Teknoloji
17/2/2025
OpenAI, yapay zeka işlemcileri konusunda Nvidia’ya olan bağımlılığını azaltmak için kendi özel çiplerini geliştirme planında önemli bir aşamaya ulaştı. ChatGPT’nin geliştiricisi, önümüzdeki birkaç ay içinde ilk özel çip tasarımını tamamlayarak üretim için Tayvan Yarı İletken Üretim Şirketi’ne (TSMC) göndermeyi planlıyor. Sürecin bu aşamasına, sektörde "tape-out" adı veriliyor.
OpenAI ve TSMC, konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti fakat bu gelişme, OpenAI’nin 2026 yılında TSMC’de seri üretime geçme hedefini tutturma yolunda ilerlediğini gösteriyor. Tipik bir tape-out işlemi on milyonlarca dolara mal olur ve son çipin üretilmesi altı ayı bulabilir. Şirket, süreci hızlandırmak için ek maliyetleri göze almazsa, üretilen ilk çipin sorunsuz çalışacağı da garanti değil. Başarısızlık durumunda OpenAI, hataları teşhis ederek süreci tekrar etmek zorunda kalabilir.
Şirket içindeki kaynaklara göre, bu eğitim odaklı çip, OpenAI’ye diğer çip tedarikçileriyle müzakerelerde stratejik bir avantaj sağlayacak. İlk çipin ardından mühendisler, her yeni nesilde daha gelişmiş ve geniş kapsamlı işlemciler üretmeyi planlıyor.
İlk tape-out süreci başarıyla tamamlanırsa, OpenAI yıl sonuna kadar ilk özel yapay zeka çipini seri üretime geçirme fırsatı bulabilir ve Nvidia’ya bir alternatif sunma şansı elde edebilir. OpenAI’nin bu yıl tasarımını TSMC’ye göndermesi, şirketin özel çip geliştirme sürecinde hızla ilerlediğini gösteriyor. Bu süreç, diğer çip tasarımcıları için genellikle yıllar alıyor.
Microsoft ve Meta gibi büyük teknoloji şirketleri, yıllardır kendi çiplerini geliştirmeye çalışsa da tatmin edici sonuçlar elde etmekte zorlandılar. Çin merkezli yapay zeka girişimi DeepSeek’in piyasada yarattığı dalgalanmalar, gelecekte güçlü yapay zeka modellerinin geliştirilmesi için daha az sayıda çipe ihtiyaç duyulabileceği yönündeki tartışmaları da beraberinde getirdi.
OpenAI’nin özel çipi, şirketin yapay zeka donanım ekibi tarafından Broadcom ile iş birliği içinde tasarlanıyor. Bu ekibe liderlik eden Richard Ho, Google’daki özel yapay zeka çipi programını yönettikten sonra bir yıldan uzun bir süre önce OpenAI’ye katıldı. Reuters, OpenAI ve Broadcom arasındaki iş birliğini ilk kez geçen yıl bildirmişti. Ho’nun ekibi, Google ve Amazon gibi dev şirketlerin çip geliştirme girişimlerine kıyasla daha küçük olsa da son aylarda personel sayısını ikiye katlayarak 40 mühendise ulaştı.
Büyük ölçekli bir özel çip geliştirme programının yalnızca ilk tasarımı 500 milyon dolara mal olabilir. Endüstri kaynaklarına göre, yazılım ve çevresel bileşenler gibi destekleyici altyapının inşasıyla bu maliyet milyar dolarlara ulaşabilir. OpenAI, Google ve Meta gibi jeneratif yapay zeka geliştiricileri, veri merkezlerinde giderek artan sayıda çipi birbirine bağlayarak modellerini daha akıllı hale getirdi. Bu nedenle, çip talebi hız kesmeden artmaya devam ediyor.
Meta, önümüzdeki yıl yapay zeka altyapısı için 60 milyar dolar harcayacağını duyururken, Microsoft’un 2025’te bu alana 80 milyar dolar yatırım yapması bekleniyor. Şu anda Nvidia, yaklaşık %80 pazar payına sahip en popüler yapay zeka çipi üreticisi konumunda. OpenAI ise geçtiğimiz ay ABD Başkanı Donald Trump tarafından duyurulan 500 milyar dolarlık Stargate altyapı programına katılım sağladı.
Artan maliyetler ve tek bir tedarikçiye olan bağımlılık ise Microsoft, Meta ve OpenAI gibi büyük müşterileri, Nvidia’nın çiplerine alternatifler aramaya yöneltti. OpenAI’nin özel yapay zeka çipi, hem yapay zeka model eğitimini hem de çalıştırılmasını sağlayabilecek kapasitede olacak, ancak ilk aşamada daha çok çalıştırma odaklı bir rol üstlenecek. Şirket içindeki kaynaklara göre, çip başlangıçta OpenAI altyapısında sınırlı bir ölçekte kullanılacak.
Google veya Amazon’un büyük çaplı çip programlarına benzer bir sistem kurabilmek için OpenAI’nin yüzlerce mühendisi işe alması gerekecek. OpenAI’nin özel çipi, TSMC’nin en gelişmiş 3 nanometre üretim süreci kullanılarak üretilecek. Çip, yüksek bant genişlikli bellek (HBM) ve Nvidia çiplerinde de kullanılan yaygın bir sistolik dizi mimarisi ile geliştirilirken, ileri seviye ağ bağlantı yeteneklerine de sahip olacak.