorilerinde kullanıma sunulacağını belirtti. Zaman içinde Apple'ın bu yetenekleri App Store'daki tüm geliştiricilere açması muhtemel.
Yapay zeka işlevi, geliştiriciler için yeni amaçlarla genişletilmekte olan App Intents çerçevesinin üzerine inşa edilecek. Nihai hedef, kullanıcıların Siri ile yalnızca uygulamalarını açmak için değil, aynı zamanda onları kullanmak için de etkileşime girmelerini sağlamaktır.
Bu, bir kullanıcının bir görevi gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu özelliği bulmak için bir uygulamanın menülerinde dolaşmak zorunda kalmayacağı anlamına gelir. Sadece Siri'ye sorabilirler.
Kullanıcılar bu istekleri doğal bir şekilde konuşurken de yapabilecek ve kendi kişisel bağlamlarıyla ilgili şeylere atıfta bulunabilecekler.
Örneğin, Darkroom gibi bir fotoğraf düzenleme uygulamasından “dün Ian'ın çektiğim fotoğrafına sinematik bir sunum uygulamasını” isteyebilirdiniz. Siri'nin bugünkü versiyonu bu tür bir istek karşısında tereddüt edecektir, ancak yapay zeka destekli Siri bunun yerine uygulamanın Filtre Uygula amacından ve hangi fotoğrafta kullanmak istediğinizi bilecektir.
Apple'ın söylediğine göre Siri, kelimelerinizi karıştırsanız ya da talimatlarınızda konuşmanın daha önceki bir bölümüne atıfta bulunsanız bile harekete geçebilecek.
Ayrıca uygulamalar arasında da işlem yapabileceksiniz. Örneğin, fotoğrafınızı düzenledikten sonra, herhangi bir şeye dokunmanıza gerek kalmadan Siri'den fotoğrafı Notlar gibi başka bir uygulamaya taşımasını isteyebilirsiniz.
Buna ek olarak, iPhone'un arama özelliği Spotlight, uygulama varlıklarını dizinine dahil ederek uygulamalardaki verileri arayabilecek. Bu, Apple Intelligence'ın fotoğraflar, mesajlar, dosyalar, takvim etkinlikleri ve daha fazlası gibi şeyleri anlaması anlamına geliyor.
Yapay zekanın bu daha incelikli kullanım alanı, elbette geliştiricilerin benimsemesini gerektiriyor. Apple, genellikle şirketin herhangi bir uygulama aracılığıyla satılan ürün ve hizmetler için gelirlerin %30'unu tutmasına izin veren gelir paylaşımı kurallarıyla yıllar içinde bazı büyük geliştiricilerini ve hatta bazı bağımsızlarını yabancılaştırdı. Ancak Siri, daha önce telefonun arka tarafındaki Uygulama Kitaplığı'nda saklı olan uygulamaları alıp sesli komutlarla kolayca erişilebilir hale getirdiğinden, geliştiricilerin ilgisini tekrar çekebilir.
Geliştiriciler, kullanıcıları uygulamalarında nasıl gezinecekleri ve kullanacakları konusunda eğitmek için sıkıcı açılış ekranları yerine, Siri'nin uygulamalarının nasıl çalıştığını ve kullanıcıların uygulamada yapmak istedikleri şeyleri nasıl isteyebileceklerini anladığından emin olmaya odaklanabilir. Bu şekilde kullanıcılar, bugün ChatGPT gibi bir yapay zeka sohbet robotuyla nasıl etkileşime girdiklerine benzer şekilde, Siri aracılığıyla konuşarak veya komut yazarak uygulamayla etkileşime girebilirler.
Üçüncü taraf geliştiriciler Apple'ın yeni yapay zeka mimarisinden başka avantajlar da elde edecekler.
OpenAI ortaklığı sayesinde Siri, cevabı bulamadığında sorguları ChatGPT'ye devredebilecek. Apple, iPhone 16 serisindeki görsel arama özelliğiyle, kullanıcıların yan taraftaki yeni Kamera Kontrol düğmesine dokunarak OpenAI'nin sohbet robotuna veya Google Arama'ya erişmelerine de olanak tanıyacak ve kameranın vizöründen gördüklerini eyleme geçirilebilir bir sorguya dönüştürecek.
Bu gelişmeler ChatGPT gibi bir şeyin kullanıma sunulması kadar devrimci bir etki yaratmayacaktır çünkü geliştiricilerin benimseme oranı muhtemelen değişkenlik gösterecektir.