Gündem
11/4/2025
Perşembe günü, yılın en büyük lüks moda anlaşması duyuruldu: Prada, Versace’yi 1,25 milyar euro (1,38 milyar dolar) karşılığında Capri Holdings’ten satın alacağını açıkladı. Daha önce kendisini Fransa’daki büyük moda gruplarına Amerikan cevabı olarak tanımlayan New York merkezli Capri Holdings, Versace’yi elden çıkararak bu hedefinden vazgeçmiş oldu.
Anlaşma, Başkan Trump’ın dengesiz gümrük tarifesi politikalarının küresel finans piyasalarında yol açtığı kargaşaya rağmen, “Made in Italy” değerine duyulan inancın güçlü bir işareti olarak değerlendiriliyor. Aynı zamanda, LVMH ve Kering gibi küresel devlere rakip olma amacıyla yola çıkan Capri’nin bu iddiasının sonunu ve Prada’nın İtalya merkezli güçlü bir rakip yaratma çabasını işaret ediyor.
Robert Burke Associates’in kurucusu Robert Burke, “Prada’nın cesur ve iddialı bir hamlesi” olarak tanımladığı bu satın almanın, şirketin portföyünü çeşitlendirmesini ve küresel ölçekte rekabet gücünü artırmasını sağlayacağını belirtti. Versace, Prada Grubu’nun bünyesine katılarak Miu Miu, Luna Rossa (America's Cup yelken takımı) ve Marchesi gibi markaların yanına eklenecek. Grup ayrıca Car Shoe ve Church’s ayakkabı markalarını da içeriyor. Versace’nin katılımı, farklı bir kimliğe sahip hazır giyim markasının portföye eklenmesi anlamına geliyor ve Miu Miu ya da Prada’ya bağlı olmayan bir tasarım çizgisiyle grubun moda gücünü pekiştiriyor.
Prada Grubu CEO’su Andrea Guerra, basın açıklamasında satın almanın gruba “yeni ve tamamlayıcı bir boyut” kazandıracağını ifade etti. “Versace’nin büyük bir potansiyeli var,” diyen Guerra, “ancak yol uzun olacak” sözleriyle dikkat çekti.
Satın almanın finansmanı, bir milyar eurodan fazla borçlanılarak sağlanacak. Plan, her iki şirketin yönetim kurulları tarafından onaylandı ve anlaşmanın yılın ikinci yarısında, düzenleyici kurumların onayının ardından tamamlanması bekleniyor.
Lüks tüketim pazarının genel düşüş yaşadığı dönemde Prada Grubu, dikkat çekici bir başarı elde etti. Şirket, 2024 yılı gelirlerini %17 artışla 5,4 milyar euro olarak açıkladı. Söz konusu büyümede, geçen yıl perakende satışları %93 oranında artan Miu Miu’nun etkisi büyük oldu.
Diğer yandan, Capri Holdings (Michael Kors ve Jimmy Choo’nun da sahibi), en son mali raporunda Versace gelirlerinin 2024'teki 1 milyar dolardan bu mali yılda 810 milyon dolara düşmesini beklediğini açıkladı. Versace, geçen yıl Coach ve Kate Spade’i bünyesinde barındıran Tapestry grubunun Capri’yi satın alma girişiminin ABD Federal Ticaret Komisyonu tarafından engellenmesinden bu yana potansiyel bir hedef haline gelmişti. Prada’nın, deri ürünler konusundaki uzmanlığı nedeniyle Jimmy Choo’yu da satın alabileceği yönündeki spekülasyonlar ise doğrulanmadı.
Bernstein araştırma şirketinden kıdemli analist Luca Solca, “Versace işinin tam anlamıyla yeniden yapılanmaya ihtiyacı var.” dedi. Aynı zamanda Prada’nın geçmişteki satın alma performansını da değerlendirerek, “Grubun önceki alımlardaki geçmişi çok da parlak değil.” yorumunu yaptı. Gerçekten de bu, Prada’nın başka markaları bünyesine katarak başarı formülünü genişletme yönündeki ilk girişimi değil. 1990’larda İtalyan modasını şekillendiren Prada, 1999 yılında Jil Sander ve Helmut Lang gibi benzer tasarım çizgilerine sahip markaları satın almış ancak beklenen uyumu sağlayamayarak Lang’i 2005’te, Sander’i ise 2006’da elden çıkarmıştı. Versace’nin satın alınması, bu geçmişi yeniden yazma fırsatı sunuyor.
Versace ile Prada yüzeyde oldukça zıt markalar olarak görülüyor. Versace, güneş, cinsellik, abartı ve şatafat ile zarafet arasında bir ip üzerinde yürüyen, gösterişli bir stilin sembolü haline gelirken; Prada, kadınlık, toplumsal cinsiyet politikaları ve çirkinliğin cazibesi gibi temaları cesurca sorgulayan entelektüel bir çizgi benimsedi. Ancak Prada Grubu Başkanı Patrizio Bertelli basın açıklamasında “yaratıcılığa, ustalığa ve mirasa olan güçlü bağlılıklarının” yanı sıra, “marka sembolizminin tüketici üzerindeki gücünü” ve “aile değerlerinin önemine duyulan inancı” paylaştıklarını belirtti.
Miuccia Prada’nın, Gianni Versace’nin 1997’deki suikastından sonra şirketin başına geçen Donatella Versace ile yakın dostluğu biliniyor. Donatella Versace, geçen ay yaklaşık otuz yıl yürüttüğü kreatif direktörlük görevinden ayrıldı ancak markanın baş marka elçisi olarak görevine devam ediyor. Kardeşinin mirasını yaşatma sorumluluğunu her zaman derinden hissettiği ve markasının yeniden bir aile şirketinin parçası olmasından “memnuniyet duyduğu” ifade ediliyor.
Her ne kadar Prada Grubu Hong Kong Borsası’nda işlem görse de, şirketin yönetim kurulu başkanı hâlâ Patrizio Bertelli. Miuccia Prada ve Bertelli’nin oğullarından biri olan Lorenzo Bertelli ise pazarlama direktörü olarak görev yapıyor ve şirketin gelecekteki lideri olarak görülüyor. Versace’de Donatella Versace’nin yerine geçen tasarımcı Dario Vitale, önceki 14 yıl boyunca Miu Miu’da Miuccia Prada ile birlikte çalışmış ve onun yardımcılığına kadar yükselmişti. Versace’ye geçişi, Prada evine dönüş olarak da değerlendiriliyor.
Capri Holdings’in geçmişi ise daha kısa. Grup, 2018’de Michael Kors’un Jimmy Choo’yu satın almasının ardından Versace’yi 2,1 milyar dolara alarak kuruldu. Dönemin CEO’su John Idol, Versace anlaşmasını “dünyanın önde gelen moda ve lüks gruplarından birini yaratma yolunda attığımız en son adım” olarak nitelendirmişti. Şimdi aynı cümleleri Prada CEO’su Andrea Guerra dile getiriyor olabilir.
Kaynak:https://www.nytimes.com/2025/04/10/style/prada-versace-deal.html